lenok
16. júl 2010

Cukrovka - potraviny, ktore znizuju cukor

Cukrovka je známa porucha metabolizmu. Cukrovka (Diabetes mellitus) je neschopnosť organizmu využívať cukry a iné sacharidy zo stravy spôsobuje vážne zdravotné problémy. Našťastie mnohé potraviny majú schopnosť znižovať zvýšenú hladinu cukru v krvi, a tým napomáhajú zdravšiemu životu ľudí s cukrovkou.

Všeobecne známa porucha metabolizmu - cukrovka, je neschopnosť organizmu využívať cukry a iné sacharidy zo stravy spôsobuje vážne zdravotné problémy a dokáže pekne komplikovať život postihnutým ľudom. A pritom je to len taká malá no o to vážnejšia chybička - nedostatok inzulínu, produktu slinivky brušnej. V posledných rokoch sa stala diabetes veľmi rozšírenou civilizačnou chorobou a čoraz častejšie sa týka aj detí.
Našťastie mnohé potraviny majú schopnosť znižovať zvýšenú hladinu cukru v krvi a tým napomáhajú zdravšiemu životu ľudí s cukrovkou. A dokonca poznáme aj mnohé rastliny, ktoré majú túto schopnosť. Nuž nielen umelé dodávanie inzulínu, ale skúste aj:
Z rastlín napomáhajú ľubovník bodkovaný, baza čierna, plod jalovca, koreň púpavy, semeno ostropestreca mariánskeho, koreň nátržníka, plody feniklu, listy čučoriedok či nálev z orechových listov. Ale najlepšie je použiť zmesi týchto byliniek pripravené skúsenou bylinkárkou podľa typu a závažnosti vášho problému. Žerucha ako posýpka v polievke, či na nátierkách - odporúčaná 1 čajová lyžička denne - výborná vec!
Ovocie - ideálom je grapefruit či jahody. A taktiež melón, slivky, banány. Napríklad tiež sušené brusnice alebo čučoriedky sú plody, schopné znižovať cukor v krvi.
Zelenina - baklažán, uhorka, hlávkový šalát, tekvica, cukina a pravidelná konzumácia surovej či kyselej kapusty dokáže veľmi napomáhať. Cibuľa a cesnak ako tradičné liečebné prostriedky nesklamú ani pri cukrovke.
Strukoviny, ktoré majú schopnosť pomaly uvoľňovať živiny. Napríklad sója či sójové produkty ako tofu syry, nátierky, šošovica.
Obilniny taktiež pomaly uvoľňujú energiu, čiže sú vhodné. Napríklad ovos a vločky z neho.
Potraviny: ryža natural, celozrnné potraviny - obsahujú veľa vlákniny, tá spomaľuje vstrebávanie cukrov, čiže potrebujete zvýšiť príjem vlákniny. Jablčná vláknina je tiež vhodná.
Koreniny: kurkuma, škorica, klinček, bobkový list. Používajte kari, indickú zmes korenia, je výborná pri cukrovke.
Vitamíny: Zvýšte príjem vitamínov skupiny B - napríklad Pangamin BiFi. V pšeničných klíčkoch a otrubách nájdete potrebný chróm, horčík a aj zinok. Sú veľmi dôležité pri harmonizácií vstrebávania cukrov, zvýšte ich príjem. Horčík nájdete v obilovinách či fazuli, chróm prirodzene v pivovarských kvasniciach, syroch, celozrnnej múky, zemiakoch. Zinok nájdete v tekvicových, sezamových semenách, hubách, kuracom mäse, šošovici, obsahuje ho aj kakao.
A to najúčinnejšie na záver - začnite sa viac pohybovať, plávať, bicyklovať. Pohyb je pri cukrovke jedna zo základných rád.

http://www.biospotrebitel.sk/clanok/695-cukrovka-ktore-potraviny-znizuju-hladinu-cukru-v-krvi.htm

Začni písať komentár...

Odošli