icon
avatar
domichrumi
Správa bola zmenená    9. dec 2018    

Tip na raňajky - domáca vianočka od švagriny 😊

Ak by ste tiež zatúžili po domácej vianočke, pripájame recept, 😘🐝🍯
🍯 400g polohrubej múky
🍯 1 droždie
🍯 56g medu
🍯 2dcl teplého mlieka
🍯 96g masla izbovej teploty
🍯 2 vajcia
🍯 štipka soli
🍯 brusnice, mandľové lupienky,... Príprava cesta nie je náročná. 😁. Z mlieka, medu a droždia si urobíme kvások, ktorý necháme odstáť cca 15 min. Následne primiešame vajcia, maslo, múku a soľ. Cesto miesime ručne alebo mixérom kým sa nám nevytvorí jednotná hmota odlepujúca sa od stien misky. Cesto v miske necháme, pomúčime jemne vrch a necháme pekne utierkou prikryté kysnúť 1 hodinu.

Cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a jemne do neho zahnietime ešte brusnice, hrozienka a iné podobné maškrty. Ale fakt jemne aby sme prácu, ktoré cesto kysnutím odviedlo nepokazili. Takto už ochutené cesto rozdelíme v našom prípade na 6 rovnakých dielov. Teraz si z týchto mini bochníkčkov ušuľkáme pletence a teraz stačí vianočku preložiť na plech a spolu s ňou si na pol hodinu oddýchnuť aby aj vianočka naspäť trocha pokysla, rúra sa nahriala na 200°C

Keď je rúra vyhriatá, vianočka potretá vajíčkom a posypaná mandľami, hor sa na pečenie. Cca 15-20 min ju nechajte na 200°C, keď začne rozvoniavať môžete rúru "stíšiť" na 180°C a ešte cca 10-15 min dopekať. Následne je potrebné už len ju nechať vychladnúť.

Viac na Ig:vcelarove_deti