icon
71 / 421
Špaldová vianočka
avatar

Recept mám od @luciferova
Vianočka
1 šálka (2,5ml) mlieka (rastlinného)
2 cm roztopeného masla (50g)
1 vajce do cesta
1 šálka polohrubej múky
2 šálky celozrnnej špaldovej hladkej múky
4 lyžice cukru (použila som 2 lyžice xylitolu a 2 lyžice trstinového cukru)
1 vanilkový cukor
1 malá lyžička soli
1 sáčok sušeného droždia (alebo ½ klasického droždia)
1 hrsť hrozienok (ak dávate cesto do robota/pekárne, pridávajte hrozienka až pred koncom miesenia, aby ste mali vo vianočke celé kúsky hrozienok)
1 vajce na potretie
lupienky mandlí

Postup:
V uvedenom poradí zmiešame všetky suroviny v domácej pekárni. Ak robíme ručne, najskôr dáme múku, ale v podstate na poradí nezáleží.
Cesto dáme kysnúť na teplé miestečko pod utierku. Keď je krásne guľaté, preložíme ho na pomúčenú dosku, rozdelíme na 4 alebo 6 častí, vyrobíme vrkoče a zapletáme. Preložíme na plech a necháme ešte podkysnúť pod utierkou na teplom mieste (aspoň 20-30 minút) Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme lupienkami mandlí (ja som nemala) a dáme piecť. Piekla som pri 180st. asi 23 minút v nepredhriatej rúre, treba si to sledovať, keďže každá rúra pečie inak.

Odpovedz
2. apr 2015
avatar

Recept je z fb stranky MOJE JEDLO 🙂

Odpovedz
2. apr 2015
avatar

@lekorica super, zajtra ju vyskusam 😉

Odpovedz
3. apr 2015
avatar

@vepyovas podarila sa? 🙂

Odpovedz
7. apr 2015
avatar

@lekorica az dnes som kupila drozdie, tak zajtra skusim

Odpovedz
7. apr 2015