icon
avatar
katlin7
9. okt 2019
10141 

Ovsené vločky - (ne)priateľ raňajok

Dlho som si nevedela vybudovať vzťah k ovseným vločkám. Môj partner ich zvykol zaliať teplou vodou a zjesť len tak. Pre mňa to boli nepredstaviteľné raňajky. V čase, keď sme spolu začínali, som však chcela viac spoznať jeho svet, a tak som ich vyskúšala aj ja. Nuž poviem vám narovinu, že toto jedlo ma nenadchlo, čo mi bolo ľúto, veď boli toľko ospevované. Neskôr som k ovseným vločkám “pričuchla” opäť, znovuobjavila som ich v čase, keď mi gastroenterologička diagnostikovala celiakiu a moje trávenie bolo v dosť zlom stave. Bezlepkové, v jemne mletej verzii, som ich našla v obchodíku so zdravou výživou pri mojich potulkách za stravou bez lepku. Občasne som ich teda zaraďovala do jedálnička so snahou obohatiť ho o vlákninu, ozdraviť svoje črevá a doplniť chýbajúce vitamíny a minerály.

Ten pravý ovsený boom u mňa vypukol v druhom tehotenstve, kedy som si bez vločiek nevedela predstaviť ráno. Zvykla som ich zaliať prevarenou vodou, primiešať k nim ochutený jogurt, prípadne ovocie, med a bola som v siedmom nebi. Na vločky som sa tešila každé jedno ráno a bola som hrdá na to, že aj fazuľke v brušku dávam výživné jedlo. Bolo to ale naozaj tak?

Nedávno mi udreli do očí rôzne články o tom, že miesto veľkého prínosu môžu byť ovsené vločky strašiakom pre našu postavu aj trávenie a na raňajky nie sú vhodné. Prečo? Častokrát ich máme naozaj plnú misku,  pridávame do nich množstvo sladidiel, smotanové jogurty a ovocie aby nám chutili čo najviac, prípadne ich kupujeme už ochutené, plné cukru, tuku a dalších prídavných látok, nech sú čo najviac waaaw 🤪Len ich narýchlo zalejeme mliekom, zhltneme a ide sa...

Kde je pravda? Poďme sa na to pozrieť, no v konečnom dôsledku si každý musí vytvoriť názor sám. Pretože dnešná doba je v stravovaní veľmi rozporuplná. No hlavne... každý má iné potreby a presvedčenie. Podľa môjho názoru tieto vločky (vrátane iných dalších) patria na náš stôl. Avšak majú svoje hranice.

Povedzme si ale niečo viac o ovsených vločkách:

  • Ako už názov napovedá, tieto vločky su vyrobené z ovsa, ktorý je jednou z najstarších obilnín, akú ľudstvo pozná a konzumuje už dlhé stáročia. V obchodoch na ne natrafíme vo verzii pre lepkáčov, ale aj v bezlepkovej variante pre nás, s ktorými sa zahral vlastný imunitný systém a lepok stráviť nedokážeme, prípadne sme intolerantní alebo alergickí.
  • Ovos je prirodzene bezlepkový, avšak pri pestovaní a tiež v dodávateľských reťazcoch pri jeho spracovaní a manipulacii s ním často dochádza k jeho znečisteniu plodinami, ktoré lepok obsahujú. Preto musí byť oddelený od pšenice, raže a jačmeňa, až tak ho potom možno v predaji ponúkať ako nekontaminovaný (bezlepkový).
  • Doporučená denná dávka ovsených vločiek je   2-3 PL (!!!) a konzumovať by sa mali skôr v doobedných hodinách (? - tu sa názory dosť rôznia)
  • Pred konzumáciou je najideálnejšie zaliať ich tekutinou už večer, aby do rána napučali, prípadne ich ráno povariť na kašu. Prečo? Surové vločky (a nielen tie ovsené) obsahujú tzv. fytín, látku, ktorá môže niektorým ľuďom spôsobiť zdravotné problémy (o fytíne sa píše v súvislosti s vyplavovaním minerálov, ktoré sú naň naviazané, a tým pádom sa do tela nevstrebajú) 
  • Široké možnosti využitia ponúkajú ovsené vločky taktiež pri varení a pečení či už v pôvodnej podobe alebo zomleté na múku. 
  • Veľmi vhodné sú aj pre športovcov po tréningoch a tiež malé deti 

Možné benefity ovsených vločiek:

  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Úprava vysokého cholesterolu
  • Podpora dobrého trávenia - podpora peristaltiky
  • Pomoc pri odstránení plynatosti a pocitu nafukovania
  • Zabezpečenie pravidelného vyprázdňovania
  • Očista hrubého čreva
  • Stabilizácia hladiny cukru
  • Podpora kvality kostí - prevencia vzniku osteoporózy 
  • Pomoc pri kožných problémoch (odvar z ovsených vločiek, kúpeľ)
  • Podpora krvotvorby - prevencia anémie
  • Podpora nervového systému a mozgu
  • Podpora koncentrácie, pozornosti a kvalitného spánku

Čo obsahujú ovsené vločky?

Ovsené vločky obsahujú okrem spomenutých sacharidov množstvo prospešných látok, ako napríklad bielkoviny, tuk, vláknina, vápnik, sodík, fosfor, železo, draslík, meď, mangán, horčík, zinok a tiež vitamíny B, E a K, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, lecitín, selén a betaglukán.

Ovsené vločky majú pre človeka teda veľký význam a prinášajú mnohé zdravotné benefity. Avšak platí, že by mali byť konzumované s mierou, čisté - bez príchute, cukru, umelých sladidiel a iných prídavných látok, obohatené až následne pri príprave o kvalitný, ľahko stráviteľný (nie smotanový) jogurt, kefír, zdravý tuk vo forme domáceho rastlinného mlieka, orieškov (i rôzne kvalitné orechové maslá) a semienok, ďalej škoricu, kvalitné kakao, kakaové bôby, trochu ovocia,... skrátka to, čo nám chutí a pozdvihne ich výživovú hodnotu na vyššiu úroveň.

Ovsené vločky? Za mňa jednoznačne ÁNO. Len si treba správne vybrať a dotiahnuť to do dokonalosti. Takej tej SVOJEJ 🥰Milióny tvrdení, názorov a “overených” rád čo jesť, čo nejesť, ako to jesť a kedy... Jesť vôbec? 😄🙈Ale jasneeee. Ale uvedomelo a s chuťou. Takou tou PRAVOU. Nie tou UMELOU. Nájdite si na jedlo čas a držte sa toho poctivého pravidla, že menej je niekedy viac. Pripravujte jedlo doma, s láskou. Vždy tak budete vedieť, čo jete. A čo je práve pre vás to naj a kde sú hranice poľahky zistíte pozorovaním svojho trávenia. Je totižto alfou a omegou celého organizmu 💪🏻

S chuťou sa zajtra ráno pustite do ovsených raňajok v podobe kaše alebo chleba tak ako ja. Prípadne vločkami jemne zahustite jedlá. S poctivým výberom potravín a ich primeraným množstvom budú pre telo prínosom a už Vám nikto nepovie, že ste ako napučaná vločka👌🏻🙂

Budem veľmi rada, keď mi napíšete, ako ste na tom s vločkami vy a podelíte sa o chutné, overené a hoci aj netradičné raňajkové recepty 😘 

S láskou

Katka

avatar

Ja si ich pripravujem vecer.jeden biely jogurt+4lyzice ovsenych vlociek a ovocie ak mam chuť.necukrim nepotrebujem.plus dávam chia semiačka alebo lieskove oriešky.

Odpovedz
9. okt 2019
avatar

Ja ich skoro každé ráno ranajkujem. S kockou kvalitnej horkej coko a ovocia

Odpovedz
9. okt 2019
avatar

taka otazka, prečo nie smotanovy jogurt? (samozrejme biely) inak vyborny clanok 😉

Odpovedz
10. okt 2019
avatar
katlin7
autor

@11miska07 dakujem ti. V poslednej dobe som sa veľa zaoberala vlockami práve preto, že sú dodnes takou mojou závislosťou. Dopracovala som sa k výživovým poradcom a lekárom, ktorí si stoja za názorom, že medzi zle tuky patrí aj ten mliečny tuk. Ja osobne si myslím, že občas padne dobre aj hustý smotanový jogurt, občas si ho dám aj ja. Len tak. Ale pokial ranajkujem jogurt casto, snažím sa uprednostniť tie nízkotučné. Niekto s tým nemusí mat problém. Ja na sebe naozaj cítim že som viac fit, keď dávam na tuky pozor. A jogurt viem doplniť o tie zdravé úplne hravo 🙂

Odpovedz
10. okt 2019
avatar

tiez kazdy den ich mam na ranajky. kvôli diete kratko povarene s mliekom a vodou, kusok masla, skorica a potom uz na co mam chut (chia, lan, sezam, struhane ovocie atd.). niekedy to ide tazsie dolu krkom, vtedy ich rychlo pomeliem a uvarim si redsiu kasicku, pripadne zriedim ako napoj a horuci vypijem, to je dobrotka :D

Odpovedz
10. okt 2019
avatar

@katlin7 dakujem velmi pekne za zdovodnenie, popravde, kupujem biele jogurty tak nejak podla oblubenosti zvolensky, banovecky, billa jogurt a lidl jogurt, ale zameriam sa na tie nie smotanove, vyskusam to 😉 aj ked teda na sebe nič nepozorujem v rámci travenia napr.

Odpovedz
10. okt 2019

Začni písať komentár...

sticker
Odošli