* z tejto dávky vyjdú 3x1,5-2cm pláty v 20cm forme , alebo dva v 26cm forme, potrebujeme jeden plát( tie zvyšné môžete dať do mrazničky zvlášť zabalené - nabudúce butete mať o robotu menej ) ** 1 šálka je cca. 230-250ml
-Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia , vymazať +pomúčiť tortovú formu. -V mise zmiešajte všetky suché prísady.(múka,cukor,kak.práš.,sóda,pr.do peč.,soľ) -Nakopte ich do stredu a pridajte celý zvyšok tekutých prísad okrem kávy. -Dobre premiešajte, do celistvej hmoty a pridajte kávu. -Mixujte znova (cesto bude veľmi riedke). -Nalejte do vymazanej formy a pečieme v strede v rúre po dobu cca 60 minút, alebo kým ihla vyjde čistá.. -Vychladnúť na rošte.
Plnka 250g sladeného kondenzovaného mlieka-Salko 250g rastlinnej šľahačky 6 plátov želatiny/alebo želatina v prášku na ½ l tekutiny 150ml mlieka
-Konzervu Salka ponorte do vody v hrnci a varte 2hod. Nechajte vychladnúť. -Šľahajte ras.šľahačku cca.6min. -Odoberte 2PL z vyšľahanej šľahačky a vmiešajte do Salka.Túto Salkovú zmes postupne pridávajte popri šľahaní do šľahačky -Nechajte nabobnať želatinu podľa návodu . -Zohrievajte v mlieku, kým sa rozpustí(nevariť!), nechajte trochu vychladiť v nekovovej nádobe(nie do úplného zhustnutia) -Do želatiny vmiešajte 2PL karamelovej zmesy a premiešame do karamelovej plnky. Hotovo! *ak použijete väčšiu formu a chcete ju mať takto vysokú, zvýšte indegriencie.
Pláty z karamelovej želatiny v plnke Na 250 ml hotovej potrebujeme: 1,5 dcl (3 štamperlíky) vody 1dcl (2 štamperlíky)karamelového toppingu 3pláty želatiny/alebo žel.v prášku na 1/4l tekutiny
-Pripravte si dve formy s priemerom o 4cm** menším ako forma torty(v mojom prípade 20cm priemeru torty * boli 2x16cm), vystlite ich potravinárskou fóliou -Po namočení želatiny podľa návodu ju zohrievajte v 1,5dcl vody, kým sa nerozpustí -Primiešajte karamelový topping a rozdeľte do pripravených dvoch foriem -Po stuhnutí vykrojte v strede kruh v priemere 4cm
pri väčšej forme - *budete potrebovať väčšiu dávku želatiny, **môžete priemer zväčšiť
Čokoládový plát 50g čokolády 30g masla 3 ČL vody
-Pripravte ti jednu formu s priemerom o 2cm* menším ako forma torty(v mojom prípade 20cm priemeru torty bola 18cm), vystlite ju potravinárskou fóliou -Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli s maslom a vodou do jemnej konzistencie -Vylejte do pripravenej formy a nechajte stuhnúť (nebude veľmi tvrdá) -Vykrojte v strede kruh v priemere 2cm
Skladanie torty 1. Korpus vložte do prsteňa torty 2. Navrstvite 1/4 plnky 3. Položte 1 karam.želatinový plát potravinárskou fóliou z vrchu a fóliu opatrne stiahnite 4. Navrstvite druhú 1/4 plnky 5. Položte čokoládový plát a fóliu opatrne stiahnite 6. Navrstvite tretiu 1/4 plnky 7. Položte karam.želatinový plát potravinárskou fóliou z vrchu a fóliu opatrne stiahnite 8. Navrstvite štvrtú 1/4 plnky 9. Vložte do chladničky ztuhnúť 10. Ozdobte podľa Vašej fantázie Dobrú chuť!!
Meandros - caramel mousse cake
Meander - torta s karamelovou penou v reze
Čokoládový korpus*
2 šálky** hladkej múky
2 šálky cukru
3/4 šálky kakaového prášku
2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
1 šálka mlieka
1/2 šálky rastlinného oleja
1 lyžička čistého vanilkového extraktu/alebo 1 bal.vanilkový cukor
1 šálka horúcej uvarenej kávy
2 vajcia
110g čok.na varenie alebo čokoládové lupienky
1 1/2 šálky smotany na šľahanie
* z tejto dávky vyjdú 3x1,5-2cm pláty v 20cm forme , alebo dva v 26cm forme, potrebujeme jeden plát( tie zvyšné môžete dať do mrazničky zvlášť zabalené - nabudúce butete mať o robotu menej )
** 1 šálka je cca. 230-250ml
-Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia , vymazať +pomúčiť tortovú formu.
-V mise zmiešajte všetky suché prísady.(múka,cukor,kak.práš.,sóda,pr.do peč.,soľ)
-Nakopte ich do stredu a pridajte celý zvyšok tekutých prísad okrem kávy.
-Dobre premiešajte, do celistvej hmoty a pridajte kávu.
-Mixujte znova (cesto bude veľmi riedke).
-Nalejte do vymazanej formy a pečieme v strede v rúre po dobu cca 60 minút, alebo kým ihla vyjde čistá..
-Vychladnúť na rošte.
Orginál recept v angličtine je tu http://sipsandspoonfuls.com/2012/08/one-bowl-ch...
Plnka
250g sladeného kondenzovaného mlieka-Salko
250g rastlinnej šľahačky
6 plátov želatiny/alebo želatina v prášku na ½ l tekutiny
150ml mlieka
-Konzervu Salka ponorte do vody v hrnci a varte 2hod. Nechajte vychladnúť.
-Šľahajte ras.šľahačku cca.6min.
-Odoberte 2PL z vyšľahanej šľahačky a vmiešajte do Salka.Túto Salkovú zmes postupne pridávajte popri šľahaní do šľahačky
-Nechajte nabobnať želatinu podľa návodu .
-Zohrievajte v mlieku, kým sa rozpustí(nevariť!), nechajte trochu vychladiť v nekovovej nádobe(nie do úplného zhustnutia)
-Do želatiny vmiešajte 2PL karamelovej zmesy a premiešame do karamelovej plnky. Hotovo!
*ak použijete väčšiu formu a chcete ju mať takto vysokú, zvýšte indegriencie.
Pláty z karamelovej želatiny v plnke
Na 250 ml hotovej potrebujeme:
1,5 dcl (3 štamperlíky) vody
1dcl (2 štamperlíky)karamelového toppingu
3pláty želatiny/alebo žel.v prášku na 1/4l tekutiny
-Pripravte si dve formy s priemerom o 4cm** menším ako forma torty(v mojom prípade 20cm priemeru torty * boli 2x16cm), vystlite ich potravinárskou fóliou
-Po namočení želatiny podľa návodu ju zohrievajte v 1,5dcl vody, kým sa nerozpustí
-Primiešajte karamelový topping a rozdeľte do pripravených dvoch foriem
-Po stuhnutí vykrojte v strede kruh v priemere 4cm
pri väčšej forme - *budete potrebovať väčšiu dávku želatiny, **môžete priemer zväčšiť
Čokoládový plát
50g čokolády
30g masla
3 ČL vody
-Pripravte ti jednu formu s priemerom o 2cm* menším ako forma torty(v mojom prípade 20cm priemeru torty bola 18cm), vystlite ju potravinárskou fóliou
-Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli s maslom a vodou do jemnej konzistencie
-Vylejte do pripravenej formy a nechajte stuhnúť (nebude veľmi tvrdá)
-Vykrojte v strede kruh v priemere 2cm
Skladanie torty
1. Korpus vložte do prsteňa torty
2. Navrstvite 1/4 plnky
3. Položte 1 karam.želatinový plát potravinárskou fóliou z vrchu a fóliu opatrne stiahnite
4. Navrstvite druhú 1/4 plnky
5. Položte čokoládový plát a fóliu opatrne stiahnite
6. Navrstvite tretiu 1/4 plnky
7. Položte karam.želatinový plát potravinárskou fóliou z vrchu a fóliu opatrne stiahnite
8. Navrstvite štvrtú 1/4 plnky
9. Vložte do chladničky ztuhnúť
10. Ozdobte podľa Vašej fantázie
Dobrú chuť!!