icon

Slivky nám dozrievanú a hoci , už na zaváranie , sú prezreté , na taký výborný koláč sú akurát.
Ak sa naše mladé gazdinky boja kysnutého cesta, tak Vám všetkým posielam recept na úžasný slivkový koláč. Hoci chutí, presne tak, ako ten mamin , pravý kysnutý , na rozdiel od neho, zostáva , ako čerstvý aj niekoľko dní .
Takže : jedno alebo dve celé vajíčka vymiešame s kryštáľovým cukrom / 1 šálka , 2,5 dcl / ručným šľahačom do peny . Hlavná zásade je : naraz pridávať mokré ingrediencie a naraz zase suché . Pridáme 1 šálku vlažného mlieka + 1 lyžicu oleja . Potom 2 šálky / 0,5 l / hladkej múky + prášok do pečiva a trošku soli. Hmotu vylejeme na vymastený plech alebo na plech vyložený papierom na pečenie a poukladáme rozpolené a vykôstkované slivky. Samozrejme, môžeme použiť akékoľvek iné ovocie. Nakoniec posypeme posýpkou. Pripravíme si ju z masla, asi tak 10 dkg zmiesením s 10 dkg kryštáľového cukru a 10 dkg hrubšej múky / polohrubej alebo hrubej /. Pridajte aj mletú škoricu. Koláč získa úžasnú vôňu a chuť a škorica je aj výborná na podporenie trávenia.
Do vyhriatej trúby na 200 stupňou vložíme plech a približne 20 min. necháme piecť. A ak ho po upečení prikryjeme fóliou , vydrží nám , ako čerstvý aj niekoľko dní. Hoci ja mám skúsenosť , že niekoľko dní, naozaj nevydrží , nezjedený 🙂)))))