lenocka1984
27. sep 2017
327 

Aby biela (sklovina) bielou bola

Kto by to bol povedal, že zubná sklovina je v ľudskom tele najtvrdším tkanivom? Chráni dentín v oblasti zubnej korunky. Fluorid zohráva dôležitú úlohu v jej ochrane, keďže posilňuje kryštáľovú štruktúru skloviny tak, aby bola odolnejšia proti dekalcifikácii kyselinami. Farba skloviny je však určená jej transparentnosťou. Jej žltkastý fa­rebný tón je najčastejšie daný farbou dentínu. Tam, kde chýba dentín, napríklad v hrotoch hrbčekov alebo v zhryzových hranách, sú zuby sčasti modravo transparentné. 

Farbu dentínu môžu ovplyvňovať určité lieky (tetracyklínové antibiotiká), sivastý povlak na nich zanechávajú cigarety, no existujú aj jedlá a nápoje, ktorých pigmenty sa usádzajú na sklovine a menia ich farbu. Najlepším testom na zuby farbiace nápoje je samotná porcelánová šálka. Na nej najlepšie vidíte usadeniny a tmavé fľaky, ktoré spôsobuje káva, ale v ešte väčšej miere silicové čaje, napríklad čierny alebo zelený. Podobný efekt na zuby má červené víno a silne farbiace čučoriedky. Dokonca aj taká čučoriedková zmrzlina môže na zuboch zanechať farebný film. 

Kto by sa však kvôli zubom vzdal kávy? Povzbudivá informácie pre všetky kávové závisláčky je, že káva môže mať na zuby aj pozitívny vplyv. Podľa MUDr. Bukovského môže nesladená káva okrem farbenia skloviny zubom i prospievať, pretože obsahuje nielen adstringentné látky, ktoré bránia usadzovaniu zubného povlaku, ale aj protizápalové látky, ktoré chránia sliznicu a ďasná. Pozitívny účinok kávy možno podľa neho do veľkej miery pripísať aj jej vplyvu na rast priaznivých baktérií v ústnej dutine.

Rovnaký, ba zdá sa, že ešte väčší efekt, má zelený a biely čaj. Odporúča nesladený, samozrejme, najlepšie vlažný, nie ľadový ani horúci.

Z korenín je najagresívnejším farbivom kurkuma, ktorá sa bohato používa v indickej kuchyni a my gazdinky vieme, ako ťažko sa žlté škvrny odstraňujú z kuchynských utierok či oblečenia. No i odborníci vedia, že všetko, čo zanecháva výrazné škvrny na oblečení, sa podobne podpisuje aj na sklovine. Rovnako je to s korením kari, ktoré je na Slovensku veľmi rozšírené a tiež obsahuje kurkumu. 

Intenzívna farba šťavy z červenej repy či jahôd, ktoré použijete v smoothie či ktorú získate z odšťavovača, taktiež zanechá na zuboch stopy. Vraj pomôže obyčajná slamka, ktorá nasmeruje šťavu tak, aby obišla predné zuby. Menej známou farbičkou skloviny na žltohnedo je balzamiko alebo balzamikový ocot. Pozor si treba dať i na cviklu, Coca-colu, sójovú omáčku, tekvicový olej a niektoré bylinkové tinktúry. 

Okrem farbenia si sklovinu ničíme aj škrípaním zubov. A škrípu aj deti. Tzv. bruxizmus je spôsobený nahromadeným stresom a preto je dobré sa cez deň zamyslieť, či nás niečo netrápiť alebo si nájsť aktivity, ktoré nám pomôžu stres ventilovať inak. 

Príroda nám ponúka širokánsku paletu potravín a nápojov a práve medzi nimi nájdeme aj také, ktoré z belosti zubov neuberajú, naopak, k nej dopomáhajú. Možno ste už postrehli výraz "biela diéta", ktorú majú pacienti držať pár týždňov po bielení zubov u zubára. 

Podľa Americkej Dentálnej Asociácie (ADA) nasledujúce potraviny podporujú zdravie v ústach a biele zuby:

  • SYR - zvyšuje pH v ústach a jeho žuvanie podporuje produkciu slín. Navyyše obsahuje bielkoviny, fosfor a vápnik, živiny potrebné na posilnenie zubnej skloviny. 
  • JOGURT - rovnako ako syr sa vyznačuje vysokým podielom vápnika a proteínov. Probiotiká zas pôsobia priaznivo na ďasná. V snahe pomáhať zubom však siahnite radšej po tom bez cukru. Podobné účinky možno očakávať aj od mlieka samotného či vajec. Na vstrebanie kalcia ľudské telo potrebuje dávku vitamínu D, ktorú získame trávením piatich až tridsiatich minút na slniečku aspoň dvakrát týždenne.
  • LISTOVÁ ZELENINA - je plná vitamínov a minerálov. Taký kel alebo špenát sú bohaté na kalcium a obsahujú kyselinu listovú, ktorej zvýšený príjem najmä u tehotných žien pomáha predchádzať ochoreniam ďasien. Nebudem vám ale odporúčať posypať si brokolicou, kelom a špenátovými listami pizzu, ako som našla v jednom americkom článku. Ja sama radšej nenápadne zamiešam tieto zelené prísady do smoothie.
  • MRKVA - podobne ako jablká, sú chrumkavé a plné vlákniny. Podporujú produkciu slín v ústach, čo pomáha znižovať riziko vzniku zubných kazov a sú skvelým zdrojom vitamínu A.
  • ZELER - tak ako aj iná tvrdá zelenina a ovocie, jeho žuvaním sa mechanicky zotiera povlak. So zubnou kefkou si ho však nemýľte. Okrem vitamínu A je dobrým zdrojom vitamínu C. Práve tieto dva oxidanty dokážu nakopnúť zdravie ďasien. 
  • MANDLE - opäť tá čarovná kombinácia proteínov a kalcia, navyše s nízkym obsahom cukru. 
  • MÄSO, RYBY a TOFU - sú štedrým zdrojom fosforu, ktorý posilňuje sklovinu a kosti. 
  • BREZOVÝ CUKOR - čiže xylitol, má v porovnaní s bežnými cukrami jednu veľkú výhodu. Nespôsobuje totiž zubné kazy. Baktérie nachádzajúce sa v ústnej dutine ho nie sú schopné metabolizovať, takže v ústach nevzniká kyslé prostredie zodpovedné za narúšanie zubnej skloviny. Práve preto je xylitol často používaný ako sladidlo v rôznych žuvačkách či iných produktoch.

Najlepší nápoj pre naše ústa, ale i zdravé telo, je čistá nesýtená voda. Pomáha rozpúšťať koncentrované kyseliny v ústach. Preto, ak po týchto jedlách nemáte po ruke kefku, pomôže aj poriadne vypláchnuť ústa vodou. Dobrou správou je, že pigmentácia zubov od jedla sa čistí pomerne ľahko zubnou kefkou bez potreby peroxidových bieliacich pást, ktoré narúšajú sklovinu a farbia dentín. Takže to vyzerá, že stačí zdravo jesť a starať sa dôkladne o zuby a farebné fľaky od jedla nám na zuboch nehrozia. 

P.S. úvodný obrázok je z filmu BRIDES MAIDS, kto nevidel a chce sa zasmiať - odporúčam :D

#curaprox

Link na skupinu Čisté zuby sa nekazia: https://www.modrykonik.sk/group/9719/

super, dakujem za rady 🙂 na taku mrkvu by som to nepovedala, kedze aj pusu, ci ruky farby... a tiez sa film, mrknem ho 😉

27. sep 2017

@s1m.one ten film s tymi zubami nema vela spolocneho, ale je to taka pohodova komedia na jesenny vecer pod dekou s cajom / poharom vinka v ruke 😉

27. sep 2017

@lenocka1984 myslela som si, take mam rada, na vypnutie... 😉

27. sep 2017

@lenocka1984 lenka, dnes som sa s kamaratkou rozpravala o sonickych kefkach, myslis, ze su vhodne aj pre deti? ci lepsie su az ked budu starsi?

27. sep 2017

@s1m.one dobra otazka, opytam sa odbornika. Ale je to velky pomocnik. Ja mam tiez sonicku, sice nie Curaprox, ale uz roky PHILIPS Sonicare a nedala som na nu dopustit. No casom mi chybala aj klasicka manualna, tak davam rano manual vecer automat, hehe.

27. sep 2017

@lenocka1984 no kamaratka ma trosku starsie deti od mojich, ale ze pekne si chalani vycistia a ona im potom prebehne s nou. tiez ju velmi chvalila, tak dakujem, ked sa spytas ❤

27. sep 2017

@lenocka1984 ja sa priznam ju moc nepoznam, potesilo ma vsak (pri tej cene), ze tie hlavice ci ako to nazvat sa daju pekne prestriedat, tak ma to aj trosku nalakalo, chcem, aby mali deti pekne vycistene zubky, v utorok nas caka preventivka, tak som zvedava, co dr povie..

27. sep 2017

@s1m.one ano, my mame tiez jedno telicko kefky a menime si hlavicky. Je to prakticke. Drzim palce na preventivku. 👍

27. sep 2017

a tie hlavicky sa daju pekne prakticky skladovat? pravdepodobne ano,len to nepoznam 😉

28. sep 2017

@s1m.one na tej philipske ano, na tom podstavci, kde je telíčko, na curaprox zistím

28. sep 2017

@s1m.one Tak k tym sonickym - Sonicke kefky su vhodne aj pre deti - nie je presne definovane o akeho veku, odporuca sa odkedy su manualne zrucne a su schopne kefku udrzat (je predsa vacsia). Zhruba uz pre skolakov. Ine to je u deti s postihnutim (down syndrom, mozgova obrna) - tie maju zle usporiadane zubky, ktore su krive a zle sa cistia, tak sa sonicka kefka indikuje skoro, samozrejme s pomocou rodica.

28. sep 2017

Lenka, ďakujem, perfektný článok ...... Pre mňa zaujímavé info ohľadne kávy a jej pozitívnych účinkoch ..... ja momentálne bielim zuby a nepijem kávu, vyhýbam sa jahodám, malinám, čučoriedkam, kurkume a kari....ale zaujímavý je nápad so slamkou.... tak si doprajem aj malinové smoothie, a možno aj tú kávičku, kvôli tlaku a aj osotatným účinkom, ako píšeš

3. okt 2017

@matka1984 tesim sa, ze sa clanocek pacil. A ako si bielis zuby? Viem, ze zubari to nemaju radi, ale ja sa tiez po strojceku chystam...

3. okt 2017

@lenocka1984 ja to mám od zubára - niečo ako philips zoom, ale neviem, čo je toto konkrétne za značku. Mám silikónové nosiče, ktoré mi dal urobiť v labáku podľa mojich zubov a do nich si večer na spanie dávam gél, ktorý mi takisto dal zubár, ale nie je na ňom písaná žiadna značka, tak neviem ... ale pomáha to

3. okt 2017

Jupi aj ja sa pôjdem poradiť k odborníkom Dakujem zatiaľ 😉

3. okt 2017

@lenocka1984 určite choď,ak po tom tuzis

3. okt 2017

Začni písať komentár...

Odošli