TOTO BY STE O INSTANTNEJ KÁVE NIKDY NEPOVEDALI!

Viete ako veľa ľudia platia za nekvalitu instantnej kávy? Zamysleli ste sa niekedy nad jej spracovaním? Čítajte viac a dozviete sa prečo je instantná káva drahší špás, ako by ste si mysleli. Zamyslime sa nad spracovaním potravín a rozmyslime si, ktorý smer vývoja potravinárskeho priemyslu chceme podporovať!
Spracovanie potravín ako problém číslo jedna
Či je už niekto vegetarián alebo mäsožravec, v podstate najzdravšie žijú tí, ktorí eliminujú spracované potraviny. Aj preto sú vegetariáni často úspešnejší pri zmene životného štýlu.
Nahradia totiž slovenský stereotyp konzumácie pečiva, spracovaných mäsových a mliečnych výrobkov za zvýšený príjem zeleniny, rýb, lepších obilnín a semien. Nehovoriac už ani o sladkostiach a alkohole, ktoré tiež majú pod kontrolou!
Samozrejme, pokiaľ sa bavíme o vzdelaných vegetariánoch a nie tých, čo si myslia, že žijú zdravo. Dať si v Mc Donalde namiesto mäsového burgra len cheeseburger s hranolčekmi, nie je výhra.
Na druhej strane je veľmi veľa ľudí, ktorým sedí PALEO prístup. Opäť sa dostávame k eliminácii spracovaných potravín, pričom dôraz sa kladie na výber kvalitného zdroja zeleniny, proteínu, živočíšnych a rastlinných zdrojov tukov. Dôležitá je správna interpretácia, ktorá tiež nie je o tom, že budete tlačiť párky a vyprážané rezňe bez chleba.
Čo mi z toho vyplýva?
Áno, uhádli ste správne! Najväčším problémom je všadeprítomná dostupnosť spracovaných potravín a ich minimálna výživová hodnota. Na druhej strane, kvalitné potraviny si treba vyhľadať a často ich všetky pohodlne nenájdeme pod jednou strechou supermarketu.
Uvedomme si, že najsilnejším faktorom vplyvu je naše okolie. Vo vašej rodine bolo samozrejmosťou pitie instantnej kávy a nakupovanie „bežných produktov“ v supermarkete (rožky, maslo, mlieko, paradajka, šunka, horalka, kurča…). Pravdepodobne, kým nedostanete iné informácie a presvedčenia, ktorým uveríte, nemáte dôvod niečo riešiť.
Veď prečo? Vo vašom okolí tieto veci nikto nerieši… Väčšinou skôr počuvate zaručené ospravedlnenia a všeobecné pravdy: “Veď aj kamoš Ďuro má brucho!“ Alebo: „Keď sa oženíš priberieš!”. A keď som po svadbe nepribral, tak počúvam ďalšiu frázu: “Počkaj, počkaj, veď ty priberieš, keď sa ti narodí dieťa.”
Nezdajú sa vám všeobecné pravdy smiešne?Naozaj sme tak ľahko schopní odovzdať moc našich rozhodnutí a podľahnúť len tak nášmu okoliu? Čo by sme mohli spraviť, aby sme si mohli tvoriť svoje prostredie sami?
Je eliminácia spracovaných potravín skutočne problematická, či dokonca drahá?
Pozrime sa cez príklad spracovania, kvality a výslednej ceny instantnej kávy na to, ako ľahko vieme podľahnúť pohodlnosti a tlaku okolia. Plus ako vieme zaujať iný prístup, nielen pre zdravie, ale aj každodenný zážitok pravej chuti.
Ako sa vyrába instantná káva a prečo ju nepijem?!
Raz vidieť je lepšie ako tisíckrát počuť. Pozrite si video o postupe výroby instantnej kávy.
Usúďte sami kvalitu vstupných surovín, zásahy pre žiadaný výsledok arómy a konzistentnej návykovej chuti. Dokonca aj výrobcovia kapsúl pri svojich objemoch používajú komoditnú kávu, nehovoriac už o zmesiach, ktoré z nej skladajú. Tlak na cenu od reťazcov a distribúcie je totiž veľký a keď chcete fungovať, tak bohužiaľ potrebujete svoje objemy a odbyt.
Ok… ako Slováci sme citliví na cenu!
Vedeli ste, že slovíčko BIO je najviac na Slovensku a v Čechách vnímané ako podfuk?! Prečo?
Jednoducho preto, lebo vieme byť riadni farizeji a v podstate si len chceme obhájiť svoje limitované presvedčenia v štýle – platiť viac za kvalitné potraviny je luxux, či dokonca zbytočnosť. Nejdem teraz obhajovať BIO. Viem ako záleží od kvality a druhu potraviny. Existuje veľa necertifikovaných a poctivých farmárov a dvorov, ktoré nepotrebujú na to štempeľ. Skôr chcem poukázať na naše presvedčenia a veľmi rýchle robenie záverov bez toho, aby sme hlbšie prenikli do problému.
Prečo to tak vidím?
Pretože naozaj nerozumiem, ako niekto nadáva na cenu čerstvo praženej výberovej kávy…
V pohode však zaplatí 30-60 Eur, za instantný kávový priemer!
dočítajte si celú problematiku o tejto "káve" : https://www.dusanplichta.com/blog/toto-by-ste-o-instantnej-kave-nikdy-nepovedali/
Odporúčame
Instantná káva nie je káva. 😀
@malinkaaninka
@pernikova_chalupka takéto názory a uvedomenie ma iba tešia ! 🙂
Začni písať komentár...


Pokial viem tak instantna kava sa vyraba z odpadu.ludia ju radi piju s mliekom a cukrom.bodaj by nie.treba niecim prebit jej "pravu" chut.a o kapsuluach sa pisalo nedavno, ze v nich ani nieje poriadna kava a mlieko len biele osladene cosi s pridanymi prichutami.ale tak fajnsmekri nedaju dopustit na svoju znackovu kavu..inak je to dobre pre nas ostatnych, pretoze svetova produkcia kavy prestava stacit dopytu.