Máj mesiac s rebarborou.
Máte zaujímavý nápad, ako naložiť s rebarborou? Podeľte sa s nami vo svojom blogu alebo v skupine Pečenie je radosť... , kde nájdete informácie k súťaži na túto tému. http://i.modrykonik.sk/skupina_hera
Na konci mesiaca môžete vyhrať peknú cenu. Recept treba označiť #rebarbora . 
Niečo málo o tejto nie veľmi známej rastlinke 🙂
Laikom listy rebarbory pripomínajú lopúch. Kedysi divoko rástla na svahoch Himalájí, ale veľmi skoro začala byť pestovaná. Tibeťania ju považovali za liečivú. A právom, pretože je zdrojom cenných vitamínov a minerálnych látok. Tibeťania verili, že konzumácia rebarbory čistí krv a črevá.Podľa starej pranostiky je rebarbora najchutnejšia do Jána, čiže do 24.júna, pretože potom stráca na kvalite a chuti.

Rebarbora pochádza z Číny a Tibetu, na územie Európy sa dostala vďaka arabským obchodníkom. Táto rastlina sa používala ako liek v čínskom bylinnom liečiteľstve.
Rebarboru zaraďujeme medzi zeleninu, ktorú konzumujeme ako ovocie. Rapíky zdravej a chutnej rebarbory musia byť celistvé, čisté a bez škodcov. Kvalitná rebarbora nesmie mať hrdzavé škvrny, farba tmavoružová až červená pokrýva aspoň dve tretiny rapíka. Chuť rebarbory je pomerne kyslastá, hlavne zelené časti rapíka. Zapríčiňuje to vysoký podiel kyseliny jablčnej a citrónovej. Pri konzumácii je vhodné rebarboru podávať s mliečnymi výrobkami, nakoľko niektoré látky obsiahnuté v rastline, zabraňujú vstrebávaniu vápnika a železa. Na druhej strane má vysoký obsah vitamínov B (B3, B5), kyselinu listovú, vápnik, draslík, horčík, mangán a vlákniny. Pozitívne pôsobí na pokožku a kvalitu vlasov, ako aj na činnosť čriev. Pacienti s reumatizmom, prekyseleným žalúdkom, so žlčovými či obličkovými kameňmi, by sa mali vyhýbať tejto zelenine.
Ako na rebarboru:
Pred prípravou stonky olúpte a pred tepelným procesom je vhodné ju spariť v horúcej vode a tú potom vyliať. Nekonzumujte ju nikdy v surovom stave. Je vhodná na zamrazovanie či surová, alebo uvarená. Pri jej spracovaní nepoužívajte hliníkové nádoby. Jedlá z rebarbory konzumujte maximálne dvakrát týždenne, pri častejšej konzumácii môže podráždiť zažívacie ústroje.
Účinky rebarbory:
- koreň rebarbory pozitívne ovplyvňuje tvorbu krvi, posilňuje svaly, kosti aj nervy, prečisťuje organizmus
- pôsobí ako mierne preháňadlo a poradí si s nechutenstvom
- poskytne vysoký obsah vitamínu A a B, paradoxne, hoci chutí kyslo, s obsahom vitamínu C sa veľmi hrdiť nemôže
- obsahuje aj iné cenné látky ako železo, niacín, jód, draslík, fosfor, horčík
- cenná je pre vysoký obsah vápnika, ktorý môže byť alternatívou pre tých, ktorí sú alergickí na mliečnu laktózu
Použitie rebarbory:
- je vhodnou surovinou na prípravu kompótov, želé, štiav, krémov, marmelád
- môžeme z nej vyrobiť i víno
- najtypickejším rebarborovým koláčom je koláč drobenkový
- môžeme ju vysmážať v cestíčku
- používa sa aj na výrobu vlasového tonika, využitie našla v aromaterapii a v olejkárstve
- listy sa používajú na liečbu popálenín a rôznych poranení
- je pre zaujímavú chuť vhodnou prílohou aj k mäsám, napríklad ku grilovaným, chutí aj k rybe
- môžeme ňou nahradiť citrón
Teším sa na Všetky Vaše príspevky 🙂
Elena
Odporúčame
@bojovnicka budem sa veľmi tešiť, keď nás poctíš Tvojím zdedeným receptom, ja taký nemám, u nás sa nerobieval, preto skúšam a objavujem 🙂 pekný deň 🙂
@bojovnicka až ho budeš robiť, tak pridaj aj foto a zapoj sa do súťaže 🙂 budem len rada 🙂
@luciferova ahoj, máme tu peknú súťaž... a videla som tie Tvoje rebarborové galettky, skoro mi oči z jamiek vypadli 🙂
@luciferova tesim sa, dakujem 🙂
Začni písať komentár...




https://i.modrykonik.sk/skupina_hera
#rebarbora #recept #hera #sutaz