icon
66 / 185
Prospeje vášmu zdraviu medvedí cesnak
avatar

Medvedí cenak nielen výborne chutí, ale zároveň prospieva zdraviu. Má priaznivé účinky na zdravie a je skvelou súčasťou jarných detoxikačných kúr. Medzi jeho kladné vlastnosti zaraďujeme:

Postupne znižuje vysoký krvný tlak
Má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi
Zabraňuje kôrnateniu civ
Prečisťuje tráviaci systém
Prečisťuje obličky
Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
Posilňuje imunitný systém
Podporuje pamäť a pôsobí proti nespavosti
Podporuje hojenie otvorených rán

Dôležité je konzumovať medvedí cesnak čerstvý, sušením sa totiž jeho priaznivé účinky do veľkej miery strácajú.

Odpovedz
26. dec 2013
avatar

Ako ho jesť?

Na chlebe – nakrájajte lístky nadrobno a dajte na chlieb s maslom.

Ako ideálny detoxikačný "špenát" – samostatný medvedí cesnak má veľmi výraznú chuť, ktorá nie každému vyhovuje, preto sa pri príprave na spôsob špenátu zvykne kombinovať so žihľavou. Nazbierajte teda dostatočné množstvo medvedieho cesnaku a žihľavy (prípravou stratia lístky množstvo objemu, takže radšej zbierajte viac ako menej). Zmiešajte dobre umyté lístky, a povarte v osolenej vode asi 10 minút. Potom ich zlejte a pokrájajte. Na panvičke speňte nadrobno nakrájanú cibuľku a pridajte múku. Potom pridajte trochu mlieka a uvarené listy. Povarte, aby sa všetko poriadne premiešalo. Nakoniec pridajte smotanu na šľahanie a rozmixujte. Podávajte napríklad s volským okom a zemiakmi.

Do šalátov – jar je ideálnym časom na prečistenie organizmu a šaláty by vo vašom jedálničku nemali chýbať. Pripraviť ho môžete aj z listov medvedieho cesnaku, ku ktorému doplníte svoje obľúbené ingrediencie. Ako zálievku uprednostnite napríklad olivový olej s octom a soľou.

Ako pesto - rozmixujte medvedí cesnak, soľ, korenie, olivový olej a píniové oriešky (ak nemáte, skúste slnečnicové semienka). Použite na cestoviny a posypte parmezánom.

Na pečené zemiaky – Ošúpte zemiaky, nakrájajte na kolieska a poukladajte na jemne naolejovaný papier na pečenie. Osoľte a posypte medvedím cesnakom (môžete použiť celé alebo pokrájané listy).

Do nátierok – Skúste ho napríklad rozmixovať s tvarohom alebo s cottage syrom a soľou. Nahradí cesnak dobre aj v rôznych iných nátierkach.

Ako liek počas celého roka - pokrájané listy zalejte alkoholom a po dvoch týždňoch sceďte. Tekutinu môžete používať celý rok na pitie, napríklad pri kašli či ženských problémoch. Tiež ňou môžeme potierať postihnuté miesta.

Odpovedz
26. dec 2013
avatar

@majuska0407 prosim ta,ja mam od leta v ladnicke spravenu tinkturu...to som dostala len neviem na co presne pouzivat...pises ze na postihnute miesta.Myslis na otvorene rany,alebo ak boli chrbat,noha....?dik

Odpovedz
2. jan 2014
avatar

@dadika1114 Podporuje hojenie otvorených rán
Znižuje bolesť spôsobenú zápalom (zapalený sval, šľacha)
Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje

Odpovedz
2. jan 2014
avatar

Dakujem 🙂

Odpovedz
2. jan 2014
avatar

@dadika1114 ráno a večer 20 kvapiek do vody, vyciati to cievy,posilny srdce a celý tráviaci trakt. Ja ju tiež užívam aj na boľavé hrdlo mám to V rozprasovaci a hnisava angina od prvého bolenia V krku po úplne vyliečenie 50 hodín. Paráda. 😉 robím si ju už tretí rok. Milujem medvedi cesnak aj bylinkové maslo si s nim robím mala som dve kilá V mrazaku a v auguste už nebolo nic

Odpovedz
2. jan 2014
avatar

Milujem ho...na všetky spôsoby.

Odpovedz
2. jan 2014
avatar

@slunce3 a negrga sa ti potom z toho? 🙂))

Odpovedz
4. jan 2014
avatar

@dadika1114 nie viac ako z iných potravín 😀

Odpovedz
4. jan 2014