lenok
15. júl 2010

Tehotenská cukrovka

Tehotenská cukrovka je problém, ktorý sa dotýka 1 až 4 % našich tehotných žien.

? Problém našej čitateľky sa volá tehotenská cukrovka. Jej prvé dieťa malo pri narodení 3 kg a 51 cm. Po ôsmich rokoch čakala druhé dieťa. V šiestom mesiaci tehotnosti jej zistili tehotenskú cukrovku. Začala „krutú“ diétu, pri ktorej do ôsmeho mesiaca pribrala len 5 kg. Bola sledovaná v diabetologickej ambulancii a doma si merala hladinu cukru domácim glukomerom. Počula, že problém tehotenskej cukrovky sa týka každej druhej mamičky. Má obavy, či tehotenská cukrovka neprejde do cukrovky I. alebo II. typu. Zaujíma ju, aká hodnota cukru je pre bábätko alebo mamičku nebezpečná? Ako potlačiť pálčivú chuť mamičky na sladkosti? Za aký čas po pôrode táto nepríjemná choroba zmizne? Má takto postihnutá mamička nádej na úplné uzdravenie? Prečo a z akých príčin vzniká toto ochorenie?

+ Tehotenská cukrovka (používa sa aj označenie gestačný diabetes, gestačný diabetes mellitus = GDM) je porucha látkovej premeny cukrov, ktorá vznikla alebo sa po prvý raz zistila počas tehotnosti. Vo všeobecnosti sa vyskytuje u 0,15 % až 12,3 % tehotných žien, v našich podmienkach, ako sme už spomínali, u 1 až 4 %. Percento výskytu závisí od toho, či sa testy na tehotenskú cukrovku robia u všetkých tehotných a akým spôsobom sa robia. Nie je teda pravda, že by tehotenská cukrovka postihovala každú druhú tehotnú.
Zvyčajne ide o nezávažnú poruchu cukrového metabolizmu, ktorá vzniká po 20. týždni tehotnosti. Zriedkavejšie to môže byť nepoznaná cukrovka II. typu (diabetes mellitus II. typ) alebo cukrovka I. typu (diabetes mellitus I. typ), ktorá sa zistila až počas gravidity - dovtedy bola nepoznaná. Vznik poruchy cukrového metabolizmu súvisí s obdobím najväčšej tvorby antiinzulárnych hormónov v placente (proti inzulínu pôsobiacich hormónov, z ktorých najvýznamnejší je ľudský placentárny laktogén a kortizol). Je to obdobie medzi 24. a 28. týždňom tehotnosti. O tehotnosti sa preto hovorí, že má diabetogénny vplyv. V praxi to znamená, že tehotnosť predstavuje pre organizmus takú záťaž, ktorá odhalí aj predtým skrytú a nepoznanú poruchu cukrového metabolizmu.
Existujú určité faktory, ktoré sa považujú za významné (rizikové) z hľadiska vzniku poruchy cukrového metabolizmu. Medzi takéto rizikové faktory patrí výskyt cukrovky v pokrvnom príbuzenstve (súrodenci a rodičia), tučnota (obezita), vek ženy nad 35 rokov. Opakované samovoľné potrácanie, pôrod mŕtveho dieťaťa, dieťaťa s vrodenou vývojovou chybou alebo dieťaťa s pôrodnou hmotnosťou nad 4000 g môžu tiež signalizovať poruchu cukrového metabolizmu. Nadmerné množstvo plodovej vody (hydramnión), preeklampsia (vysoký krvný tlak, bielkovina v moči a opuchy nôh a rúk) a cukor v moči upozorňujú na zvýšené riziko vzniku tehotenskej cukrovky.
Vysoká hladina cukru pri nepoznanej tehotenskej cukrovke má za následok narodenie makrozomického bábätka (veľkí, bacuľatí novorodenci s hmotnosťou aj nad 4 až 5 kg) alebo aj jeho odumretie v maternici. Pôrody takýchto detí končia častejšie cisárskym rezom, použitím klieští alebo vákuumextraktora („zvonový“ pôrod). Pri pôrode týchto veľkých detí sa častejšie vyskytujú aj zlomeniny kľúčnej kosti či poškodenia nervov. Deti môžu mať po narodení problémy s adaptáciou - nízku hladinu cukru, žltačku, ťažkosti s dýchaním. Ženy s tehotenskou cukrovkou trpia častejšie na kvasinkové zápaly pošvy, mávajú častejšie preeklampsiu a väčšie poranenia pôrodných ciest.
Organizmus zdravej tehotnej ženy je schopný sa vysporiadať s určitou záťažou cukru. Organizmus ženy s gestačným diabetom nie je schopný väčšiu cukrovú záťaž spracovať. Na tomto princípe sú vo svete zaužívané rôzne záťažové testy na stanovenie poruchy cukrového metabolizmu. Na Slovensku sa používajú kritériá Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Podľa nich sa má robiť skríningové vyšetrenie na cukrovku u všetkých tehotných žien v období medzi 24. až 28. týždňom gravidity. U žien s rizikovými faktormi sa má toto vyšetrenie urobiť hneď po zistení tehotnosti, a ak je negatívne, má sa znovu zopakovať v 24. až 28. týždni. Ráno nalačno sa odoberie krv z prsta, potom sa dá vypiť 75 g glukózy a odber krvi z prsta sa zopakuje po dvoch hodinách (niekedy sa robí aj odber po 1. a 2. hodine - glukózo tolerančný test). Ak je hodnota glykémie 11,1 mmol/l a viac, hovorí sa o gestačnom diabete. Ak je hodnota glykémie medzi 7,8 - 11,1 mmol/l, hovorí sa o poruche glukózovej tolerancie, ale v praxi sa postupuje rovnako ako pri gestačnom diabete.

(Foto TPH/Visual Collection)

Začni písať komentár...

Odošli