icon
8 / 185
Odporúčania, ktoré by ste mali dodržiavať pri hnačke
avatar
Komentár bol odstránený
avatar

Povolené potraviny

nápoje: silný odvar ruského čaju, odvar z čučoriedok, kakao varené vo vode, červené víno
teplé hlienové polievky z ryže
teľacie, hovädzie, kuracie a morčacie mäso
čerstvý tvaroh
bielok vajca
strúhaný syr (nízkotučný)
jablká, banány ,citróny

Zakázané potraviny

vyprážané jedlá a jedlá s vyšším obsahom tukov
veľmi slané a korenené jedlá
všetky studené nápoje ako zmrzlina, studená voda, studené mlieko, limonády, pivo
sýtené minerálne vody a sóda
silná zrnková káva
med, sirupy
sladké jedlá a kompóty
kyslé mlieko, jogurt, nápoje s kyselinou uhličitou. Pri ľuďoch citlivých na mlieko vynechať aj mlieko!
zelenina: kapusta, kel, karfiol, kaleráb
ovocie okrem jabĺk a banánov
strukoviny
ocot
čierny chlieb a čerstvé pečivo
horčica
tučné syry
kyslá smotana
majonéza
sardinky, ryby v oleji

Všeobecné zásady
Liečbu vždy začneme hladovaním, avšak s dostatkom tekutín (silný ruský čaj). Následne zo stravy vynechávame potraviny zanechávajúce veľa zvyškov a tiež príliš mastné ako aj príliš sladké jedlá.

Odpovedz
2. jan 2014
avatar

Čo vyvoláva hnačky?

Najčastejšími vinníkmi sú baktérie, vírusy, bakteriálne toxíny a parazity. Nakaziť sa môžeme stravou, tekutinami, ale aj priamym prenosom týchto „škodcov“ do úst špinavými rukami, kontaminovanými predmetmi (príbor) alebo aj kontaminovaným koncom cigarety

Môže hnačku vyvolať aj laktóza?

Neznášanlivosť laktózy a mliečneho cukru patria k najčastejším príčinám. Vírusová alebo bakteriálna nákaza naruší sliznicu čreva, ktorá obsahuje enzýmy štiepiace laktózu, a to vyvoláva jej neznášanlivosť. Jediným riešením je vylúčenie mliečnych výrobkov z jedálneho lístka. Svetlou výnimkou sú jogurty a niektoré syry.

Ktoré lieky spôsobujú hnačku?

Veľmi často sú to antibiotiká, lieky obsahujúce kolchicín, laktulózu, chinín, ale aj lieky proti páleniu záhy a antikoncepcia.

Je hnačka nákazlivá?

Ide o vysokonákazlivé ochorenie, preto je v tomto prípade hygiena mimoriadne dôležitá. Dôsledné umývanie rúk je samozrejmosťou, ale okrem toho by ste mali pristúpiť k častejšej dezinfekcii toalety. Ak máte tieto problémy, vyhýbajte sa vareniu, pretože baktériami či vírusmi môžete ,,obohatiť“ aj pripravované pokrmy a nakaziť tak ostatných členov rodiny.

Odpovedz
2. jan 2014