icon
64 / 185
Doprajte si cviklu: Zaručí vám krajšiu pleť a množstvo energie
avatar

Kremík, draslík aj kyselina listová
Červená repa je z pohľadu alternatívnej medicíny cenným omladzujúcim prostriedkom. A to najmä vďaka obsahu kremíku. Ten je pre organizmus ľahko stráviteľný a navyše sa často nazýva minerálom krásy. Kremík je dôležitý pre tvorbu a pevnosť väzivových tkanív a kostí, elasticitu a zdravie cievnych stien. Meď, zinok a jód dodávajú pružnosť a lesk pokožke, vlasom i nechtom. V repe sa nachádza aj vysoký obsah draslíku, ktorý pomáha dobre odvodňovať organizmus a zbavuje ho toxických látok. Úžasný je vysoký obsah kyseliny listovej. Táto sa podieľa na raste červených krviniek, podporuje delenie buniek a rast nového tkaniva. Aj to sú dôvody na zaradenie repy do jedálnička počas tehotenstva.

Odpovedz
27. dec 2013
avatar

Proti chudokrvnosti

O svojej anémii – chudokrvnosti, možno ani neviete. Keď vaša krv nevyrába dostatok červených krviniek, ste unavený, bez elánu, s častými bolesťami hlavy. Siahnuť v takomto období po cvikle sa určite vyplatí. Táto zelenina obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi.

Odpovedz
27. dec 2013
avatar

Všetko s mierou

Treba si však zapamätať, že cvikla má veľmi intenzívne účinky. Viac ako 100 ml surovej cviklovej šťavy môže vyvolať nevoľnosť, závrat či žalúdočné kŕče. Preto je lepšie zo začiatku miešať ju s mrkvovou šťavou, prípadne čistou vodou a postupne zvyšovať pomer cviklovej šťavy. Alebo môžete celodennú dávku rozdeliť do viacerých menších.

Odpovedz
27. dec 2013
avatar

Recept na skvelú pečenú cviklu

Nedajte sa znechutiť spomienkami na červenú repu v školskej jedálni a vyskúšajte ju pečenú. Príprava jednoduchá – zážitok neopakovateľný. Repu dobre umyjeme, odrežeme listy a korienky, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre na 200-220 stupňov 1,5 – 2 hodiny. Necháme chladnúť v alobale. Potom vybalíme, ošúpeme, nakrájame. Je veľmi chutná aj sama o sebe. Pridaním soli, korenia, oleja, či masla, získate nové chuťové variácie.

Odpovedz
27. dec 2013
avatar

@majuska0407 ja pokvapkam balzamikom,petržlenovu a zelerovu vnat,cesnak v šupke,gril. korenie,maslo a dam do alobalu piect.mnaamka

Odpovedz
27. dec 2013