lenocka1984
17. nov 2019
3075 

Výpomoc so srdcom - šanca na prácu pre všetkých

Vedeli ste, že na Slovensku sú 3 z 5 ľudí so zdravotným znevýhodnením bez práce? Predstavuje to približne 153 tisíc ľudí v produktívnom veku. V práci sa často nestretávame s kolegami so zdravotným postihnutím a máme voči nim ešte stále predsudky - pritom často bez predošlej osobnej skúsenosti. Tú má len 16% Slovákov a je spravidla pozitívna. Ak porozumieme, ako takíto ľudia žijú a fungujú, ľahšie im vytvoríme pracovné podmienky, v ktorých sa budú cítiť prijímaní a dokážu byť užitoční. Jednou z firiem, ktoré otvorili ľuďom so zdravotným znevýhodnením svoje pracovisko, je Curaprox (Curaden). Kto bude ďalší?

Program spoločnosti Profesia Výpomoc so srdcom podáva pomocnú ruku ľuďom so zdravotným znevýhodnením, napríklad ľuďom s autizmom, mentálnym či telesným hendikepom, a to tak, že sprostredkuje firmám bezplatný prístup k ich životopisom na svojom portáli. Firmy môžu taktiež využiť pracovné kapacity chránených dielní. Aj v rámci odbornej praxe chodia študenti so zdravotným postihnutím do kancelárií, výrobní, predajní alebo do domácností zamestnancov a trénujú služby, ktoré študujú v rámci svojich odborov (napr. domáce práce, záhradné práce, starostlivosť o zvieratá a i.)

"Náš portál je prístupný aj pre ľudí so zrakovým obmedzením, máme portál dielne.sk, kde jednotlivci aj firmy nájdu zoznam overených chránených dielní. ZŤP uchádzači si môžu vytvoriť u nás životopis a uviesť v ňom rozsah svojho postihnutia a práce, ktoré sú schopní vykonávať. Takéto profily sú od marca tohto roku označené nálepkou Výpomoc so srdcom a zamestnávatelia sa k nim dostanú bezplatne", hovorí Anna Podlesná, CSR manažérka Profesie. Na Profesia Days, ktoré sa konajú každoročne v Košiciach a Bratislave, sa ZŤP uchádzačom poskytujú ďalšie služby, ako pomoc so životopisom alebo preklad prednášok do posunkovej reči v tzv. Zóne bez hraníc.

Aké šance má človek so zdravotným handikepom na úspešné a dlhodobé zamestnanie? "To závisí od viacerých faktorov. Napríklad, či má pracovné skúsenosti, ktoré predchádzali zdravotnému obmedzeniu, či ide o fyzický alebo mentálny hendikep. Každá životná situácia je iná. Dnes je však aj na Slovensku viacero firiem, ktoré podporujú rozmanitosť na pracovisku. Niektoré globálne firmy môžu mať dané z centrály, že majú zvýšiť počet ľudí so zdravotným postihnutím, pretože to posilňuje ich firemnú kultúru. Iné už prišli na to, že na niektoré práce sa hodia práve ľudia s konkrétnym zdravotným obmedzením. Každej firme odporúčame, aby začala v malom – s pomocou odborníkov, najmä pracovných asistentov.", upresňuje Anna Podlesná. 

"Sú iní, jedineční. V niečom by však mali byť ako my - mali by mať možnosť pracovať." píšu v poste na Facebooku. Áno, aj Curaprox Slovensko sa zapojil do programu Výpomoc so srdcom. Takéhoto sympaťáka Maja môžete 4 hodiny do týždňa stretnúť v Smile Shope v bratislavskom OC Central. Tešia sa z neho kolegovia aj klienti. "Aj keď zákazníci na to väčšinou nič konkrétne nehovoria, vždy sa pousmejú a z neverbálnej komunikácie cítim ich pozitívnu emóciu a dobrú reakciu na tento projekt," hovorí vedúci stánku Dávid. V najbližších mesiacoch budú takíto jedineční pomocníci pribúdať aj v ďalších Curaprox stánkoch. 

"U ľudí s hendikepom ide často o také znovuzapojenie sa do života. Mnohí z tých, ktorí začali v programe, nemali prácu 5 či 10 rokov. Už len samotný kontakt s novými ľuďmi je pre nich povzbudzujúci a zvyšuje ich sebadôveru. Mali sme však aj prípad pani, ktorá po rokoch začala pracovať cez Výpomoc so srdcom a o pár mesiacov sa odhodlala uchádzať o pracovnú pozíciu na otvorenom trhu práce. Aj ju získala, naštartovalo ju to, ale po čase zistila, že plný úväzok so svojím hendikepom nezvláda. V rámci Výpomoci totiž ľudia pracujú do 4 hodín denne. Každopádne teraz už vie, aké sú jej reálne sily, čo je pre ňu vhodné a čo už nie.", dopĺňa historku zo života Anna Podlesná. 

Spoluprácu si sami na sebe vyskušali aj priamo v Profesii. Zamestnancom začali ponúkať žehlenie, upratovacie práce, grafické práce a záhradkárske práce, ktoré vykonávali noví kolegovia so zdravotným postihnutím. Najviac sa ujalo žehlenie, ktoré poskytujú zamestnancom stabilne. Neskôr prijali ďalšieho kolegu s hendikepom, ktorý vykonáva obvolávanie klientov pre obchodné a právne oddelenie. V kolektíve si spoluprácu aj kvalitu odvedenej práce pochvaľujú.

Ak vás program Výpomoc so srdcom zaujal, šírte ho ďalej medzi kolegov a nadriadených. Firmy môžu totiž tieto aktivity hradiť z povinného náhradného plnenia alebo v rámci benefitného systému či CSR rozpočtov. Spoluprácu si firmy môžu skúsiť najskôr v malom, na 2 – 3 mesiace, postupne prekonať počiatočné prekážky a správne nastaviť očakávania.

Môžete pomôcť aj formou osobnej asistencie. Agentúry osobnej asistencie neustále hľadajú ľudí na flexibilnú prácu na pár hodín mesačne. Ide o pomoc alebo sprevádzanie hendikepovaného človeka pri každodenných činnostiach – pomoc pri hygiene, ceste na poštu alebo na úrad, pomoc pri štúdiu či sprevádzanie na kultúrnych a športových akciách. V Profesii kolegovia napríklad sprevádzali človeka so svalovou dystrofiou na hokejový zápas. Bez osobného asistenta sú ľudia s hendikepom obmedzený na život medzi štyrmi stenami. Najväčší dopyt po osobných asistentoch je v lete.

Ďalšou možnosťou, ako pomôcť, je využívať služby chránených dielní. Ak potrebujete upratať, vyvenčiť psa, pokosiť záhradu alebo polievať kvety počas dovolenky, toto sú ideálne brigády pre ľudí s hendikepom. Nájdete ich jednoducho na stránkach domelia.sk označených logom Výpomoc so srdcom.

Vaša #curaprox ambasádorka Lenka

Skupina Čisté zuby sa nekazia

Zdroje: https://blog.profesia.sk/iba-16-ludi-ma-osobnu-..., https://www.facebook.com/curaproxslovensko/phot...

Konečne sa to pohlo správnym smerom.

26. nov 2019

Začni písať komentár...

Odošli