129 / 185
    Pozor na umelé sladidlá: Neschudnete a môžete škodiť svojmu zdraviu

    Z „light“ nápojov neschudnete

    Umelé sladidlá sú okrem prášku, či tabletiek na sladenie, pridávané napríklad aj do takmer všetkých známych sladených nápojov s prívlastkom „light“. Počet užívateľov umelých sladidiel sa z roka na rok zvyšuje. Logickým uvažovaním by sme teda mali dospieť ku konštatovaniu, že počet obéznych ľudí sa preto znižuje. No omyl. Nie je tomu vôbec tak. A viete prečo?
    Umelé sladidlá podporujú chuť na sladké

    Vedeckými výskumami bolo zistené, že keď telu dodáte sladkú chuť bez akýchkoľvek kalórií, vzbúri sa proti tomu, že ste ho oklamali a začne si pýtať kalórie, o ktoré bolo ukrátené. Umelé sladidlá teda zvyšujú pocit hladu a celkový apetít. Celkový príjem kalórií ich používaním rastie. Ani v dnešnej dobe totiž nie je také ľahké oklamať matku prírodu a zákony, podľa ktorých funguje náš organizmus.

    21. feb 2014

    Radšej sa im vyhnite

    O bezpečnosti používania umelých sladidiel sa vedú búrlivé diskusie. Neraz sa hovorí, že všetko čo je čisto syntetického pôvodu má aj nejaké negatíva - a v tomto prípade sú tie negatíva dosť podstatné. Okrem omylu s chudnutím a môžu oslabovať celý imunitný systém človeka. Na Slovensku sa najčastejšie používajú sladidlá s názvami acesulfám, aspartám, cyklamát a sacharín.
    Pozor najmä na ASPARTÁM – E 951

    Práve spomínaný aspartám je sladidlom, ktoré patrí medzi najspornejšie. Je 200-krát sladší než cukor získaný z repy a používa sa pri sladení viac ako 6000 potravín. Mnohé štúdie však poukazujú na to, že táto prísada je doslova jed a objavili sa dohady, že môže dokonca spôsobovať rakovinu mozgu či podľa výskumu Ramazzini Foundation spred pár rokov leukémiu a rakovinu prsníkov. Oficiálne úrady a komisie sa však s týmito názormi nikdy nestotožnili, pretože štúdie podľa nich nespĺňali potrebné kritériá. Nazýva sa tiež NutraSweet, alebo Equal. Rozkladá sa už pri teplote 30°C a preto sa nemôže používať ani na pečenie. A tým je pre náš organizmus nemierne nebezpečný. Jeho jednotlivé časti sa v našom tele pri vnútornej teplote, ktorá je logicky vyššia ako 30 °C, rozložia a toxikujú náš organizmus. Aspartám sa rozloží napríklad aj na methanol, z ktorého sa vyrába palivo pre motorové vozidlá.

    21. feb 2014

    Kde sa nachádza?

    Používa sa v mnohých sladených nápojoch, sladidlách a potravinách pre cukrovkárov, cukrovinkách, sladkom pečive, zmrzlinách, pudingoch, čokoládach, ale aj v rôznych výrobkoch, ktoré si bežne kupujeme v lekárni. Čítajte etikety a pozor si dajte najmä na označenia E 950 - E 954. Radšej ich nahraďte trstinovou melasou, trstinovým cukrom, či javorovým sirupom. Vedci síce jeho používanie nezakázali, no neodporúčajú ho konzumovať.
    Budúcnosť je v stévii?

    Nebezpečné umelé sladidlá by mohla časom vymeniť rastlinka menom stévia. Cukor, ktorý sa z nej získava je prírodný a zrejme podstatne zdravší a napríklad na nemeckom trhu sa už objavujú nápoje, ktoré sú ňou sladené.

    21. feb 2014