1 / 1

    ďakujem za tip. Ale👆 Halušky nie sú naše národné jedlo 😉

    13. dec 2023

    Ďakujem za tip. Ja by som aj zvládla bez jedla ale jedna dcérka je zdravá a druhá celiatička ako ja a je ťažké sa pozerať keď jedno dieťa môže a druhé nie. Tak vždy hľadáme keď sa vieme najesť spolu všetci 4

    13. dec 2023

    @jamimo Asi narážaš na "americké" zemiaky, "rumunskú" bryndzu a nápad českých predstaviteľov vymyslieť aj pre slovenskú časť mladej ČSR (1918-1938) národné jedlo (náprotivok českého knedlo-vepřo-zelo), ALE kultúra sa mení, aj tá kulinárna, takže v tomto sa mýliš. Bryndzové halušky sú už naše národné jedlo, aj keď v minulosti sa nevarili na celom území Slovenska a do rozšírenia zemiakov a bryndze mali inú chuť, vzhľad a pod. Lenže to by sme za napr. maďarské národné jedlo nemohli považovať guláš či perkelt, lebo ... americká paprika a aj české knedlo-vepřo-zelo by nebolo až tak české, lebo nemecké knedle. Žiaden národ nežije a ani v minulosti nežil izolovane, vždy dochádzalo k interkultúrnej komunikácii a výmene a to je to krásne - tá jednota v rozmanitosti. 😉

    13. dec 2023

    @jamimo a aké máme teda národné jedlo? Radi sa dozvieme niečo nové 😉

    13. dec 2023

    @alex1983 áno, toto sú presne tie náročné situácie, najmä pre detičky. Snažíme sa prinášať čo najviac tipov. Je super, že v dnešnej dobe už máme viac možností.

    13. dec 2023

    @ivanaks je mi úplne jasné, že slovenská kuchyňa, ako aj ostatné sa formovali rôznymi vplyvmi, kultúrami, zvyklosťami. Celý svet, už v dávnej minulosti a prechod rôznych kultúr "sa mlel" a ovplyvňoval. Nebudem však tvrdiť, že halušky sú slovenské národné jedlo.... Zdrojov je viac.
    https://chillin.sk/2019/05/slovenske-narodne-je...

    13. dec 2023

    @jamimo takže podľa prvého článku je slovenské národné jedlo vyprážaný syr, pizza a sushi? Asi zostaneme pri tých haluškách 😀

    13. dec 2023

    @celicesty kopírujem z článku...
    Bryndza, mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom, tiež nie je na západ od našich hraníc (pravda, s výnimkou bratov Čechov) bohvieako známy. A tiež nie je pravda, že má pôvod na Slovensku. Ovčí syr pod pôvodným názvom „brânză de oaie“ k nám doputoval s pastiermi z Rumunska, zo Sedmohradska alebo, ak chcete, z bývalej Dácie. Aj slovo bača má údajne pôvod v starej dáčtine.

    Podľa výskumov posledných rokov sa slovenským „národným“ jedlom, obľúbeným najmä medzi mládežou, stal vyprážaný syr, v menšej miere pizza, suši a špeciality z „mekáča“. Bryndza je vlastne syr. Takže sme od halušiek so syrom plynule prešli k vyprážanému syru.
    Národným je písané v úvodzovkách, treba čítať s porozumením.

    Prečo je pre teba problém priznať, že halušky nie sú slovenské národné jedlo? Skôr by sme mohli povedať, že sa u nás udomácnili...

    13. dec 2023
    Autor komentár zmazal

    @ghostsgirl ani ja nie som etnologička, a nehádam sa, nehádame sa 😉 Zdrojov je viac, a áno, kaša...
    Dobrú noc.

    13. dec 2023

    @jamimo tak teda „národné“ alebo udomácnené jedlo bryndzové halušky :D ďakujeme za nové info ;)

    13. dec 2023

    @celicesty rado sa stalo. Každý deň sa môžeme naučiť niečo nové, alebo dozvedieť zaujímavosti.
    Prajem dobrú chuť pri mnohých gluten free jedlách a variantoch 😉

    14. dec 2023