icon
69 / 421
Fínsky chlieb
avatar

Fínsky chlieb
• 200 g žitnej múky (prvý krok)
• 450 g žitnej múky ( druhý krok)
• 450 ml vlažnej vody
• 3 ČL sušeného droždia ( alebo 15g čerstvého droždia)
• 65 g melasy
• 80 ml ovocný ocot
• 3 ČL soli (himalájska)
• 25 ml oleja (slnečnicový)
• 5 g rascových semiačok (opečených)
1. Do vlažnej vody dajte droždie a 200g žitnej múky, premiešajte a nechajte na teplom mieste 30 minút podkysnúť.
2. Urobte mix melasy, octu, oleja a soli. Pridajte do podkysnutej zmesi, potom pridajte zvyšnú múku a rascu.
3. Vysteľte pekáč silikónovou podložkou, ktorú pomúčite. Cesto je lepkavé, rukami ho jemne natlačte na pekáč. Pomúčte a nechajte 2h kysnúť.
4. Predhrejte rúru na 180 stupňov a pečte 45 minút, pokiaľ vrch trochu nepopraská.

Odpovedz
12. mar 2015
avatar

@lekorica to je taký ten,čo sme minule spomínali?🙂ako v lídli tá placka?

Odpovedz
12. mar 2015
avatar

@janus32 áno drahá a je fantastikuš akurát že nie je až taký tmavý, ale v tých obchodoch asi trošku aj prifarbujú. 🙂

Odpovedz
12. mar 2015
avatar

@lekorica takže odteraz pečieme🙂dnes som bola v lídli,akurát mali čerstvé,teplé,tak som si 3ks kúpila do mrazničky,mňam🙂

Odpovedz
12. mar 2015
avatar

@janus32 jasné, že pečieme, len to cesto sa lepí ako šľak. 😝 To asi tá melasa robí, ale ja fakt parádny. 😉

Odpovedz
12. mar 2015
avatar

vypada famozne 😉 rozhodne vyskusam 🙂

Odpovedz
12. mar 2015
avatar

@igrexova večer pečivko nepapám drahá, ale toto som musela. Fajnotka je to. Už sa nemusím strachovať, keď ho nebudú v Lídli mať. 🙂

Odpovedz
12. mar 2015
avatar

@lekorica ani ja by som neodolala..muselo to vyvoniavat 😉

Odpovedz
12. mar 2015
avatar

@igrexova ti poviem. Mňam. 🙂

Odpovedz
12. mar 2015
avatar

@lekorica Evka,čim možem nahradit melasu?alebo kde ju zoženiem?v bio obchodoch?

Odpovedz
13. mar 2015
avatar

@tamichloe ja som v bio obchode kupila. Alebo potom len cez internet. 😉 To je taka specificka chut. 🙂

Odpovedz
13. mar 2015
avatar

Prosim ta dala si tu raznu muku chlebovu hladku slebo celozrnnu?

Odpovedz
22. mar 2015
avatar

@elly753 ražnú celozrnnú, jemne mletú zlato. 😉

Odpovedz
23. mar 2015
avatar

@lekorica hovoríme o trstinovej melase?

Odpovedz
28. mar 2015
avatar

@detmar ano.🙂

Odpovedz
28. mar 2015
avatar

@lekorica prave ho zarabam,kde uskladnuješ melasu?Pišu chlad,tma,sucho,ja som ju mala doteraz v chladničke........nemam silik.podložku ☹ hadam to pojde dole z papiera na pečenie 😀

Odpovedz
9. apr 2015
avatar

@tamichloe v chladnicke. No snad sa ti neprilepi, lebo cesto je fest lepkave. Drzim palcoky. 🙂

Odpovedz
9. apr 2015
avatar

@lekorica si ma potešilaaa 😀

Odpovedz
9. apr 2015
avatar

@lekorica ved s tym cestom sa robi uplne super,pekne som ho namučila 😵,krajaš až po nakysnuti po 2h?

Odpovedz
9. apr 2015
avatar
Odpovedz
9. apr 2015
avatar

@lekorica ovocny ocot viem niecim nahradit? Dakujem

Odpovedz
20. júl 2015
avatar

@janka5111987 ja som pouzila vinny, ale iny som neskusala, takze neviem. 😉

Odpovedz
20. júl 2015
avatar

@lekorica ďakujem za receptík. Dnes som ho piekla z polovicnej dávky a je vynikajuci. Dokonca aj manzelovi chutil a zjedol hned dve kocky. Posielam 💜

Odpovedz
21. júl 2015
avatar

@janka5111987 velmi pekne dakujem a som rada ze chutil. 🙂

Odpovedz
21. júl 2015