katjanka
2. aug 2017
444 

Hýbte sa a popôrodne kilá pôjdu dole

Jednou z prvých túžob, ktoré pocítite po pôrode pri pohľade do zrkadla, môže byť práve snaha čo najrýchlejšie sa dostať do pôvodných riflí. Nie vždy to býva jednoduché a najmä – mali by ste si dopriať dostatok času. Kedy a ako začať s popôrodným cvičením?

Veľa sa odvíja od toho, na čo ste boli zvyknuté do pôrodu či ešte pred otehotnením. Niektoré z nás ešte v ôsmom mesiaci plávajú či dokonca zdvíhajú činky, v deviatom chodia na dvojhodinové prechádzky. Iné sa nehýbali, už ani nepamätajú alebo to napríklad mali počas tehotenstva zo zdravotných dôvodov zakázané. V prípade, že patríte skôr do tej druhej skupiny, je pravdepodobné, že kilečká pôjdu dole pomalšie. Prvoradé však je odhodlanie. Takisto každý organizmus a metabolizmus je iný, takže sa hlavne neporovnávajte so svojím okolím!

Zlaté pravidlo šestonedelia

Prvých šesť popôrodných týždňov by ste mali myslieť v prvom rade na oddych a regeneráciu. Vaše telo prešlo posledné mesiace obrovskými zmenami, vyvrcholením ktorých bol pôrod. Vaša maternica i uvoľnené svalstvo potrebujú čas na zotavenie. Dvíhaním ťažkých predmetov či náhlym kardiom by ste si mohli skôr priťažiť a spôsobiť zdravotné problémy.

Vy sami najlepšie poznáte svoje telo. Ak ste boli aktívne až do pôrodu, začať opäť sa hýbať môžete aj pred skončením šestonedelia, ale postupne a opatrne. Ak ste sa doteraz nehýbali, šestonedelie nie je pravý čas s tým začať. Dajte si ešte chvíľu pauzu, kým sa do toho naplno pustíte.

Nielen číslo na váhe

Hlavnou motiváciou a pohonnou látkou pre vás po pôrode by však nemalo byť iba číslo na váhe a či ručička ukazuje viac alebo menej, ako ste vážili na začiatku tehotenstva. Oveľa dôležitejšia je snaha spevniť povolené a ochabnuté svalstvo (najmä brušné, panvové a chrbtové), hýbať sa a cítiť sa dobre vďaka pohybu a športu.

Začnite chôdzou

Až sa po pôrode budete opäť cítiť sviežo a energicky, začnite zľahka – prechádzkami. Chôdza predstavuje jednoduchý a prirodzený pohyb, ktorý zvládne skutočne každá z nás. Navyše s kočíkom je to predsa ideálna činnosť. Hodina chôdze predstavuje približne 10 000 krokov, a to už je číslo, ktoré pomôže naštartovať váš metabolizmus.

Pohyb môže aj baviť

Hýbať sa, hýbať sa a ešte raz sa hýbať. Nejde o žiadnu vedu. Schudnete vtedy, ak znížite kalorický príjem a zvýšite kalorický výdaj. Zároveň je oveľa jednoduchšie vďaka aktívnemu životnému štýlu prispôsobiť aj svoj jedálniček. Nezáleží až tak na tom, aký pohyb zvolíte. V prvom rade si to však musíte ujasniť vo svojej hlave, v druhom rade by ste sa mali hýbať čo najpravidelnejšie.

Nájdite si cvičenie, ktoré vás bude baviť. Nemusíte tráviť každý deň vo fitku. Dnes tam už síce môžeme nájsť stále viac žien, no nie všetky sa tam zákonite musia cítiť pohodlne. Existujú mnohé cvičenia, ktoré nájdete na internete.

Nie ste práve nadšenec cvičenia v obývačke, rozptyľujú vás veci okolo? Tak si môžete ísť radšej zabehať, pobicyklovať sa. Nemusíte ísť hneď na výlet do hôr, stačí 60 minútovka po sídlisku. Tú hodinku sa zvládne o dieťa postarať aj partner. A vy aspoň vyvetráte hlavu, prídete na iné myšlienky a domov sa vráti vymenená ženská!

Obľúbené u mnohých mamičiek sú aj skupinové cvičenia. Pre čerstvé mamičky sa odporúča najmä joga, pilates, kalanetika alebo špeciálne cvičenia po pôrode.

Zdroj foto: pixabay

#cvicenie_sport

Začni písať komentár...

Odošli