Slivky nám dozrievanú a hoci , už na zaváranie , sú prezreté , na taký výborný koláč sú akurát.
Ak sa naše mladé gazdinky boja kysnutého cesta, tak Vám všetkým posielam recept na úžasný slivkový koláč. Hoci chutí, presne tak, ako ten mamin , pravý kysnutý , na rozdiel od neho, zostáva , ako čerstvý aj niekoľko dní .
Takže : jedno alebo dve celé vajíčka vymiešame s kryštáľovým cukrom / 1 šálka , 2,5 dcl / ručným šľahačom do peny . Hlavná zásade je : naraz pridávať mokré ingrediencie a naraz zase suché . Pridáme 1 šálku vlažného mlieka + 1 lyžicu oleja . Potom 2 šálky / 0,5 l / hladkej múky + prášok do pečiva a trošku soli. Hmotu vylejeme na vymastený plech alebo na plech vyložený papierom na pečenie a poukladáme rozpolené a vykôstkované slivky. Samozrejme, môžeme použiť akékoľvek iné ovocie. Nakoniec posypeme posýpkou. Pripravíme si ju z masla, asi tak 10 dkg zmiesením s 10 dkg kryštáľového cukru a 10 dkg hrubšej múky / polohrubej alebo hrubej /. Pridajte aj mletú škoricu. Koláč získa úžasnú vôňu a chuť a škorica je aj výborná na podporenie trávenia.
Do vyhriatej trúby na 200 stupňou vložíme plech a približne 20 min. necháme piecť. A ak ho po upečení prikryjeme fóliou , vydrží nám , ako čerstvý aj niekoľko dní. Hoci ja mám skúsenosť , že niekoľko dní, naozaj nevydrží , nezjedený 🙂)))))
Bednička slovenskej zeleniny a ovocia až domov
Žijeme v rýchlej dobe, kedy najrýchlejší spôsob nakupovania je cez internet, prípadne vbehnúť do prvého hypermarketu. Kvalita potravín v ňom však nie je vždy ukážková. Sme odkázaní na ovocie a zeleninu „neznámeho druhu a pôvodu“ zo supermarketov. Síce ligotavú, ale s vôňou a chuťou rovnako neidentifikovateľnou. Nie je nám jedno, čo nakupujeme a jeme. Postupom času, po nespočetných potravinových kauzách, sme postupne dospeli k tomu, že chceme jesť lokálne a kvalitné potraviny. Prečo kupovať jablká dovezené z Nového Zélandu, keď naše slovenské sú úžasné a dostupné takmer počas celého roka? Prečo kupovať paradajky z Maroka? Nie, chceme domáce potraviny. Na jednej strane sa nám jedná o kvalitné ovocie a zeleninu, na druhej nás zaujíma aj ekonomické a ekologické hľadisko. Podporujeme slovenských farmárov a našu ekonomiku a kúpa slovenskej zeleniny je určite ekologickejšia ako zelenina, ktorá precestuje pol zemegule, kým sa dostane na náš stôl.
„Bedničkovanie“ je rýchly a jednoduchý spôsob, ako dostať priamo na Váš stôl domácu, zdravú, sezónnu zeleninu a ovocie priamo od pestovateľa.
Aj Vy môžete byť súčasťou tejto symbiózy, podporiť svoje zdravie, prírodu a existenciu tých, ktorí vykonávajú svoju prácu zodpovedne, poctivo, čestým a čistým spôsobom.
Podľa hesla: „SME TO, ČO JEME !!!“ je našim cieľom zabezpečiť pre Vás najkvalitnejšiu dostupnú zeleninu a ovocie vypestovanú v okolí, so zreteľom na čerstvosť, zrelosť a tým plnú výživovú a vitamínovú kvalitu .
Treba si však zvyknúť, že zelenina a ovocie u nás dozrievajú len v určitom ročnom období, že nie každá mrkva, paradajka, jablko sú tvarovo identické, ale budú chutiť určite lepšie a hlavne sú pestované šetrne vzhľadom k životnému prostrediu.
Pestovatelia, od ktorých odoberáme sa všetci nachádzajú do 100 km od Bratislavy, časť produkcie (predovšetkým paradajky, papriky, redkvičky a bylinky) je aj z našej minifarmy.
Hlavné výhody bedničkovania:
· Šetrne vypestované plodiny
· Zber až po dozretí
· Čerstvosť dodávky
· Dovoz až pred dvere
· Podpora miestnych farmárov









