Rajské jablko dohnalo Adama a Evu až k prvému hriechu. Otrávené jablko v rozprávke o Snehulienke taktiež spôsobilo mnoho problémov a komplikácií. Aj napriek tomu, že jablko nemá dobrú povesť, obsahuje množstvo vitamínov a malo by sa stať aj vašou súčasťou každodenného života.
Skladba jablka je rozmanitá a hlavne zdravá. Obsahuje najmä vodu, vlákninu (ktorá má blahodarné účinky na metabolizmus), pektín (ktorý viaže škodliviny a následne ich odvádza von z tela), nenasýtené tuky, vitamín C, minerály (draslík, vápnik, horčík), antioxidanty (ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu) a fruktózu. Neobsahujú takmer žiadne bielkoviny a sodík, majú minimum sacharidov a žiadne tuky, preto sú vhodné aj pri diétach.
Jablko vraj pochádza z oblasti medzi Kaspickým a Čiernym morom. Podľa odborníkov si na tomto šťavnatom ovocí pochutnávali už starovekí Gréci a Rimania. Následne sa v priebehu 16. a 17. storočia rozšírilo aj do Ameriky.
Najvhodnejšie je konzumovať jablká čerstvé, najmä v šupke sa nachádza množstvo výživných látok. No chutná je aj vytlačená šťava a vďaka svojej špecifickej chuti sa hodia aj na varenie a najmä pečenie.
Dajte jablkám zelenú, pretože:
1) pomáhajú rýchlejšie chudnúť,
2) pomáhajú pri prechladnutí a horúčke,
3) podporujú činnosť čriev a trávenie, pomáhajú pri zápche a hnačke, ale aj nadváhe,
4) znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu,
5) zabraňujú tvorbe žlčníkových a obličkových kameňov,
6) posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh,
7) ich vysoký obsah železa pomáha pri málokrvnosti,
8) pôsobia močopudne, zabraňujú tvorbe kyseliny močovej,
9) chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou,
10) vďaka obsahu flavonoidov a antioxidantov sú účinnou zbraňou proti rakovine,
11) posilňujú ďasná a vďaka minerálom a vitamínom hydratujú a regenerujú pleť
12) kašička z čerstvých nastrúhaných jabĺk pomáha na popáleniny, omrzliny, jazvy a nehojace sa rany.
Existuje mnoho odrôd jablka a každá je niečím špecifická, no hlavné zloženie a účinky zostávajú podobné. Výnimku tvorí len granátové jablko, o ktorom sa dočítate inokedy.
Nateraz detoxikujte s jablkami a s detoxikačnými náplasťami Kinoki (www.kinoki.sk), ktoré vám vrátia stratenú energiu a posilnia imunitu.
Recept na zdravé jablkové crumble
Pripravte si:
- 6-8 jabĺk
- 100 g hnedého cukru
- lyžička škorice
- 150 g celozrnnej hladkej múky
- 90 g ovsených vločiek
- 120 g masla
Jablká umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Zmiešajte 30 g hnedého cukru so škoricou a pospyte jablká. Zmiešajte a dajte do keramickej (alebo sklenej) zapekacej misky vymazanej maslom. Potom si pripravte posyp z múky, ovsených vločiek, zvyšku cukru a zmäknutého masla. Zmes spracujte ručne na akúsi "mrveničku". Posypte ňou jablká a dajte zapiecť na 30 minút pri 200 stupňoch Celzia.
Pokiaľ sa Vám páčil článok, zdieľajte ho, aby ho mohli vidieť aj ostatní. Viac
Začni písať komentár...