diana324
30. sep 2019
217 

Problém s antibiotikami

Antibiotiká patria k jedným z najdôležitejších liekov súčasnosti. Dokážu bojovať s baktériami, ktoré spôsobujú infekcie (streptokoky, cholera, záškrt, zápaľ pľúc). V 20. storočí sa bežne pre tieto choroby umieralo. Alexander Fleming omylom zistil, že pleseň ničí baktérie, a tak vzniklo známe antibiotikum PENICILIN. Dnes stačí, aby ľudia navštívili lekára, a ten im predpíše antibiotiká. No je tu jeden problém, ktorému súčasná medicína čelí. 

Adaptácia je prirodzená schopnosť živého organizmu prispôsobiť sa prostrediu, v ktorom žije. Aby sa to dalo lepšie pochopiť, uvediem príklady: Žirafa sa dlhým krkom prispôsobila na získavanie potravy z výšších stromov. Myši sa z ich ušami prispôsobili na to, aby dobre počuli predátorov. Všetko sa adaptuje. A takisto aj baktérie. V tele má človek pomaly viac baktérii ako buniek. Je veľmi pravdepodobné, že sa tam vyskytne aj nejaká zmutovaná baktéria, odolná voči antibiotikám. Tá sa množí a zrazu je tých zmutovaných viac a viac. Dá sa ale nejako zabrániť tejto adaptácii baktérii? Pravdepodobne nie, no sú veci, ktoré môžeme urobiť aj my, aby to nebolo horšie. Ak vám lekár predpísal antibiotiká na 2 týždne, berte ich 2 týždne. Ak si po týždni poviete, že sa cítite dobre a už ich nepotrebujete, je možné, že sa začnú množiť zmutované baktérie. Ak vám lekár diagnostikuje vírusové ochorenie a predpíše Vám antibiotiká na, neberte ich! Antibiotiká nemajú žiadny účinok na vírusy. Brali by ste ich zbytočne, a také niečo prispieva k ich adaptácii. Vedeli ste, že približne 25% antibiotík v Amerike sú zbytočne predpísané?

Aj vy ste už prekonali nejaké infekčné choroby pomocou antibiotík? Zanechajte komentár!

"Ak vám lekár predpíše antibiotiká na vírus, neberte ich! ???" pacient si ako sam urci, ci ma bakteriu, alebo virus? hadam, ked lekar predpise antibiotika, tak ma to dovod a nejake objektivne vysetrenia

30. sep 2019

@sisa_s Ak vám lekár diagnostikuje vírus a chce vám predpísať antibiotiká, neberte ich. Pardon, takto som to myslel, samozrejme nikto si nemoze sam diagnostikovat chorobu len tak. Idem to upravit

30. sep 2019

@diana324 áno neberte antibiotiká a skončíte na pokraji života ako chlapec v Brne ktorého mater nedala zaočkovať ani antibiotiká nedala ... "Super príspevok naozaj"...

30. sep 2019

@sonicka96 prosim neprevracaj moje slova. Preboha toto naozaj nenavidim. Ockovat treba a aj antibiotika—> ale iba na bakterialne ochorenie a nie na virusove! Na virusy totiz nezaberaju! Ked budete nadarmo brat antibiotika na virusy tak vam to len uskodi.

30. sep 2019

@diana324 aj veľa čítania na internete škodí

30. sep 2019

@sonicka96 študujem chémiu a biológiu. Viem o com hovorim, ste kvalifikovana aspon z polky aby ste sa vyjadrovali s takymto presvedcenim?

30. sep 2019

Musím sa pridať a dat autorovi článku za pravdu. V dnešnej dobe idete k lekárovi a tam co? Predpisu vam antibiotika, na vsetko, teda na virus, infekciu aj bakterie, len "pre istotu" . Ja som tiez vždy pocuvala lekarov az kym sa moje telo stalo rezistentne na niekolko druhov antibiotik a ako bonus mi antibiotika priniesli kandidozu, cize premnozenie plesní v tele, s ktorou sa teda nebojuje lahko. Naozaj si myslim ze autor článku to mysli dobre, pretože zbytočne užívanie antibiotik vam skor ublíži, ako pomôže. V minulosti sa vírus doma vylezal, pomohol cesnak, zazvor, citrón, med. Dnes na vsetko antibiotika a potom človek dopadne ako ja ☹

30. sep 2019

@20lucia20 tak to mi je luto ze mate taku skusenost, snad je uz vsetko dobre.

30. sep 2019

@diana324 bojujem s kandidou, je to beh na dlhe trate, trosku to trva. Len to ma mrzí ze antibiotika mi rozvratili celý organizmus. Pocas 4 mesiacov mi 4 krat predpisali antibiotika lebo raz dychacie cesty, potom mocovy mechur, potom dutiny a zas mocovy mechur. Uz by som to teraz riešila inak a tie antibiotika by som zredukovala a nebrala ich vzdy, lebo mam pocit ze je to take lekarske "must have", zakaždým predpísať antibiotika. Dakujem pekne za mile slova a podporu a super článok.

30. sep 2019

@diana324 na biologii a chemii sa ucit moze hocico, ale ide o prax daneho lekara a skusenosti... Vam mozno pride zbytocne predpisovat antibiotika na moc.mechur, pluca a pod, ale nechci vidiet dosledky nevyliecenych chorob, ked si kazdy povie, ze ATB brat nebude...praxovala som rozne uz a nikdy som nevidela lekara, ktory by od brucha hadzal atb bez toho, aby urobil aspon CRP... Chod radsej riesit neverneho manzela nez toto...(btw v diskusii pises, ze pracujes na smeny, tak to stihas vela, aj pracovat, aj mudrovat do antibiotik)

30. sep 2019

Veď o tomto sa hovorí už dávno. Celkovo by sa mali atb brat len keď je to nevyhnutné, aj keď je infekcia bakterialna. Za chvilu budú tie baktérie tak rezistentne , že umrieme na porezanie sa do prsta. A plus teda že zabíjajú crevnu mikrofloru a tým pádom oslabuju imunitu. Samozrejme keď treba, tak treba, ale teraz sa fakt predpisujú na každé boľavé hrdlo.

30. sep 2019

@sisa_s prosim precitaj si clanok.. nikde som nepovedala ze by sa nemali brat, povedala som, ze nie na virusy, kedze na ne nezaberaju, a moze to zdravotne uskodit, ako pani vyssie ktora ma v tele premnozene plesne. V nevyhnutych pripadoch ako su bakterie-ano!

30. sep 2019

snád na to idem k mudr a snad vie čo ano a čo nie , ano netreba to prehanat s antibiotikami ale nič lepšie nie je

30. sep 2019

Začni písať komentár...

Odošli