Zelené potraviny ako antioxidanty
Voľné radikály spôsobujú choroby
Vysoko reaktívne molekuly nazývané "voľné radikály" spolupôsobí s bunkovými komponentmi a vyvolávajú abnormálne zmeny štruktúr. Tieto zmeny môžu neopraviteľne poškodiť bunky a - pokiaľ nie sú neutralizované - škody spôsobené voľnými radikálmi môžu viesť k vážnym zdravotným problémom.
Zďaleka najväčším zdrojom voľných radikálov je kyslík. Hoci je kyslík nevyhnutný pre život, jeho nestabilné molekulárnej formy predstavujú pre naše zdravie vážne riziko. Počas procesu, kedy ho bunky využívajú pre tvorbu energie, sa kyslík môže transformovať vo voľnej radikály ako je hydroxy a superoxidační ióny.
Tieto molekuly sú deštruktívne do tej miery, že je imunitný systém používa pre zničenie mikróbov napádajúcich organizmus. Okrem toho, že voľné radikály si vytvára samo naše telo, ďalšie zásadné zdroje zahŕňajú znečistenia životného prostredia, UV žiarenia a stravu. Je úplne zrejmé, že existujú zdroje voľných radikálov v životnom prostredí, ako ozón, slnečné žiarenie a iné formy žiarenia, smog, prach a atmosférické nečistoty.
Optimálny príjem antioxidantov predstavuje preventívne opatrenia proti týmto zdravotným rizikám.
Ako nám voľné radikály škodia
Molekula voľného radikálu obsahuje nepárový elektrón, veľmi nestabilné usporiadanie, a rýchlo sa pokúša o stabilizácii tým, že si pritiahne elektrón z molekuly susediace.
Voľné radikály si priťahujú elektróny ako z uhľovodíka, proteínov a tukov, tak iz kyselín nukleových v DNA, čo vedie k reťazovej reakcii v štrukturálnom poškodenie buniek.
Poškodenie voľnými radikálmi hrá kľúčovú úlohu v nástupe a ďalšom postupe rakoviny, srdcových chorôb, poškodenie kože, reumatickej artritídy, sklerózy multiplex, Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby, predčasného starnutia a iných zdravotných problémov.
Z chorôb a stavov, ktoré sú spolupôsobenia voľnými radikálmi, uvediem aspoň niektoré: prispievajú významne k vzniku a priebehu cukrovky, podporujú starnutie, vznik očných chorôb napr šedého zákalu, vznik zápalov, nádorov, rady pľúcnych chorôb, kožných chorôb, neurodegeneratívnych chorôb (napr. . Parkinsonova a Alzheimerova choroba), porúch imunity, podporujú vírusové infekcie, majú význam u niektorých intoxikácií, podieľa sa napr na reumatickom zápale kĺbov, spolupôsobí pri eklampsia, pôsobí mužskú neplodnosť, vznikajú v re-perfúznom fáze po ischémii, čo má význam napr u transplantáciou alebo infarktu myokardu, voľné radikály vznikajú po intenzívnej námahe napr. u športovcov atď
Aspoň u 2 veľmi frekventních ochorenia sa pozastavíme: arteroskleróza, kde voľné radikály oxidujú LDL-cholesterol. Takto zmenená molekula nie je rozpoznaná receptory na bunkách a táto pre organizmus cudzie látka je odstraňovaná osobitnými receptory makrofágov.
Pritom sa okrem cholesterolu do týchto buniek dostáva aj kalcium, sú aktivované proteázy, to všetko s voľnými radikálmi makrofágov vytvára penovú bunku - základ aterosklerotických zmien. Karcinóm vzniká tiež účinkom voľných radikálov. Každá bunka človeka je za deň napadnutá asi 10 000 voľnými radikálmi. Pokiaľ nie je antioxidačná ochrana a reparačný pochody dostatočne účinné vznikajú postupne karcinómom iniciovaná bunky, preneoplastická bunka, neoplastickým bunka a nakoniec klinický nádor. Pretože aj v terapii používame voľné radikály k zničeniu rakovinových buniek, sú antioxidanty veľmi vhodné na prevenciu ochorení (selén), iv počiatočných fázach choroby, ale u progresie a invazívnosti nádoru môžu antioxidanty naopak chrániť karcinogénny bunky pred terapiou. Ako je z prehľadu chorôb, na ktorých sa podieľa voľné radikály, zrejmé, je oveľa častejšie v organizme nedostatok antioxidantov a ich príjem je veľmi dôležitý.
Jačmenná tráva odzbrojuje voľné radikály
Výskumy ukázali, že ľudia, ktorí denne konzumujú 5 - 9 porcií čerstvého ovocia a zeleniny, majú vyššie hodnoty antioxidantov v krvi a menšia pravdepodobnosť výskytu degeneratívnych chorôb, ako sú srdcové ochorenia a rakovina. Jednou z najdôležitejších skupín týchto potravín bohatých na antioxidanty je šťava z mladého jačmeňa, jačmenná tráva je samozrejme zelená, pretože obsahuje chlorofyl a tiež najvyššiu koncentráciu a rôznorodosť antioxidantov za všetkých potravinových typov. Obrovské množstvo a rozmanitosť antioxidantov v mladom jačmeni nám ponúka širokú ochranu pred voľnými radikálmi a tiež mnoho ďalších fytonutientů, ktoré sú potrebné pri oprave škôd napáchaných voľnými radikálmi. Zelený jačmeň navyše pomáha detoxikovať naše tkanivá tým, že je obrnia proti voľným radikálom. Podporuje okrem iného aj trávenie, zvýšenú absorpciu esenciálnych živín a antioxidantov do obehového systému, ktorý je potom doručí až k našim tkanivám. Rastliny, ktoré rastú na miestach s dlhým slnečným osvitom av nízkej nadmorskej výške s vysokým tlakom kyslíka, sú viac atakované voľnými radikálmi a preto produkujú viac antioxidantov na svoju obranu.
Zdroj Geen Ways
Odporúčame
Začni písať komentár...


