icon
8 / 17
Obed ... Pohánka s bryndzou
avatar

pohánka
bryndza
cesnak
petržlenová vňať

Postup: pohánku uvaríme obvyklým spôsobom (ja prepláchnem a varím ako ryžu t.j. 1 diel pohánky + 1,5 násobok vody, nechám zovrieť na platni, potom vypnem a nechám "dôjsť").
K uvarenej pohánke pridáme bryndzu, pretlačený cesnak a papkáme 🙂

Nezabudnime prispôsobiť množstvá, pohánka je síce zdravá, ale aj kaloricky bohatá. To isté platí pre bryndzu, ale prečo si to občas nedopriať 🙂

A ešte pridávam trošku teórie o pohánke:
Pohánka je cenná najmä svojím obsahom flavonoidu rutínu (označovaný tiež ako vitamín P), ktorý chráni v rastline vodné kapiláry pred napadnutím a zničením napr. voľnými radikálmi. Rovnako ochraňuje rutín v tesnej súčinnosti s vitamínom C bunky tkanív v ľudskej cievnej sústave. Utesňuje steny ciev, zastavuje krvácanie (napr. pri hemoroidoch), pôsobí preventívne a liečivo pri žilných chorobách a kŕčových žilách.Ako silno zásaditá potravina odvádza pohánka z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe.

Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), zásobuje nás vápnikom, fosforom a draslíkom (dôležité pre rast kostí); nie nevýznamný je obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín.

Odpovedz
6. sep 2014