icon
9 / 119
táto bola pre môjho drahého...ja karamelové nemusím, no táto bola fantastická..1x som zjedla karamelovú tortu, bola ľahunká a nie ťažká a presladená..
avatar

Meandros - caramel mousse cake
Meander - torta s karamelovou penou v reze
Čokoládový korpus*
2 šálky** hladkej múky
2 šálky cukru
3/4 šálky kakaového prášku
2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
1 šálka mlieka
1/2 šálky rastlinného oleja
1 lyžička čistého vanilkového extraktu/alebo 1 bal.vanilkový cukor
1 šálka horúcej uvarenej kávy
2 vajcia
110g čok.na varenie alebo čokoládové lupienky
1 1/2 šálky smotany na šľahanie

* z tejto dávky vyjdú 3x1,5-2cm pláty v 20cm forme , alebo dva v 26cm forme, potrebujeme jeden plát( tie zvyšné môžete dať do mrazničky zvlášť zabalené - nabudúce butete mať o robotu menej )
** 1 šálka je cca. 230-250ml

-Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia , vymazať +pomúčiť tortovú formu.
-V mise zmiešajte všetky suché prísady.(múka,cukor,kak.práš.,sóda,pr.do peč.,soľ)
-Nakopte ich do stredu a pridajte celý zvyšok tekutých prísad okrem kávy.
-Dobre premiešajte, do celistvej hmoty a pridajte kávu.
-Mixujte znova (cesto bude veľmi riedke).
-Nalejte do vymazanej formy a pečieme v strede v rúre po dobu cca 60 minút, alebo kým ihla vyjde čistá..
-Vychladnúť na rošte.

Orginál recept v angličtine je tu http://sipsandspoonfuls.com/2012/08/one-bowl-ch...

Plnka
250g sladeného kondenzovaného mlieka-Salko
250g rastlinnej šľahačky
6 plátov želatiny/alebo želatina v prášku na ½ l tekutiny
150ml mlieka

-Konzervu Salka ponorte do vody v hrnci a varte 2hod. Nechajte vychladnúť.
-Šľahajte ras.šľahačku cca.6min.
-Odoberte 2PL z vyšľahanej šľahačky a vmiešajte do Salka.Túto Salkovú zmes postupne pridávajte popri šľahaní do šľahačky
-Nechajte nabobnať želatinu podľa návodu .
-Zohrievajte v mlieku, kým sa rozpustí(nevariť!), nechajte trochu vychladiť v nekovovej nádobe(nie do úplného zhustnutia)
-Do želatiny vmiešajte 2PL karamelovej zmesy a premiešame do karamelovej plnky. Hotovo!
*ak použijete väčšiu formu a chcete ju mať takto vysokú, zvýšte indegriencie.

Pláty z karamelovej želatiny v plnke
Na 250 ml hotovej potrebujeme:
1,5 dcl (3 štamperlíky) vody
1dcl (2 štamperlíky)karamelového toppingu
3pláty želatiny/alebo žel.v prášku na 1/4l tekutiny

-Pripravte si dve formy s priemerom o 4cm** menším ako forma torty(v mojom prípade 20cm priemeru torty * boli 2x16cm), vystlite ich potravinárskou fóliou
-Po namočení želatiny podľa návodu ju zohrievajte v 1,5dcl vody, kým sa nerozpustí
-Primiešajte karamelový topping a rozdeľte do pripravených dvoch foriem
-Po stuhnutí vykrojte v strede kruh v priemere 4cm

pri väčšej forme - *budete potrebovať väčšiu dávku želatiny, **môžete priemer zväčšiť

Čokoládový plát
50g čokolády
30g masla
3 ČL vody

-Pripravte ti jednu formu s priemerom o 2cm* menším ako forma torty(v mojom prípade 20cm priemeru torty bola 18cm), vystlite ju potravinárskou fóliou
-Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli s maslom a vodou do jemnej konzistencie
-Vylejte do pripravenej formy a nechajte stuhnúť (nebude veľmi tvrdá)
-Vykrojte v strede kruh v priemere 2cm

Skladanie torty
1. Korpus vložte do prsteňa torty
2. Navrstvite 1/4 plnky
3. Položte 1 karam.želatinový plát potravinárskou fóliou z vrchu a fóliu opatrne stiahnite
4. Navrstvite druhú 1/4 plnky
5. Položte čokoládový plát a fóliu opatrne stiahnite
6. Navrstvite tretiu 1/4 plnky
7. Položte karam.želatinový plát potravinárskou fóliou z vrchu a fóliu opatrne stiahnite
8. Navrstvite štvrtú 1/4 plnky
9. Vložte do chladničky ztuhnúť
10. Ozdobte podľa Vašej fantázie
Dobrú chuť!!

Odpovedz
14. máj 2014