lucinocka
18. feb 2011

Vyziva v tehotenstve

„dvakrát dobre namiesto dvakrát veľa“ heslo, ktorým by ste sa mali držať v tehotenstve Nároky na skladbu stravy počas tehotenstva i počas dojčenia stúpajú. Spotreba kalórií počas tehotenstva je len cca 20 % nad spotrebou v normálnom prípade.
Počas prvých troch mesiacov by ste nemali priberať a vaše nároky na energetický príjem sa zatiaľ nezvyšujú. V druhom a treťom trimestri (4. až 9. kalendárny mesiac) je vhodné zvýšiť energetický príjem o 13% (300 kcal/deň), čo je približne jeden krajec celozrnného chleba s plátkom syra. Odporúča sa jesť 5-krát denne. Zásada jesť za dvoch neplatí!
Celodenné množstvo jedla si rozdeľte nasledovne: na raňajky 20%, na desiatu a olovrant asi 10%, na obed 30 až 35% a na večeru 20% denného príjmu potravy. Optimálny hmotnostný prírastok v tehotenstve je 8-12 kg (1-1,5 kg za mesiac).

Čo jesť a čomu sa vyhýbať?

Nastávajúc mamička musí venovať veľkú pozornosť výžive, pretože skladbou prijímaných potravín musí dodať svojmu dieťaťu aj sebe dostatočné množstvo živín. Vitamíny a minerály - v tehotenstve je zvýšená spotreba minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Je preto dôležité dbať na mimoriadne hodnotnú stravu, ktorá obsahuje veľa ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Dostatočný prísun vitamínov a minerálov v tehotenstve zabezpečíte užívaním doplnkov výživy určených pre ženy plánujúce tehotenstvo, tehotné ženy a dojčiace ženy.
Vitamíny Minerály
Bielkoviny tvoria cca 12% celkovej energie. Delia sa na živočíšne a rastlinné. Zdrojom živočíšnych bielkovín sú predovšetkým mäso, morské ryby, vajcia a mlieko. Rastlinné bielkoviny obsahujú napríklad orechy a strukoviny. Ak ste tehotná, mali by ste si dávať pozor a vyhýbať sa surovému mäsu, napr. tatarskému bifteku alebo steakom. Konzumáciou surového mäsa sa totiž vystavujete nebezpečenstvu nákazy toxoplazmózou. Odporúčame vám tiež úplne sa vyhnúť mäsovým konzervám a klobásam, pre ich vysoký obsah soli. Odborníci odporúčajú konzumovať radšej mlieko a mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku a chudé mäso, predovšetkým hydinu a ryby, ktoré sú všeobecne považované za ľahšie stráviteľné.

Tuky tvoria približne 30% celkovej energie. Sú potrebné pre vašu výživu a pre správny vývoj mozgu a sietnice plodu, mali by ste si však dávať pozor napríklad na maslo a jesť ho len výnimočne. Jedlá pripravujte podľa možnosti na olivovom oleji, polievky pripravujte bez zápražky, sú to zbytočné kalórie naviac. Mäso upravujte varením, dusením, pečením, grilovaním a nie vyprážaním, aby bolo ľahšie stráviteľné. Zdrojom vhodných tukov sú okrem iného aj morské ryby. Rybí tuk je zasa bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré priaznivo vplývajú na vývoj mozgu a očnej sietnice.

Uhľohydráty (sacharidy, resp. cukry) tvoria asi 60% celkovej energie. Namiesto v zákuskoch a cukrovinkách hľadajte sacharidy v zemiakoch, obilninách ako aj v ovocí a zelenine. Pokiaľ ide o pečivo, odporúča sa jesť chlieb a pečivo z celozrnnej múky.

Vlákniny sú ďalšou dôležitou časťou stravy. Uľahčujú trávenie a sú veľmi dôležité pre peristaltiku čriev. Odporúčaná denná dávka je približne 30g denne (napríklad 2 veľké jablká). Pre zdravé trávenie sa odporúča zjesť minimálne pol kilogramu surovej zeleniny alebo ovocia denne.

Vyhýbajte sa silne koreneným a umelo prifarbovaným potravinám!

Tekutiny v tehotenstve

Nezabúdajte na tekutiny! Dôležité je veľa piť, minimálne 1,5 litra denne, najlepšie viac (2 – 3 litre). Predovšetkým minerálne a stolové vody, ovocné a bylinkové čaje, 100% ovocné šťavy riedené minerálnou vodou. Odporúčame Vám dať prednosť minerálnym vodám s nižším obsahom sodíka (Na) ako prevenciu vzniku opuchov, resp. zvýšeného krvného tlaku. Môžu byť prípadne bohaté na vápnik, horčík alebo železo.
V tehotenstve sa odporúča vynechať nápoje s obsahom cukru, kofeínu, alkoholu, chinínu (toniky) nepasterizované mlieko a potraviny z neho vyrobené. Mnohé ženy zaujíma, či môžu počas tehotenstva piť kávu. Jej konzumácia je individuálna, buďte však opatrné na predávkovanie. Káva má odvodňujúce účinky a v tehotenstve potrebujete vody dostatok.

Fajčenie, alkohol, drogy predstavujú nebezpečenstvo pre plod.

Ženy, ktoré v tehotenstve fajčia, vystavujú svoje dieťatko niekoľkonásobne vyššiemu riziku nízkej pôrodnej hmotnosti, spontánnemu potratu , predčasnému pôrodu a ďalším komplikáciám. Deti, ktorých matky v tehotenstve fajčili majú po pôrode vo zvýšenej miere infekcie horných dýchacích ciest. Rovnako škodlivé ako vaše fajčenie je aj pasívne fajčenie – teda pobyt v zafajčenej miestnosti. Ak tehotná žena požije alkohol, o niekoľko minút sa dostane k plodu. Alkohol môže vaše dieťatko poškodiť, preto sa v tehotenstve nedoporučuje požívať alkoholické nápoje. Výživa v období dojčenia Materské mlieko je najlepšia výživa pre dieťa minimálne do 6 mesiacov jeho veku. Zloženie materského mlieka a jeho množstvo závisí od výživy matky. Pre optimálnu tvorbu mlieka je dôležitá celková fyzická a psychická pohoda matky a tiež užívanie kyseliny listovej zvyšuje tvorbu mlieka. Odporúča sa jesť pravidelne 6x denne: raňajky 20%, desiata 10%, obed 30%, olovrant 10%, večera 20%, druhá večera 10%. Energetický príjem je v období dojčenia potrebné zvýšiť o 600 kcal/deň. Niektoré potraviny ako napríklad jahody, citrusové plody, kiwi a rajčiny vyvolávajú u detí alergický výsyp, koprivku. Iné potraviny v strave dojčiacej matky ako napríklad strukoviny, kapusta, karfiol, brokolica, cibuľa, cesnak, kravské mlieko alebo čokoláda môžu byť u Vašich detí príčinou kolikovitých bolestí brucha. Ich konzumácii sa preto radšej vyhnite. Chudnutie je rovnako nevhodné počas tehotenstva i počas dojčenia. Napríklad pri úbytku hmotnosti viac ako 2 kg za mesiac sa môžu pri odbúravaní tuku uvoľňovať aj toxické látky, ktoré sa môžu vylučovať do materského mlieka.

Tekutiny počas dojčenia

Pri dojčení by mala matka „piť spolu so svojím dieťaťom“, čo znamená, že po každom dojčení by mala mamička vypiť aspoň pohár tekutiny. Denný prísun tekutín by mal byť minimálne 3 litre. Dojčiaca matka nesmie fajčiť, piť alkohol a užívať drogy!
Všetky tieto látky totiž prenikajú do materského mlieka.

Začni písať komentár...

Odošli