Prečo zrazu riešiť kokosový olej, keď sme doteraz fungovali aj bez neho?
+ 7 NAJLEPŠÍCH VYUŽITÍ KOKOSOVÉHO OLEJA

Možno ste zachytili, že kokosový olej sa stáva čím ďalej tým viac populárnou potravinou. Z časti ide aj o trend výberu kvalitnejších potravín, alebo u mnohých ľudí aspoň o investíciu do dobrého pocitu, že nakupujú Bio. Realita je taká, ako pri každej potravine. Ak neriešite veci komplexne, nezachráni vás ani samotný kokosový olej. Avšak ak máte záujem vylepšovať vašu životosprávu, posúvať hranice mentálneho, či fyzického výkonu, alebo zabezpečiť bezpečnú úpravu jedál pre vaše deti a rodinu, kokosový olej je to pravé “kokosové”.
Určite vo svojom okolí narážate aj na klasický slovenský cynický prístup a zbytočné “mudrovanie” ľudí, ktorým chýbajú podložené argumenty a dôkaz vlastnej výkonnosti a metabolizmu. Aj preto je dôležité, aby sme sa naučili sami reálne zhodnotiť pocit a skutočnú energiu, ktorú môžeme získať z vybranej potraviny, či celej kombinácie na tanieri. Pozrime sa teda na kokosový olej ako skutočnú superpotravinu, ktorá vám aj v malom množstve prináša veľmi veľa benefitov, vzhľadom na jeho široké využitie.
Vyberám pre vás otestované a overené využitia, o ktorých si dovolím tvrdiť, že mi naozaj zlepšili kvalitu života.
Či už ide o skvelú úpravu jedál, elimináciu „umelín“ v krémoch a kozmetike, alebo o antibakteriálny a antivirálny účinok v tráviacom trakte, kokosový olej je skrátka pecka!
1. Rýchly a spoľahlivý zdroj poctivej energie Alfou a omegou našej dennej energie je efektívne fungovanie buniek a teda ich schopnosť produkcie energie, ktorá závisí od výkonnosti mitochondrií.
Kladiem si teda otázku. Ako dodať rýchlu a efektívnu energiu týmto telieskam? Skúmam, testujem a zisťujem… až sa dostávam k MCT tukom (Medium Chain Triglycerides), ktoré sú najviac obsiahnuté práve v kokosovom oleji. Tieto tuky totiž priamo vyživujú naše bunky, navodzujú rýchlejší ústup pocitu hladu v porovnaní s bežnými tukmi a poskytujú priamy zdroj poctivej ketónovej energie pre mozog. Kokosový olej vám najrýchlejšie pomôže prekonať závislosť na glukóze. Jedným z najčastejších problémov súčasnej životosprávy je závislosť nášho mozgu na glukóze. To v preklade znamená, že ak si napríklad dáte “zdravé” vločky s ovocím a medom, tak vás o 2-3 hodiny dostane váš mozog s tým, že mu dôjde energia. V tom momente vaše sústredenie klesá a začína sa vnútorný dialóg, či si dáte nejaký snack, alebo vydržíte do obeda. Dobré tuky zasýtia aj limbický systém pre zvýšenú výkonnosť. Ak totiž chceme zvýšiť našu mentálnu výkonnosť, potrebujeme najprv “zasýtiť” náš jašteričí mozog (amygdalu), ktorá ak nemá dostatok, stresuje a hľadá si najbližší zdroj (sladké pečivo, sladkosti, malé uspokojenia a zbytočné snacky). Kokosový olej nezaťažuje pankreas a je veľmi rýchlo a ľahko stráviteľný. Keď však namiesto sacharidov, fruktózy a glukózy dodáme telu inteligentné MCT tuky z kokosového oleja, začnú sa diať úplne iné procesy. Kokosové MCT tuky majú totiž úžasnú vlastnosť rýchlej metabolizácie, pričom vôbec nezaťažujú podžalúdkovú žľazu (pankreas). Takto sa priamo v pečeni premieňajú na ketóny a získate z nich rýchlu energiu skoro ako zo sacharidov. Záver pre vás: získate rýchlu, ale aj trvajúcu energiu, ktorá podporuje váš tukový metabolizmus a nezaťaží telo. Z týchto tukov nikdy nepriberiete (iba že by ste ich denne zjedli pol kila). Práve z MCT tukov sa chudne a mozog zároveň získava oveľa väčšiu príležitosť tvoriť ketóny. A to vám už je iná liga myslenia…
2. Základný tuk pre akúkoľvek tepelnú úpravuKokosový olej je tepelne veľmi stabilný do teploty až 200 st. C Neprepaľuje sa, neprská a ak vám prekáža kokosová aróma (ktorú buď milujete, alebo nenávidíte), existujú aj čisté formy bez vône. Kokosový olej je výborný najmä na rýchlu prípravu jedál vo woku, kde využívame krátku úpravu zeleniny a vyššiu dymovosť oleja. Medze sa nekladú ani pri spracovaní vajíčok, či príprave palaciniek.Kokosový olej je skvelým riešením pre milovníkov vyprážaných jedál. Odmietame extrémne tvrdenia, že akékoľvek vyprážané jedlo vás zabije. Fakt, že to tak nie je, môžeme vidieť na populácii Japoncov a Thajčanov, ktorí vo svojom jedálničku tento spôsob prípravy používaju často. Aj keď pravý teľací, či bravčový rezeň odporúčam pripraviť na bravčovej masti, ryby, hydinu, či vajcia si skúste vypiecť práve na kokosovom oleji. Najlepší základ pre milovníkov pečenia, či prípravy „raw“ dezertov.Uvedomelé mamičky, slečny, či babičky už veľmi dobre vedia, že rastlinné tuky neprinášajú takú radosť z pečenia ako kokosový olej, či pravé maslo. Vyskúšajte si niektoré koláče z môjho repertoára a objavte chute, ktoré vám navyše dodajú 100 % čistú energiu. Viac info o zdravom pečení nájdete v mojej knihe tu. Skvelá náhrada rastlinných tukov v prípade laktózovej intolerancie. Aj keď by mala väčšina ľudí celkom v pohode zvládať maslo a ghee, kokosový olej slúži aj pre prípady extra intolerancie na laktózu. Ďakujem aj za priame upozornenie jednej vzdelanej čitateľky, ktorá veľmi dobré poznamenala, že intolerancia a alergia je veľký rozdiel. Aj preto môže mať intolerancia rôzne sťádia a isté množstvo vybranej potraviny môžete úplne v pohode zvládať. Takto môžete vďaka kokosovému oleju výrazne znížiť záťaž omega-6 mastných kyselín a priamo podporiť aj úpravu procesov vo vašom trávení. Zažite aj vy rozdiel v trávení a získaní energie z jedla ak namiesto slnečnicového oleja pripravíte vašu omeletku na kokosovom tuku.
Viac čítajte :
nájdete tam aj niečo naviac :
Extra odporučenie pre uvedomenlých rodičov a sumár na záver.
Odporúčame
Začni písať komentár...
