Chioská masticha: vedecký výskum účinkov mastichy na tráviace problémy (helikobakter, crohnova choroba, bolesti žalúdka, pálenie záhy, cholesterol)
Vedecký výskum prospešných účinkov Chioskej mastichy
Na Slovensku a v Českej republike je chioská masticha certifikovaná ako výživový doplnok. O jej výnimočne prospešných účinkoch hovorí aj fakt, že v Grécku sa dlhé roky používa ako oficiálne schválené liečivo a pridáva sa ako liečivá zložka do farmaceutických výrobkov.
Už od staroveku bola Chioská masticha dobre známa svojimi prospešnými účinkami a farmaceutickými vlastnosťami. V súčasnej dobe bolo vykonaných niekoľko klinických štúdií založených na laboratórnych výskumoch, ktoré urobili nezávislé ústavy v Grécku aj v ďalších štátoch. Chioská masticha je obdarená unikátnymi prospešnými vlastnosťami, čo je potvrdené už v dávnej minulosti. Vedecké výskumy potvrdili, že masticha má prospešné účinky pri peptických vredoch, prispieva k ústnej hygiene, má významné antibakteriálne a protizápalové účinky a predstavuje prirodzené antioxidačné činidlo. Okrem toho masticha prispieva k hojeniu rán a regenerácii pokožky. Vyššie uvedené účinky boli uverejnené v medzinárodných vedeckých časopisoch.
CHIOSKÁ MASTICHA A ATEROSKLERÓZA
V dnešnej dobe je vedecký záujem o prirodzené antioxidanty ako o ochranný faktor pri ateroskleróze, obzvlášť intenzívny. Sú to látky, ktorá vďaka svojej štruktúre hrajú ochrannú rolu proti tvorbe ateromových plátov a tým chránia proti ateroskleróze a srdcovým chorobám. Prítomnosť fenolických molekúl, rovnako ako fytosterolov v chioskej mastiche je veľmi dôležitá, pretože tieto zložky pôsobia proti oxidácii lipoproteinov u nízkej hustote (LDL) a práve to tvorí dôležitý faktor potenciálne antioxidačného účinku. Kvôli tomu bolo vykonaných veľa štúdií, ktoré preukázali dôležité ochranné účinky fenolických extraktov chioskej mastichy proti oxidácii LDL (cholesterol), čo prispieva významne k ovplyvneniu výskytu aterosklerózy. Výskumná činnosť v tejto oblasti je stále v experimentálnej fáze, pretože až do súčasnosti bol protektívny účinok fenolického extraktu skúmaný iba v podmienkach in vitro, teda v umelo vytvorenom prostredí. Objavy, ktoré boli dodnes publikované sú obzvlášť povzbudzujúce a odporúčajú potenciálne využitie mastichy ako prírodného antioxidantu.
CHIOSKÁ MASTICHA A ZUBNÁ HYGIENA
Čo sa týka tradičného využitia chioskej mastichy, univerzitné štúdie prezentujú jej špeciálne výhody počas výskumu žuvacieho procesu a jej využitia v boji s dentálnymi a orálnymi ťažkosťami. Chioská masticha je používaná veľa rokov ako ideálny materiál pre štúdium žuvacieho procesu, pretože sa jej konzistencia mení pomaly a preto môže byť tempo žuvania presne definované. Tento faktor pomáha vo výbere vhodného liečebného postupu pre liečbu dentálne orálnych problémov.
CHIOSKÁ MASTICHA A TRÁVIACE ŤAŽKOSTI
Zvláštnemu záujmu sa tešia výsledky moderných vedeckých štúdií, ktoré sa vzťahujú k terapeutickým účinkom mastichy v liečbe chorôb tráviaceho systému. Už v dávnych dobách bolo známe, že chioská masticha bola využívaná na tíšenie bolesti žalúdka, napríklad pri žalúdočných chorobách, tráviacich problémoch, gastralgii a vredovej chorobe. Zaznamenané referencie lekárov, botanikov a farmaceutov staroveku a stredoveku odporúčajú chioskú mastichu ako prospešný prostriedok pre choroby a dysfunkcie gastro-intestinálneho systému. V našej dobe prichádzajú vedecké a laboratórne štúdie rovnako ako klinické výskumy, aby potvrdili viac zmenené účinky chioskej mastichy
Vedecké štúdie o účinkoch mastichy si môžete stiahnuť tu: http://www.mamazem.sk/mamazem/0/0/2/40
.
Odporúčame
Začni písať komentár...

