icon
37 / 185
„Obyčajné“ droždie je poklad pre vaše telo: Skúsite toto bioliečivo 3. tisícročia?
avatar

Živý mikroorganizmus

Kvasnice, resp. droždie, sú v skutočnosti akýmsi živým organizmom, alebo zmesou mikroskopických živých organizmov. Obsahujú živé zlisované kvasinky Saccharomycescerevisiae, ktoré patria medzi jednobunkové huby, viditeľné len pod mikroskopom. Čerstvá kocka droždia a jeho sušená varianta sú rovnako „živé“ a obsahujú také isté množstvo prospešných mikroorganizmov. Existujú aj pivovarské kvasnice, ktoré sú síce o niečo menej účinné, avšak tak isto sa v nich nachádzajú živé kultúry.

Odpovedz
26. dec 2013
avatar

Kvasnice obsahujú:

všetky vitamíny skupiny B – sú asi ich najlacnejším zdrojom
vitamín D
enzýmy
stopové prvky, železo, meď
esenciálne kyseliny
minerálne soli

Pri akých problémoch sú kvasnice nápomocné?

upravujú trávenie
zlepšujú vylučovanie stolice
pôsobia pri nechutenstve
pomáhajú pri kožných problémoch
zlepšujú stav nechtov a vlasov
regenerujú telo
majú protizápalové účinky
pôsobia hojivo
pri zvýšenej únave, depresiách
pôsobia pri nespavosti, nervozite
vhodné pre diabetikov, ľudí s cirhózou pečene
podporujú funkciu pečene, obličiek
priaznivo ovplyvňujú aj imunitný systém

Odpovedz
26. dec 2013
avatar

Pite ich s mliekom alebo vodou

V nápoji (buď čistá voda alebo mlieko - iné nápoje sa neodporúčajú) sa dajú napríklad rozmiešať kúsky čerstvého droždia. Okrem nápojov si môžete napríklad prášok vmiešať pokojne aj do polievky či rôznych omáčok. Tabletky zas môžete kúpiť aj s rôznymi prímesami na posilnenie účinku, napríklad s chlorellou, echinaceou, alebo napríklad aj hlivou ustricovou. Užívajú sa 2 – 4 tablety trikrát denne po jedle.

Odpovedz
26. dec 2013
avatar

Drožďové halušky do polievky:

Potrebujeme:

½ kocky droždia
2 lyžice oleja
1 vajce
1 strúčik cesnaku
štipku soli
2 – 3 lyžice strúhanky

Postup: Na oleji opražíme podrvené droždie. Smažíme, pokiaľ droždie neprestane peniť. Necháme vychladnúť a pridáme surové vajce, soľ, prelisovaný cesnak a strúhanku podľa potreby tak, aby vzniklo cesto. To pridáme cez haluškár do vriacej polievky. Keď halušky vyplávajú, sú hotové. Aj tak ich však nechajte ešte aspoň minútku prevrieť.

Odpovedz
26. dec 2013
avatar

@majuska0407 neskúšala si obyčajné kockové droždie? aká je denna dávka?

Odpovedz
15. máj 2014
avatar

@vojtekovad ano skušala ja som si dala polku kocky do vlažneho mliečka a vypila🙂

Odpovedz
15. máj 2014
avatar

@majuska0407 jáj a nie je to vela? nemyslíš? a ešte ti poradím kedže tak zdravo žiješ 🙂 skús nie do mlieka ale kúp si pohankové mlieko 🙂 mliečne výrobky okrem jogurtov a acidka podporujú pliesne a parazity v tele 🙂 a pohanka je veľmi zdrava, nema na ňu ani sojové ani ryžové mlieko 🙂

Odpovedz
15. máj 2014
avatar

@majuska0407 aha čo som našla :D
V akých formách ich konzumovať?
Kvasnice sa dajú kúpiť v rôznych formách. Klasicky v podobe čerstvej kocky (42 gramov vás vyjde v priemere na 0,13 centov), ale aj vo forme tabliet, či prášku. Užívanie tabletiek je asi najjednoduchšie, navyše prekážkou nie je ani prirodzená chuť kvasníc, ktorú „nemusí“ každý. Balenie 200 tabliet vás bude stáť asi 3 eurá. Prášok má tiež svoje výhody (200 gramov kúpite za približne 1,30 eura), dá sa jednoducho nasypať do nejakého nápoja. Pije sa trikrát denne po jedle. V nápoji si takisto môžete rozdrobiť aj čerstvé droždie. Na jeden deň by vám mala postačiť 1/3 – ½ kocky. Pite trikrát denne po jedle. No pozor, nie vo všetkých tekutinách pôsobia kvasnice tak, ako by mali.

Pite ich s mliekom alebo vodou
V nápoji (buď čistá voda alebo mlieko - iné nápoje sa neodporúčajú) sa dajú napríklad rozmiešať kúsky čerstvého droždia. Okrem nápojov si môžete napríklad prášok vmiešať pokojne aj do polievky či rôznych omáčok. Tabletky zas môžete kúpiť aj s rôznymi prímesami na posilnenie účinku, napríklad s chlorellou, echinaceou, alebo napríklad aj hlivou ustricovou. Užívajú sa 2 – 4 tablety trikrát denne po jedle.

Odpovedz
15. máj 2014
avatar

@vojtekovad čiže aj s pohankovým mliekom to bude v poho 🙂 je to voda s pohankou :D

Odpovedz
15. máj 2014
avatar

musia sa pit ? ked ich zjem len samotne? nemaju rovnaky ucinok?

Odpovedz
31. aug 2014