foxylady13
18. okt 2017
495 

Naše sliny a trávenie

Naše slinné žľazy vyprodukujú za deň 1-2 litre slín, ktoré sú tvorené z 98-99 percent vodou. Zvyšné 1-2 percentá obsahujú celý rad látok, ktoré sú dôležité pre trávenie, dobrý stav zobov a rovnako ovplyňujú rast mikroorganizmov v ústach. Vďaka slinám tiež omnoho lepšie vnímame chute. Chuťové receptory sú umiestnené v hlbokých úzkych kanálikoch v jazyku a suchá strava k nim teda nemá možnosť preniknúť.

Sladká alebo slaná?

Pre overenie skúste zavrieť oči a vložte si na suchý jazyk kocku cukru alebo štipku soli. Rozlíšenie oboch chutí nebude ľahké. Až po zvlhčení slinami sa uvoľnia jednotlivé molekuly cukru alebo soli a pocítite sladkú alebo slanú chuť. Väčšie molekuly, ako je škrob alebo bielkovina, vyžadujú účinok slín, bez ktorých pôsobenia by bolo ťažké alebo dokonca nemožné ich chuť rozoznať.

Trávenie začína už v ústach

Sliny taktiež obsahujú celý rad enzýmov, ktoré sa zúčastňujú na trávení potravy. Každý enzým urýchľuje priebeh chemickej reakcie trávenia, ktorá by inak prebiehala príliš pomaly alebo by nebola vôbec možná.

Enzým ptyalín zahajuje trávenie škrobov už počas žuvania. Aspoň čiastočné rozloženie škrobu je veľmi dôležité. Pokiaľ by sa nerozštiepený škrob dostal do žalúdka, zmenili by sa jeho vlastnosti vplyvom žalúdočnej kyseliny natoľko, že by vytvoril ochrannú vrstvu okolo bielkovín a tie by nemohli byť rozložené tráviacim žalúdočným enzímom (pepsínom).

Prečo dochádza k nadúvaniu?

Nerozložené bielkoviny, ktoré sa následne dostanú do čreva, spôsobujú vážne zažívacie problémy. Ak konzumujeme stravu v rýchlosti, sústo nie je dostatočne obohatené slinami s enzýmom a škrob je nedostatočne rozložený.  Vzhľadom k tomu, že žalúdočné šťavy neobsahujú enzým, ktorý by bol schopný škrob rozložiť, ten následne prechádza žalúdkom nezmenený až do čreva, kde sa stáva potravou pre niektoré črevné baktérie a práve preto dochádza k nežiaducemu kvaseniu a nadúvaniu.  

Problém môže nastať i pri konzumácii zeleniny a ovocia, pretože obsahujú veľké množstvo  celulózy. Tá musí byť v ústach dôkladne požutá, pretože v našom tele nemáme vlastný enzým, ktorý by bol schopný ju rozložiť. Väčšie kusy zeleniny či ovocia môžu u citlivejších jedincov vyvolať pocit tlaku alebo pichania v žalúdku.

Ďalšie funkcie slín

Podstatnú funkciu majú sliny aj pri trávení tukov, obsahujú totiž enzým lipáza. Slinná lipáza je veľmi dôležitá u kojencov, pretože sa z veľkej časti podiela na rozkladaní tuku materského mlieka. Lyzozým v slinách je zapojený do obranyschopnosti organizmu, pretože rozkladá stenu niektorých baktérií, a tým ich vlastne zabíja.  

Sliny obsahujú aj ďalšie látky imunitného systému ako aj immunoglobulín A, tiokyanát, peroxid vodíka.

Sliny nás vďaka svojej viskozite chránia pred udusením.  Pri žuvaní sa suchá a drobivá potrava mení na mäkké a spojené sústo, ktoré je spájané dlhými molekulami mucinu. Ten viaže veľké množstvo vody a tak udržuje sústa vlhké a mäkké. To zabraňuje vdýchnutiu drobných častíc potravy a zároveň chráni hltan pred poškodením hrubými časťami potravy.

Podpora trávenia

Sliny teda nie sú len samotná voda, ale veľmi dôležitá súčasť tráviaceho procesu. Okrem toho sú dôležité ako ochrana pred nebezpečnými baktériami, majú dezinfekčný účinok, vyživujú zuby a neutralizujú pH.

K tomu, aby jedlo, ktoré konzumujeme, bolo dobre strávené, je dôležiteé každé sústo dobre požuť. Nemali by sme pri tom zabúdať ani na dostatočný pitný režim.

ZDROJ: Calivita International Business and Lifestyle Magazine

Začni písať komentár...

Odošli