MORAVSKÉ KOLÁČE😍😍😍/Sladkosti z radosti
Musím vyskúšať
Odpovedz
2. jún 2019
mnamka 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
Odpovedz
16. jún 2019
Už som skúšala a sú super, asi spravím aj zajtra 🙂
Odpovedz
16. jún 2019
januska131
autor@desertroses asi aj ja🙏
Odpovedz
16. jún 2019
Musím vyskúšať
mnamka 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
Už som skúšala a sú super, asi spravím aj zajtra 🙂
@desertroses asi aj ja🙏
Najlepší recept na koláčiky, ktoré ešte kedysi dávno moja maminka dostala priamo z Moravy😋 dedí sa, pretože lepšieho receptu niet😉 a zaručujem vám, že to isté sa stane aj u vás👍
Dostane vás do kolien svojou jemnosťou, nadýchanosťou a chuťou😍
INGREDIENCIE (cesto):
500g hladkej múky
200ml oleja
250ml mlieka
3 žĺtky
1/2 lyžičky soli
1 čerstvé droždie
100g kryštálového cukru
INGREDIENCIE (tvarohová plnka na celú dávku):
500g hrudkovitého tvarohu
2 žĺtky
1 vanilkový cukor
1 lyžica kryštálového cukru
1 čajová lyžička zlatého klasu
50g sušených hrozienok
+ džem
INGREDIENCIE (maková plnka na celú dávku):
400g mletého maku
300ml mlieka
2 lyžice masla
práškový cukor podľa chuti
POSTUP:
Časť mlieka si jemne zohrejeme a nalejeme do pohára, v ktorom potom zarobíme kvások. Ten zarobíme tak, že do teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme ho kysnúť, až kým nevybehne takmer von😉 Kvások potom pridáme k zvyšným ingredienciám a spolu vymiešame ako klasické kysnuté cesto, teda miesime cca 20 minút a hodinu až hodinu a pol necháme kysnúť...alebo hoďte do domácej pekárničky🤣 Keď cesto vykysne, jemne ho vyguľkajte asi na hrúbku 1-1,5cm. Cesto vykrajujte kruhovou formičkou a položte ho na vymastený plech. V každom krúžku vyhĺbte miesto pre plnku, tak že okraje nechajte nedotknuté a tak aby sa tam zmestili približne 2-3 lyžičky plnky. Do stredu na plnku dajte lyžičku džemu a nechajte koláčiky na plechu ešte 20 minút podkysnúť. Potom ich vložte do predhriatej rúry na 170 stupňov a pečte ich do zlatista. Dobrú chuť😋👍
TIPY A TRIKYY:
- toto je recept, v ktorom sa kvások robí odobratím ingrediencii z receptu na cesto
- ak chcete spraviť aj makovú aj tvarohovú plnku (pol na pol), tak zo základných receptov na plnky, spravte z každej iba polovičnú dávku (teda 250 g tvarohu a 200 g maku)
- ihneď po upečení potrite boky koláčikov studenou vodou, aby zostali mäkké
- ak by ste chceli spraviť na vrch aj mrveničku tak na ňu môžete použiť približne 60g masla, 50 g práškového cukru a cca 75g polohrubej múky
- ak vám mrvenička zostane, pokojne si ju dajte do chladničky a použite pri najbližšom pečení (ktoré bude určite čoskoro😉)