icon
5 / 15
avatar

Rozkvas: 20g ražný kvások
75g vody vlažnej
75g múka hladká T650 alebo hladká 00
Zamiesiť , prikryť foliou (urobiť dierky do nej) a necháme na linke 4-8 hodín pracovať.
Ak nemôžeme robiť po uplynutí doby pripraviť chlebík, dáme do chladničky.
Potom pred prípravou vybrať aspoň na 1 hodinu z chladničky.

Rozvkas vylejeme do misy, prilejeme 220g vody
350g múky (250g T650 + 100g CZ ražnej alebo CZ špaldovej)
alebo celých 350g hladkú špaldovú

vymiesiť do spojenia a potom nechať pod utierkou postáť cca 30minút

potom pridáme:
9g soli
9g cukru
1PL vody
Opäť miesime cca 5-8 minút.

Cesto po zamiesení preložíme do naolejovanej misy a uhladíme.
Ďalšie 2-3 hodiny cesto často prekladáme (zo severu na juh, zo západu na východ)

Cesto stočíme do ošatky , alebo do sitka dáme utierku, ktorú posypeme múkou

Pečieme cca o 1 - 1,5 hodiny.

Cesto vyklopíme na horúci plech (papier na pečenie na spodok), pokropíme vodou, narežeme vrch a pečieme na cca 230st. 10-15 minút, ba 200st ďalších 20-25 minút

Chlebík chladne cca 3 hodiny na mriežke 🙂

Odpovedz
5. feb 2018