icon
67 / 185
Doprajte si šalát: Bojujete ním proti rakovine aj kilám navyše
avatar

Čo hlávkový šalát obsahuje?

kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú
minerály: železo, vápnik, sodík, fosfor, horčík, draslík, mangán, selén, chróm
vlákninu
antioxidanty
vitamíny skupiny B, C, E
niacín
biotín

Hlávkový šalát pomáha pri:

zápche
diétach
posilňuje srdce
zlepšuje imunitu organizmu
zvyšuje prísun kyslíka do svalov
zlepšuje využitie bielkovín telom

Odpovedz
27. dec 2013
avatar

Je vhodný pri diéte

Hlávkový šalát je diétna potravina, vhodná je teda aj pri snahe schudnúť nadbytočné kilogramy. Prečo? Obsahuje veľa vody a má malú energetickú hodnotu – 100 gramov obsahuje len asi 15 kalórií. Vďaka vláknine tiež urýchľuje pohyb potravy v črevách, čím pomáha rýchlejšie vyprázdniť zvyšky a odstraňuje tak z čriev aj toxíny a jedovaté látky. V dôsledku toho pomáha aj pri zápche, ktorú úspešne uvoľňuje.
Proti rakovine

Chlorofyl, ktorý sa v šaláte a listovej zelenine celkovo nachádza, sa skúma aj v súvislosti s rakovinou – konkrétne rakovinou pečene, kože a hrubého čreva. Látka chlorofylín (súčasť chlorofylu) má mať podľa viacerých štúdií pozitívne účinky v oblasti prevencie proti týmto chorobám. Táto zložka má chrániť pred karcinogénmi, ktoré sa nachádzajú napríklad v pripálenom mäse či vo vzduchu ako dôsledok znečistenia. Chlorofylín údajne blokuje spracovávanie týchto škodlivých látok v tele a tak ochraňuje bunky pred poškodením.
Dajte si ho pred jedlom

Ak budete jesť šaláty pred jedlom, zaručene zjete menej z hlavného jedla. A kto zje menej, aj menej priberie, resp. viac schudne. Toto pravidlo vždy platilo a vždy platiť bude. Okrem šalátu sa však snažte jesť aj iné druhy zeleniny a to čo najviac, čo najčastejšie a čo najviac druhov, pre optimálne rozloženie zásob vitamínov a minerálov v tele. Doplniť ich môžete aj čerstvými bylinkami, ktoré sú v tomto období ľahko dostupné.

Odpovedz
27. dec 2013