
Debničkovanie | pôvod myšlienky, jej význam a súčasný stav na Slovensku
Často sa stretávame s otázkami ohľadom debničkovania, jeho pôvodu, či podstaty, a preto sme sa rozhodli zhrnúť naše vedomosti v krátkom článku, ktorý, pevne veríme, zodpovie všetko, čo Vás o tomto spôsobe nákupu potravín zaujíma.
Pôvod debničkovania
Je ťažké presne určiť kedy sa myšlienka ponúkať farmárske produkty priamo konečnému spotrebiteľovi stala novátorskou, keďže ešte nedávno to bolo niečo prirodzené a ľudia sa inak ani stravovať nevedeli. Obchody boli zásobované lokálne vyrobenými produktmi, na vidieku žilo stále dostatok ľudí, ktorí chovali zvieratá, či pestovali plodiny a predávali ich priamo konečnému spotrebiteľovi.
Zmena prišla s nástupom veľkých obchodných sietí v druhej polovici minulého storočia. Nápad sústreďovať všetky produkty pod jednou strechou, s možnosťou výberu spomedzi desiatok rôznych, domácich a zahraničných výrobcov bola lákavá nielen pre obchodníkov, ale predovšetkým pre nakupujúcich, ktorým tento spôsob šetril čas, energiu a peniaze, keďže obchodné siete začali rapídne tlačiť ceny produktov smerom nadol. Pokiaľ ostaneme v intenciách Európy, postupne sa veľkoobchody stali štandardom, malé rodinné obchody začali miznúť a farmári prestali byť schopní konkurovať cenám zahraničných produktov. Prečo tomu tak bolo je otázka na samostatný článok s ekonomickým zameraním; dôležité je, že tento trend sa rozšíril po celej Európe a vidiek každej krajiny to bolestivo pocítil.
Stúpajúci počet produktov vo veľkoobchodoch je bohužiaľ priamo úmerný klesajúcej kvalite. Jednak je nesmierne ťažké zachovať kvalitu produktov v procese výroby pokiaľ dopyt po nich neustále rastie a treba stíhať zásobovať trh, a takisto je pre prevádzkovateľa veľkého obchodu ťažké ustriehnuť, či všetko jedlo v poličkách a chladiacich boxoch dostáva starostlivosť, ktorú si zaslúži a ktorá zabezpečí jeho čerstvosť a kvalitu.
Volanie po návrate kvalitných produktov sa začalo ozývať, ako inak, v západnej Európe – supermarkety tam dorazili ako prvé, a tak si ľudia, ktorí prizerali väčšmi na kvalitu ako cenu, mali viac času uvedomiť, že tento spôsob zásobovania trhu je nesprávny, škodiaci krajine, lokálnej ekonomike, životnému prostrediu a v konečnom dôsledku aj ľudskému zdraviu. Osemdesiate roky minulého storočia dali vzniknúť prvým debničkárskym spoločnostiam vo Veľkej Británii, ktorá sa stala priekopníkom tejto idey na území starého kontinentu.
Jedlo dokáže potešiť nielen chuťové kanáliky, ale v rukách umelcov vypovedať celé príbehy. Užite si túto krásnu zbierku fotografií. 🙂

Geneticky modifikované potraviny| Hrozba pre zdravie
Čo je to GMO?
Skratka GMO (genetically modified organism) pochádza z anglického jazyka a znamená: geneticky modifikovaný organizmus. Ide o vedomé pozmenenie genetického materiálu vybraného organizmu tak, aby u neho prevládali preferované kvalitatívne vlastnosti, či aby sa stal odolným voči určitým typom ochorení, prípadne chemickým postrekom. Nie všetci s termínom geneticky modifikovaný organizmus súhlasia, keďže proces genetickej zmeny nastáva aj prirodzenou cestou pri rozmnožovaní, preto sa používa aj spojenie genetické inžinierstvo.
O účinkoch potravín vyrobených týmto spôsobom sa stále vedú polemiky, avšak už teraz je jasné, že tie negatívne prevládajú.
Hrozby GMO
Mnohé nezávislé štúdie poukazujú na možné ohrozenie zdravia človeka. Americká organizácia Organic Consumers Association uviedla 10 dôvodov, pre ktoré nemožno GM potraviny považovať za prirodzené, či zdraviu prospešné:
- Genetické inžinierstvo je nepresné, keďže zmenou jednej časti materiálu vyvoláva ďalšie nepredvídateľné zmeny v proteínovej a biochemickej štruktúre organizmu, ktorá vedie k vzniku toxínov, či alergickým a výživovým poruchám.
- Modifikácia organizmov prebieha za pomoci „genetickej pištole“, ktorá vstreľuje cudzorodé gény do miliónov buniek, prípadne za pomoci baktérií, ktoré majú nainfikovať DNA konkrétnej bunky. Väčšina týchto cudzorodý génov sa do DNA bunky nikdy nedostane, a ak aj áno, je nemožné predvídať aké zmeny a následky tento prienik bude mať na pôvodné gény tejto bunky.
- Genetickí inžinieri málokedy venujú pozornosť tomu, aké vedľajšie dopady cudzorodý gén môže mať, pretože by to vyžadovalo dlhodobé, podrobné vytváranie štúdií a výsledky by pre GMO priemysel mali neblahé dopady.
- Pozmenenú DNA, ktorá sa prostredníctvom GM potravín dostáva do nášho organizmu, nemusí náš imunitný systém byť schopný rozoznať, a teda ju vnímať ako „narušiteľa“, čo vedie k vzniku alergických reakcií, poruchám imunitného systému, či problémom so zažívaním.
- Nové, pozmenené gény sa nerozpadnú počas tráviaceho procesu, naopak môžu byť prenesené do krvného obehu a vytvárať zhluky, ktoré je možno nájsť aj v pečeni, či svaloch.
- Pri vzniku GMO nestála snaha o zlepšenie kvality potravín, ale o vytvorenie organizmov odolných voči konkrétnym insekticídom a pesticídom, konkrétnych spoločností, ktoré z následného predaja budú profitovať.
- Fakt, že GM rastliny sú odolné voči konkrétnym herbicídom neznamená, že sa ich pri ich pestovaní používa menej. Medzi rokmi 1996 a 2011 narástlo používanie herbicídov v Spojených štátoch o takmer 240 miliónov kilogramov.
- Sója je najrozšírenejšou rastlinou, ktorá je odolná voči herbicídu nemenovanej americkej spoločnosti. Ten spôsobuje postihnutia u embryí žiab, či sliepok, a to už pri dávkach oveľa nižších v porovnaní s bežnými herbicídmi. Takisto existujú dôvody veriť, že spôsobuje hormonálne poruchy, poškodenie DNA, rakovinu a nervové ochorenia.
- Jeho stopy boli nájdené v daždi, vo vzduchu, v podzemnej vode, ľudskom moči, či ženskej krvi.
- Bt-kukurica je vytvorená tak, aby vyprodukovala toxín z pôdnej baktérie Bacillus thuringiensis (Bt), ktorá spôsobuje praskanie vnútorností škodlivého hmyzu, čím ho rýchlo hubí. Tento toxín bol nájdený u 93% tehotných žien a u 80% ich malých detí.
Lokapetit - zdravé potraviny v košíku
Prístup ku potravinám tuzemských farmárov je pre ľudí žijúcich v mestách komplikovanejší, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Potreba vytvorenia komunikačného kanála medzi prvovýrobcami a konečným spotrebiteľom nás priviedla k myšlienke začať s debničkovým predajom, veľmi populárnym v západnej Európe.
Týmto spôsobom dávame našim zákazníkom možnosť nakupovať z pohodlia domova, výhradne slovenské potraviny, ktoré sú nielenže kvalitatívne na rovnakej úrovni (ak nie vyššej) ako tie zahraničné, ale ich nákupom prispievame k zachovaniu vidieka, ako ho poznáme, či k eliminovaniu zbytočných prepráv tisíce kilometrov, čo sa samozrejme odráža aj na čerstvosti dobrôt, ktoré Vašim ratolestiam pripravíte.
Našim cieľom je vytvoriť dve veľké, spokojné skupiny. Na jednej strane vidieť spokojných farmárov, ktorí nachádzajú pravidelný odbyt pre svoje výrobky a na strane druhej spokojných zákazníkov, ktorí bezvýhradne veria nakúpeným potravinám, pretože poznajú ľudí, od ktorých pochádzajú a vedia, že poctivosť je ich hlavným prívlastkom.
Zo skúsenosti vieme, že prevažnú väčšinu našich zákazníčok tvoria starostlivé mamy, ktorým záleží na tom, aké potraviny ich rodina nakupuje, preto v prípade akýchkoľvek otázok sme tu pre Vás. Kompletné informácie o tom, ako to funguje, nájdete na našej webovej stránke.













































