icon
avatar
elmelpel
5. máj 2016
166 

Máj mesiac s rebarborou.

Máte zaujímavý nápad, ako naložiť s rebarborou? Podeľte sa s nami vo svojom blogu alebo v skupine Pečenie je radosť... , kde nájdete informácie k súťaži na túto tému. http://i.modrykonik.sk/skupina_hera

Na konci mesiaca môžete vyhrať peknú cenu. Recept treba označiť #rebarbora

Niečo málo o tejto nie veľmi známej rastlinke 🙂 

Laikom listy rebarbory pripomínajú lopúch. Kedysi divoko rástla na svahoch Himalájí, ale veľmi skoro začala byť pestovaná. Tibeťania ju považovali za liečivú. A právom, pretože je zdrojom cenných vitamínov a minerálnych látok. Tibeťania verili, že konzumácia rebarbory čistí krv a črevá.Podľa starej pranostiky je rebarbora najchutnejšia do Jána, čiže do 24.júna, pretože potom stráca na kvalite a chuti. 

Rebarbora pochádza z Číny a Tibetu, na územie Európy sa dostala vďaka arabským obchodníkom. Táto rastlina sa používala ako liek v čínskom bylinnom liečiteľstve. 
Rebarboru zaraďujeme medzi zeleninu, ktorú konzumujeme ako ovocie. Rapíky zdravej a chutnej rebarbory musia byť celistvé, čisté a bez škodcov. Kvalitná rebarbora nesmie mať hrdzavé škvrny, farba tmavoružová až červená pokrýva aspoň dve tretiny rapíka. Chuť rebarbory je pomerne kyslastá, hlavne zelené časti rapíka. Zapríčiňuje to vysoký podiel kyseliny jablčnej a citrónovej. Pri konzumácii je vhodné rebarboru podávať s mliečnymi výrobkami, nakoľko niektoré látky obsiahnuté v rastline, zabraňujú vstrebávaniu vápnika a železa.  Na druhej strane má vysoký obsah vitamínov B (B3, B5), kyselinu listovú, vápnik, draslík, horčík, mangán a vlákniny. Pozitívne pôsobí na pokožku a kvalitu vlasov, ako aj na činnosť čriev.  Pacienti s reumatizmom, prekyseleným žalúdkom, so žlčovými či obličkovými kameňmi, by sa mali vyhýbať tejto zelenine. 
Ako na rebarboru:

Pred prípravou stonky olúpte a pred tepelným procesom je vhodné ju spariť v horúcej vode a tú potom vyliať. Nekonzumujte ju nikdy v surovom stave. Je vhodná na zamrazovanie či surová, alebo uvarená. Pri jej spracovaní nepoužívajte hliníkové nádoby. Jedlá z rebarbory konzumujte maximálne dvakrát týždenne, pri častejšej konzumácii môže podráždiť  zažívacie ústroje.

Účinky rebarbory:

- koreň rebarbory pozitívne ovplyvňuje tvorbu krvi, posilňuje svaly, kosti aj nervy, prečisťuje organizmus

- pôsobí ako mierne preháňadlo a poradí si s nechutenstvom

- poskytne vysoký obsah vitamínu A a B, paradoxne, hoci chutí kyslo, s obsahom vitamínu C sa veľmi hrdiť nemôže

- obsahuje aj iné cenné látky ako železo, niacín, jód, draslík, fosfor, horčík

- cenná je pre vysoký obsah vápnika, ktorý môže byť alternatívou pre tých, ktorí sú alergickí na mliečnu laktózu

Použitie rebarbory:

- je vhodnou surovinou na prípravu kompótov, želé, štiav, krémov, marmelád

- môžeme z nej vyrobiť i víno

- najtypickejším rebarborovým koláčom je koláč drobenkový

- môžeme ju vysmážať v cestíčku

- používa sa aj na výrobu vlasového tonika, využitie našla v aromaterapii a v olejkárstve

- listy sa používajú na liečbu popálenín a rôznych poranení

- je pre zaujímavú chuť vhodnou prílohou aj k mäsám, napríklad ku grilovaným, chutí aj k rybe

- môžeme ňou nahradiť citrón

Teším sa na Všetky Vaše príspevky 🙂 

Elena

avatar
Komentár bol odstránený
avatar

@bojovnicka budem sa veľmi tešiť, keď nás poctíš Tvojím zdedeným receptom, ja taký nemám, u nás sa nerobieval, preto skúšam a objavujem 🙂 pekný deň 🙂

Odpovedz
5. máj 2016
avatar

@elmelpel ....keď prídem domov,napisem....😉

Odpovedz
5. máj 2016
avatar

Prave sa mi v rure pecie len taky rychly hrncekovy s posypkou😊

Odpovedz
5. máj 2016
avatar
Odpovedz
5. máj 2016
avatar

@karinh juj tak šup s ním do súťaže 🙂 voní to až sem 😀

Odpovedz
5. máj 2016
avatar

@bojovnicka až ho budeš robiť, tak pridaj aj foto a zapoj sa do súťaže 🙂 budem len rada 🙂

Odpovedz
5. máj 2016
avatar

@elmelpel ja sa len chcem opýtať, či zvíťazí príspevok s najväčším počtom lajkov

Odpovedz
22. máj 2016
avatar

@sanym ahoj, áno 🙂 a este vyberieme jeden zaujímavý recept, ktorý ocenime knihou, alebo darčekom 🙂

Odpovedz
22. máj 2016
avatar

@elmelpel aha, lebo jedna osoba si už celé týždne naháňa lajky do súťaže - sľubuje za ne srdcia, čo si myslím nie je celkom fér

Odpovedz
22. máj 2016
avatar

@sanym aha, tak ale ak je aktívna... nemôžem jej to zazlievať 🙂 ja sa to snažím zverejňovať, ale predsa... nie každý číta tapetu... 🙂

Odpovedz
23. máj 2016
avatar

@luciferova ahoj, máme tu peknú súťaž... a videla som tie Tvoje rebarborové galettky, skoro mi oči z jamiek vypadli 🙂

Odpovedz
23. máj 2016
avatar

@elmelpel ahoj 🙂 rada sa zucastnim 🙂

Odpovedz
23. máj 2016
avatar

@luciferova tesim sa, dakujem 🙂

Odpovedz
23. máj 2016
avatar

@elmelpel uz som nakukla, ako to funguje? Ako mam oznacit? Sutaz? Rebarbora? Porad, pls 🙂

Odpovedz
23. máj 2016

Začni písať komentár...

sticker
Odošli