Puddingschnecken - slimáky s vanilkovým pudingom
V tomto zimnom období ma to čoraz viac ťahá k pečeniu z kysnutého cesta. Dnes som si pre vás pripravila recept pôvodom z Nemecka – Pudingschnecken, teda slimáky plnené jemným vanilkovým pudingom. Ja som ich ešte trochu vylepšila pridaním kvapky kvalitného rumu (odporúčam Bumbu), ktorý dodá náplni krásnu vôňu aj chuť.

RECEPT
CESTO:
150 ml teplého mlieka
10 g sušeného droždia
3 PL kryštálového cukru
420 g hladkej múky (+ na podsypanie)
½ ČL soli
½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
1ks vajce + 1ks žĺtok
2 PL slnečnicového oleja
3 PL zmäknutého masla
+ práškový cukor na posypanie

VANILKOVÁ PUDINGOVÁ PLNKA
150 ml mlieko
50 ml rum Bumbu
2PL Zlatý klas
3PL cukor
1 žĺtok
60g sušené hrozienka
1. Príprava cesta
1.Najprv si pripravíme kvások. Do teplého mlieka nasypte sušené droždie a cukor, premiešame a nechajme na teplom mieste asi 10 minút "napučať".
2.Do misky si preosejeme múku aby bola jemnejšia, pridáme kypriaci prášok, soľ, cukor, vajce, olej, 1PL zmäknuté maslo (zvyšné 2PL masla použijeme neskôr) a nakoniec aj "napučaný" kvások.
3.Vypracujme hladké a nelepívé cesto.

4. Cesto v mise prekryjeme fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu. Ja ho ukladám ku kachlovému pecu.
2. Príprava vanilkového pudingu
PREDPRÍPRAVA - najlepšie deň vo pred namočiť hrozienka v rume!
1.V menšom hrnci zmiešame 100 ml mlieka s cukrom a privedieme do varu. Ja tu prilievam aj zvyšný rum, ktorý hrozienka "nevypili".
2.Vo zvyšných 50 ml mlieka dohladka rozmiešame Zlatý klas a žĺtok.
3.Túto zmes vlejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
4. Hustý puding odstavíme a prikryte ho fóliou priamo po povrchu, aby sa nám na ňom nevytvorila "krusta".


3. Príprava a pečenie
1. Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú plochu a vyvaľkajte.


2. Plát cesta natrieme 2PL zmäknutého masla, následne nakrájajte na dlhé pásy široké približne 3 cm.


3. Nakrájané pláty posypeme hrozienkami, kt. sme si namočili v rume.

4. Každý pásik cesta stočíme do tvaru slimáka.


5. Slimáky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou a necháme podkysnúť ešte 20 minút..

6. Rúru si dáme predhriať na 180 °C. Zatiaľ si slimáky potrieme žĺtkom, aby boli po upečení krásne lesklé.


7. Vychladnutý puding vyšľaháme ešte 2min do hladka ručným mixérom, následne prenesieme do cukrárskeho vrecka. Pudingom vypĺňame medzierky (špirálky) v slimákoch. Následne posypeme ešte hrozienkami.



8. Pečieme v predhriatej rúre cca 20 min.

9. Po upečení posypeme ešte teplé slimáky práškovým cukrom.

10. Ochutnávame! Mňam!
Odporúčame
Vynikajúco spracovaný recept s podrobnou dokumentáciou.Musia byť vynikajúce, ponúkla by som sa ešte takým teplým.
Vynikajúco spracovaný recept s podrobnou dokumentáciou.Musia byť vynikajúce, ponúkla by som sa ešte takým teplým.
@drobcek100 boli úžasne 👌🏻 odporúčam vyskúšať
@drobcek100 boli úžasne 👌🏻 odporúčam vyskúšať
@klariss_little ja idem zajtra robiť, tak sa mi páčia a držte palce nech su minimálne také parádne ako tvoje 😊
@klariss_little ja idem zajtra robiť, tak sa mi páčia a držte palce nech su minimálne také parádne ako tvoje 😊
@cakanka22 držím palce 👩🏽🍳 odporúčam puding aj do vnútra, budú ešte lahodnejšie!
@cakanka22 držím palce 👩🏽🍳 odporúčam puding aj do vnútra, budú ešte lahodnejšie!
@klariss_little dala som aj dnu a sú top 👌ďakujem
Začni písať komentár...

vyzerá to výborne 🙂