Z lásky pre moje lásky 🙂) kvaskove spaldove moravské koláče Recept na dva plechy (alebo mozte spravit plech moravskych a plech plnenych roztekov ): Rozkvas - 1az 2 Pl razneho kvasku + 150 g špaldovej muky na kolace (alebo psenicnej na kolace) + 150 ml vody. Toto zamiesame v 7 dcl pohari a ked nam vybublinkuje po uzaver tak je pripraveny. U nas doma cca za 8 hodin, ale je to individualne takze ho sledujte. Majte ho v teple na linke alebo v mikrovlnke (vypnutej 🙂 ) Cesto- Dame si do 250 ml mlieka roztopit 50 cukor tak asi 6 -8 pl. Nechame vychladnut. Preosejeme si 500g spaldovej muky na kolace (alebo psenicnej), 1/2 cl soli, pridame vlazne mlieko, 1 zltko a rozkvas. Vypracujeme cesto a nechame 30 min odstat prykryte sacikom. Potom zapracujeme 50g masla (obcas dam kludne aj 80g) a znovu vypracujeme. Prikryjeme sacikom a nechame v miske oddychovat 2 hodinky. Mozme aj obcas cesto v miske prehodit. Medzi tym si pripravime tvarohovu plnu- stredne hrudkovity tvaroh zmiesame s medom (cukrom), 1 vajickom a hrozienkami. Makova plnka - namelieme si mak spolu s trstinovym cukrom a zaparime ho troskou vody tzn. do misky s namletym makom vlejeme trochu horucej vody, aby nam vznikla polotuha zmes. Potom cesto vylozime na podlozku, trochu cesto poprekladame a rozdelime na casti podla toho ake velke kolace chceme (na tri plechy mi vyslo 30 kolacov o vahe jedneho cesta 40g ). Spravime si bochnicky, velke ako sa nam paci a ake velke kolaciky chceme. Potom bochnicek stlacime v strede a povytahujeme tak ako pizzu, ale aby okraje zostali hrubsie ako stred. Ulozime ich na plech s papierom s dostatocnym rozostupom. Potom este lyzickou potlacime stred kolaca a vlozime do vzniknutej jamky plnku. Najprv tvarohovu a do stredu maakovu alebo dzem. Plech potom zakryjeme velkym sacikom a nechame hodinku oddychovat. Pol hodinu pred pecenim si vyhrejeme ruru na 200 stupnov a mozme dat dole stary plech na zaparu. Pred vlozenim plechu do rury este okraje kolacov potrieme zltkom. Plech vlozime do stredu rury a do dolneho zaparoveho plechu rychlo vlejeme asi 2 dcl vody a rychlo zavrieme aby para neunikla. Pecieme cca 20 min. Dozjedenia priatelia 🙂))
Recepty od Katy
Z lásky pre moje lásky 🙂) kvaskove spaldove moravské koláče
Recept na dva plechy (alebo mozte spravit plech moravskych a plech plnenych roztekov ):
Rozkvas - 1az 2 Pl razneho kvasku + 150 g špaldovej muky na kolace (alebo psenicnej na kolace) + 150 ml vody. Toto zamiesame v 7 dcl pohari a ked nam vybublinkuje po uzaver tak je pripraveny. U nas doma cca za 8 hodin, ale je to individualne takze ho sledujte. Majte ho v teple na linke alebo v mikrovlnke (vypnutej 🙂 )
Cesto- Dame si do 250 ml mlieka roztopit 50 cukor tak asi 6 -8 pl. Nechame vychladnut. Preosejeme si 500g spaldovej muky na kolace (alebo psenicnej), 1/2 cl soli, pridame vlazne mlieko, 1 zltko a rozkvas. Vypracujeme cesto a nechame 30 min odstat prykryte sacikom. Potom zapracujeme 50g masla (obcas dam kludne aj 80g) a znovu vypracujeme. Prikryjeme sacikom a nechame v miske oddychovat 2 hodinky. Mozme aj obcas cesto v miske prehodit.
Medzi tym si pripravime tvarohovu plnu- stredne hrudkovity tvaroh zmiesame s medom (cukrom), 1 vajickom a hrozienkami. Makova plnka - namelieme si mak spolu s trstinovym cukrom a zaparime ho troskou vody tzn. do misky s namletym makom vlejeme trochu horucej vody, aby nam vznikla polotuha zmes.
Potom cesto vylozime na podlozku, trochu cesto poprekladame a rozdelime na casti podla toho ake velke kolace chceme (na tri plechy mi vyslo 30 kolacov o vahe jedneho cesta 40g ). Spravime si bochnicky, velke ako sa nam paci a ake velke kolaciky chceme. Potom bochnicek stlacime v strede a povytahujeme tak ako pizzu, ale aby okraje zostali hrubsie ako stred. Ulozime ich na plech s papierom s dostatocnym rozostupom. Potom este lyzickou potlacime stred kolaca a vlozime do vzniknutej jamky plnku. Najprv tvarohovu a do stredu maakovu alebo dzem. Plech potom zakryjeme velkym sacikom a nechame hodinku oddychovat. Pol hodinu pred pecenim si vyhrejeme ruru na 200 stupnov a mozme dat dole stary plech na zaparu. Pred vlozenim plechu do rury este okraje kolacov potrieme zltkom. Plech vlozime do stredu rury a do dolneho zaparoveho plechu rychlo vlejeme asi 2 dcl vody a rychlo zavrieme aby para neunikla. Pecieme cca 20 min.
Dozjedenia priatelia 🙂))