icon
147 / 275
Čokoládovo- cviklový koláč
avatar

http://www.sladkaema.com/cokoladovy-cviklac/
spokojná som bola veľmi 🙂

Suroviny na jednu okrúhlu tortovú formu s priemerom 24 cm

400 g surovej cvikle
100 g mrkvy
200 g kvalitnej tmavej čokolády
100 g masla
4 vajíčka
200 g hnedého trstinového cukru
100 g hladkej špaldovej múky celozrnnej
1 PL kakaa
1 balíček prášku do pečiva
ovocný pikantný džem – napr. ríbezľový, marhuľový, hroznový
1, Neošúpanú cviklu aj mrkvu v celku uvarím približne hodinu v hrnci do mäkka. Potom ich nechám vychladnúť a ošúpem ich. Použila som na to rukavice, pretože cvikla neskutočne silno farbí . Na šúpanie nie je potreba ani nožík ani škrabku, išlo mi to dobre len tak prstami.

2, Mäkkú cviklu s mrkvou popučím rukami alebo vidličkou na drobno, do misky pridám na menšie kúsky nakrájanú čokoládu a spolu premiešam.

3, Maslo dám rozpustiť a zatiaľ vyšľahám mixérom vajíčka s cukrom.

4, Maslo prilejem spolu s cviklovo-čokoládovou zmeskou k našľahaným vajíčkam a všetko spolu zmiešam.

5, Na záver do mokrých ingrediencií zamiešam suché: múku, prášok do pečiva a kakao.

6, Dôkladne premiešané cesto vylejem na vymastenú a múkou vysypanú formu a dám piecť do teplovzdušnej rúry pri 180 stupňoch na pol hodinu. Pečenie nepredlžujem zbytočne, pretože koláčik by preschol a nebol by už taký vláčny a šťavnatý.

7, Upečený koláč nechám vychladnúť na kuchynskej mriežke a potom ho potriem ovocným pikantným džemom.

Odpovedz
21. aug 2016