mamelka
16. okt 2023
731 

Poruchy vývoja tvrdých zubných tkanív

Počuli ste už o DMH či MIH? Nie? Tak sa posnažím vysvetliť - čo to je, na čo treba dávať pozor, ako sa starať o tieto zúbky.

Čo vlastne DMH a MIH je?

DMH - deciduos molar hypomineralisation

MIH - molar inicisor hypomineralisation

Keď to mám tak ,,laicky,, povedať - porucha skloviny v dočasnom (DMH) a stálom (MIH) chrupe.(Prosím nemýliť si s medovými zubami, je to úplne niečo iné. Medové zuby - Fľaškový/cumľový kaz, je to ochorenie, ktoré dokáže ,,zlikvidovať,, všetky mliečne zúbky u detí 2-4r)

(Foto internet)

Výskyt v dočasnom chrupe nám napovedá o vyššej pravdepodobnosti vzniku aj na zuboch stálych (4x vyššia pravdepodobnosť)

Vraj každé 6. dieťa má DMH/MIH. Dosť vysoké číslo, nemyslíte?

A prečo toto poškodenie vzniká?

Príčina ešte nie je jasná. Mňa osobne by potešilo keby prišli na to, čo to spôsobuje. Moja šéfka sa dokonca tomuto venovala. Vraj príčin môže byť viac.

  • ťažkosti v tehotenstve
  • ťažkosti počas pôrodu
  • strava počas tehotenstva
  • nízka pôrodna váha
  • užívanie antibiotík pred 3.rokom života dieťaťa
  • plasty (rozumej fľaše, cumle)


Aj naša Amália má žiaľ MIH. Pri dočasnom chrupe (teda mliečne zuby) nemala ťažkosti/problémy. Zúbky mala ako biele perličky. Problém prišiel keď vykukol 1.trvalý zub. Už keď jej vykukla prvá šestka, tak som prišla za šéfkou s plačom: ,,Amália má MIH,,. Samozrejme sa ma snažila šéfka upokojiť, že to nemusí mať až tak vážne, a možno je to len jeden zub. Žiaľ všetky šestky, predné horné jednotky, dolné dvojky má MIH. Ja už viem čo to obnáša a preto ma to trápilo (aj trápi). Tie deti to majú naozaj ťažšie.

Ako prvý problém musím spomenúť ,,DETI,, ... Tie vedia byť neskutočne ... (domyslite si). Riešila som to v Nemecku snáď každé rodičovské, písala som aj emaily. Proste deti sa smiali, že naša Amália si zuby neumýva. No verte, že poctivo ich umýva, 4x ročne má prehliadku, 4x ročne fluoridáciu. 2x ročne dentálnu hygienu. (odporúčanie od Dr.kde som pracovala)

A ako druhý problém je -udržať ústnu hygienu tip-top. Poviete si: ,,Ale to snáď všetci musia, nie?,, Tu nejde len o ústnu hygienu, ale musíme dávať pozor aj na stravu, nápoje, sladkosti....

Preto pri Amálii si neviem predstaviť inú zubnú kefku ako od curaprox. Na jej zuby si naozaj šetrné a veľkostne ju odporúčam. S veľkou hlavičkou sa ťažšie čistli zadné zuby. Máte skúsenosť s Kids zubnou kefkou? Za každú vašu recenziu pošlem 3x srdiečko 🙂

Kids detská zubná kefka

  1 skúsenosť

Unikátna kombinácia jemnosti, účinnosti a odolnosti

Je zárukou osvedčenej jemnosti a hustoty, no boduje už aj vylepšenou odolnosťou. Detská zubná kefka CS kids od 4 rokov je možno presne to, čo ste pre svoje dieťa hľadali.

Vedeli ste, že MIH zuby su veľmi náchylné na kazivosť, lámanie a sú neskutočne citlivé na teplé/studené? Zubári odporúčajú používať zubnú pastu s fluoridom. Ja som teraz kúpila detskú zubnú pastu pre deti od 4-12r, ale ako ju minie(chcela ju, že jej veľmi chutí) tak bude používať Be You.

Detská zubná pasta a kefka Curaprox kids

  70 skúseností

Kazizúbkovia, malé príšery, ktoré okupujú ústnu dutinu aj tých najmenších. Potvorky, ktoré si z detských úst s radosťou spravia inter hotel a zbaviť sa ich bez pomoci je takmer nemožné. Vtedy na scénu nastupujú superhrdinovia z radu Curaprox kids, ktorí hravo Kazizúbkov z detských úst vyženú. Lebo zdravé zúbky začínajú pri dôslednej ústnej hygiene.

A aj po ambasádorstve zostanem verná tejto príchuti

Zubná pasta Curaprox Be You Challenger

Sladké hurmikaki skombinujte s nádychom borievky a zaklincujte to príchuťou gintonicu.

A čo ešte u nás v ambulancii odporúčali?

  • fluridácia u zubára (aspoň 2x ročne)
  • pečatenie zúbkov (nezabúdajte, že sa pečatia len žuvacie plôšky, teda vždy treba používať aj medzizubné pomôcky ako je zubná niť či medzizubné kefky. Pečatia sa 6tky+7ky, ale keď je potrebné a rodič chce, tak sa môžu pečatiť aj 5tky)
  • 2x ročne dentálna hygiena
  • 2x ročne preventívna prehliadka
  • pozor na sladké nápoje či sladkosti


A keď spomínam tú ,,lámavosť,,. Tak prosím pekne našej Amálii stačí troška zaškrípať zubami a wuala. Zo zuba sa ulomí malá, ale aj veľká časť. Na fotke je jej ,,najhorúcejší,, výtvor. A takto o 2t má termín v ambulancii kde som pracovala, tak dovtedy musíme dávať pozor aby nevznikol kaz. Potom rada pridám foto ako to vyzerá po ošetrení. Samozrejme sa bude musieť použiť výplň, no a ak bude Amália moc citlivá, tak aj lokálna anestézia. V ambulancii pred ošetrením MIH zubov naše zubárky odporúčali dať hodinu pred nurofen, takže plus dostane aj lieky proti bolesti(toto si ale odkonzultujte s vaším Dr.)

No a lámavosť predných zubov je tiež dosť viditeľná.(viď foto vyššie)

Aspoň takto som vám chcela priblížiť moju skúsenosť s MIH, starostlivosť o ústnu hygienu. Nechcela som vám tu ťahať X informácií z internetu, ale to čo viem z praxe.

PS1: Týmto sa chcem poďakovať našej Amálii za fotky. Nerada fotí zuby. Ale snažím sa v nej zasiať to, že sa nemá prečo hanbiť a MIH je vec za ktorú nemôže. (moje deti tvrdia, že keď budú staršie, tak budú na MK 😀,dnes jej dám článok prečítať a nájde ho tu aj keď ja už asi na MK nebudem 🙂 )

PS2: Ako budeme riešiť zuby neskôr? Na 18tku má Amália sľúbené fazety a korunky. Verím, že sa bude môcť konečne s radosťou usmievať.

PS3: Naučme deti nevysmievať sa z druhého ako vyzerá

#curaprox

Vaša Mamelka- Mária

Dcéra má tiez takéto zúbky

16. okt 2023

dakujem za clanok, je dobre zvysovat povedomie aj o takychto problemoch, lebo casto si ludia myslia ze je to iba zlou hygienov…

16. okt 2023
mamelka
autor

@arah ktoré presne? Amálii sa zlomil zub ja,ze čo teraz? V DE zavolám dievčatám a dostanem hneď termín. Tu na SK musím ešte poriešiť zubára, hlavne ktorý nevŕta hlava-nehlava. Ale cestujeme 28.10 do Mníchova, mali sme riešiť len kontrolu a takto som riešila pred týždňom z kontroly termín na výplň. Ale dostali sme termín 😊

16. okt 2023
mamelka
autor

@ivec16 veľmi rada. Na tento článok som sa chystala mesiac. Ale čakala som na Amáliu kedy dovolí odfotiť zuby a bude s tým OK (aj so zverejnením).
Áno, ľudia si myslia,že je to hygienou😏 ale aj napriek tomu držíme zuby bez kazov🙏 ešte nemala kaz. Samozrejme výplne má, ale to tým,že slečna škrípe zubami. Korunky nemá ešte zmysel riešiť.

16. okt 2023

@mamelka zatial predné nevedela som že môže mať všetky naša zubárka bola zhrozená z jej zubov ona pripisuje ku kyselke a k sirupu čo doma používame tak ma zakázané

16. okt 2023

@mamelka ona má 10 rokov a vzadu má ešte mliečne zuby ale aj tie už má 2 vonku ak bude chcieť odfotim

16. okt 2023
mamelka
autor

@arah tieto zuby rastu už takto. Ja sa pokúsim nájsť v notebooku fotky, určite mám niekde ešte tie fotky. Ešte keď neboli celé vonku tak bolo jasné,že má MIH. Ak má 10r tak určite má už 6tky 😊 tie sú už trvalé

16. okt 2023
mamelka
autor

@arah žiaľ mali sme 2 súrodencov a mali komplet horný aj Dolný chrup takto. Naša Amália je ešte ten ,,lepší,, prípad

16. okt 2023
mamelka
autor

@arah asi som žiaľ tie fotky zmazala, neviem ich nájsť. Ale tie zúbky takto rastú, že je to hned. nie, že narastu a stane sa to ,,potom,,. Niekto má len škvrnky, niekto zas pol zuba, niektore deti majú komplet celý zub postihnutý. Amália ma 6tky najviac napadnuté

16. okt 2023

@mamelka tak potom ma iné zubnú sklovinu má zničenú

16. okt 2023

Čiže tie zuby rovno takto rastú? Nemôže sa to prejaviť až v dospelosti? (Mne sa začali zuby rozpadávať, sklovina išla dole, stále sa lámu keď som mala 20 rokov cca, a teda zubári nechápali a nevedeli prečo to tak je)

16. okt 2023
mamelka
autor

@arah moze byť, že to má z nápojov. Citrón je zdravý ale pohroma pre zuby. Sirupy-sladke nápoje taktiež.

https://www.youtube.com/watch?v=0Y6Ak0DJxK4


Tu má aj MK super video

16. okt 2023
mamelka
autor

@katesocka mne to vtedy (ešte keď som pracovala) šéfka vysvetlila,že v dospelosti je to spôsobené stravou/nápoje. Napríklad aj keď tehotné majú nevoľnosti a hneď umývajú zuby, to všetko oslabuje zubnú sklovinu. Keď som este pracovala som sa na to pýtala šéfky, lebo jedna z rodiny to mala v dospelosti a hovorila,že má tiež MIH ako Amália. O 2t budem v ambulancii tak sa môžem opäť na to ešte opýtať.( píšem len to čo mám informácie z praxe Keď som ešte pracovala)

16. okt 2023
mamelka
autor

@katesocka este skus toto pozriet, pretože aj ked v nemčine či slovenčine čítam o MIH pisu o detoch a doraste ...
,,Zubná erózia je nezvratný chorobný proces, ktorý sa prejavuje úbytkom skloviny. aj po liečbe nedochádza k pôvodnej obnove skloviny. Je to nové ochorenie tvrdých zubných tkanív, ktoré je výsledkom konzumácie súčasnej potravy. Eróziou skloviny je postihnutý každý tretí dospelý človek a počet sa neustále zvyšuje.,,
https://www.google.de/search?sca_esv=573777804&...

16. okt 2023
16. okt 2023

@mamelka posielam fotku

16. okt 2023

@mamelka veľmi pekne ďakujem za odpoveď 🤗

16. okt 2023

Pekne napisané a dcérke to určite trošku pomôže. To, že sa dokázala odfotiť. Super . Skvelá slečna

16. okt 2023

Super clanok, dakujem..o takom niecom som ani netusila a to som si so synom presla s jeho mliecnymi zubkami peklo 😐

16. okt 2023

No fasa, baby maju zuby super, ale prckovi, ked narastli jednotky, tak ma taku ciaru cez ne... skusim zajtra odfotit a poslem ti. Ako sa o to starat?

16. okt 2023
mamelka
autor

@arah napíšem správu 😊

16. okt 2023
mamelka
autor

@katesocka veľmi rada. Písala som ešte šéfke, takže odpoveď máš až z Grécka 😄😊 ona vždy keď môže-pomôže. Nikdy nezabudnem ako som prisla s Amáliou, že ju neskutočne boli šestka a ona aj Anesteziologa poprosila aby ešte zostal,že keby niečo budeme riešiť zub v narkóze (kvôli citlivosti, Amália sa niekedy aj po lokálnej anesteze kmita) ale vďaka Bohu nebol to kaz, len asi ako jedla vtedy studené si zub moc podrazdila. A takto ešte aj druhého šéfa mám, že ,,keby niečo,, tak tiež poradí 😊
Inak-nemas tie zuby moc citlivé? Určite odporúčam jemnú kefku. Lebo podľa toho čo píšeš, je už zubná sklovina zle na tom. Pozor aj na stravu a nápoje(to ešte viac oslabuje zuby pri MIH aj erozii)

16. okt 2023
mamelka
autor

@mooonika1975 ďakujem Ti krásne. Ja jej to stále pripominam, že tie zuby sú len iné. Ona kvôli tomu veľmi trpí (kvôli vzhľadu) ešte to chcem aj triednej učiteľke vysvetliť čo presne má, že keď nastane situácia v škole s deťmi ako v DE aby vedeli učiteľky Amáliu obrániť. Zas na druhej strane je super, že sa o tom začína čoraz viac rozprávať, že v dospelosti sa dokáže estetika pekne poriešiť(už aj to riešim,že či by sa to nedalo pred 18tkou)
A vždy jej poviem, aby myslela na to,že má napriek všetkému zuby bez kazu(a to tu aj napíšem, že ja aj manžel sme z rodín, kde kazivosť bola naozaj KAZIVOST, ústna hygiena/ zubár/nula bodov)

16. okt 2023

@mamelka áno , určite treba učiteľke povedať, a deti väčšinou kopiruju dospelého, takže ak sa k tomu postavi ona správne ako dospelý, teda správne vysvetli, tak deti to pochopia správne a budú sa jej dokonca zastávať.
A len čo sa týka kazivosti zubov, tá sa nededí . 😉

16. okt 2023
mamelka
autor

@vierkaaa85 sú žiaľ aj také zuby. Počet dosť stúpa. My keď sme v programe do karty písali celé ošetrovanie, kontroly, tak niekedy som mala pocit,ze MIH píšem naozaj dosť často. Ja som zas rada a vďačná za skúsenosť z Nemecka, mali sme veľa pacientov, denne 30-38 mala jedna zubárka. Mali sme aj v narkóze deti kde zubarky LTT nechali z 20zubov len 4. Len to naozaj bolo o ústnej hygiene. Dieťa prišlo o týždeň na kontrolu a tien4 zuby komplet od povlaku. No videli sme toho až až 😏

16. okt 2023
mamelka
autor

@mooonika1975 ano, to som aj tým chcela povedať,že aj keď sme my s manželom mali zle zuby,tak naše baby su dôkazom,že nie je to tak.😊 (dosť inak počúvam,,my máme v rodine zlé zuby, to je dedičné,, )
O áno, deti radi kopírujú rodiča. Dnes mi dievčatá povedali,že majú školskú psych v škole,že jeden chlapec k nej chodí, že je vraj (teraz citujem) ,,psychicky troška chorý,, tak zo mňa hneď vybehlo ,,dúfam,že sa mu nesmejete, je to choroba ako chripka, či nádcha,,... ale,že nie nesmeju sa🙏

16. okt 2023
mamelka
autor

@guiseppinka môžeš odfotit a poslať do správy. Inak ešte pridám foto - aj toto vedia mať deti. Volali sme to v práci,,Black stain,, .. väčšinou je to na mliečnom chrupe- na trvalom sme sa s tým tak moc nestretli. Je to čierny kameň. Len pri ňom je problém,že keď sa aj odstráni behom pár dní to je naspäť. Ale nie je to nič zlé (to len,že keď píšeš, že ma čiaru, tak môže byt to toto, MIH alebo žiaľ začínajúci kaz)

16. okt 2023

@mamelka ja mám tie zuby už v hroznom stave, všetky pokazené, lámu sa pri jedení mäkkých jedál, celé zle 🤦‍♀️ k tomu panika zo zubára 😅 ale teda používam mäkkú kefku (Curaprox 5460 🤗), zubnú pastu mám Lacalut, keďže mám k tomu aj paradentozu 🤦‍♀️

16. okt 2023

@mamelka jasne, cvaknem zajtra. Dakujem.

16. okt 2023

@mamelka tento kamen to nie je. Vyzera to velmi podobne tej prvej fotke, co si dala v clanku

16. okt 2023
mamelka
autor

@katesocka tu kefku chválim 🙏😊som rada,že ju používaš a dufam- verím,že si spokojná ❤️ my sme používali curaprox zubné kefky a pasty inú značku, ale teda curaprox melón vyhráva 😊 s tou som naozaj spokojná, aj to,ze nepení, a teda aj príchuť melón mne sadla.
Tu paniku chápem. Ale neodhryzne z teba, neboj😊 daj si do hlavy,že každým sedením si bližšie k tomu,že zubára budeš vidieť len 2x ročne na prehliadke. Ja mam koncom mesiaca kontrolu🙏 to bude zas ,,a nie aby ste niečo našiel,, 😄😂

16. okt 2023

@mamelka my kupujeme tu čiernu pastu, len čakám, kedy bude akcia 1+1, 😂 viem , že taká nebude. Je riadne drahá, ale čierna je top.

16. okt 2023
mamelka
autor

@mooonika1975 tak tú som veru ešte neskúšala. Môžem im napísať či nechcú dať black friday (farba by sedela😂) 1+1...
A jedine čo mozem odporučiť je aspoň zubná karta. Tam vies ušetriť na 1paste 2,30€ ... ale to už určite máš 😊 aká je chuťovo?

16. okt 2023

@mamelka konečne som sa odhodlala a už chodím k zubárke 😂 a teda syn má aj kefku aj pasty Curaprox, rovnako aj dcéra bude mať. A keď už o tom píšem, vyšiel jej prvý zub, druhý je na ceste, poradis s čím naj čistiť? (Ak si už o tom písala, tak si to vyhľadám na tvojom blogu 🙈)

16. okt 2023
mamelka
autor

@katesocka pri dcérke odporúčam jednozväzkovú kefku, potom keď bude mať viac zúbkov baby kefku/ale kľudne kombinácia aj jednozväzkovej.
https://www.modrykonik.sk/blog/mamelka/article/ako-cistime-zubky-my-9tjxzk/ ešte kľudne zatiaľ bez pasty/alebo pastu bez fluoridu. Keď budete viac zúbkov tak aspoň 1x denne s fluoridom (veľkosť ryže, viac určite netreba) ... drzim palce v umývaní (býva to niekedy boj)

16. okt 2023

@mamelka dakujem za clanok... som mudrejsia... pred 2 tyzdnami sme boli na preventivke a ze syn ma MIH na 6ke, co sa mu este poriadne ani neprerezala... objednali nas na november, ze to musia otvorit... ani som presne nevedela, co to MIH je.

16. okt 2023

@mamelka náš mal tú smolu, že týždeň po tom co sme sa prestahovali ako 2,5 rocny zakopol a padol tvarou na zem..vybil obe predne 1 a poskodil 2jky...vtedy zacala nasa cesta necesta..ale teraz ma 8 a trvale zubky zatial vsetky co vysli ok 🙏 drzim Amalii palce, bude dobre, musi byt ♥️

17. okt 2023

@mamelka veľmi pekne ďakujem 🤗 verím, že ona bude ako syn, bude mať 5 rokov a ešte sme s umývaním zubov nikdy nebojovali (musím si odklopať)

17. okt 2023
mamelka
autor

@corazon76 otvoriť?ma kaz? Robili mu rtg? Lebo tieto zuby keď nemajú kaz tak stačí pečatenie, naozaj dobrá ústna hygiena. Ak má ten zub citlivý tak kľudne nechaj aby mu dali lokálnu anestéziu. Amália niekedy aj s anesteziou ,,cuká,, ...

17. okt 2023

@mamelka nemá príchuť , zubnú kartu mam. Ja striedam pasty, mame elmex a potom tuto . 👌kefky len curaprox od narodenia a Philips sonicare tu najvyššiu radu. Ale to tiež striedajú . Bez kazov, zubári vždy zostanú v úžase nad ich zubami. Ja som ale do 10 tich rokov docistovala .

17. okt 2023
mamelka
autor

@vierkaaa85 tak toto je moja ďalšia nočná mora-deri a úraz 🙈 je super,že ma zuby bez poškodenia,niekedy vedia mat trvalé zuby taky fľak ako ,,traumu,,(alebo ako keď sa buchnes na tele mame modrinu, na zube je fľak) ... ale pri deťoch sa neda byť nonstop. Mali sme pacienta ktorý si vyrazil predný zub, ale celustny mu spravil taky strojcek kde mal aj tento zub. Teraz je aspoň toľko možností🙏

17. okt 2023
mamelka
autor

@katesocka určite si nájdete cestu k umývaniu. Inak u nas naozaj ako je Mária unavená, tak je aj plač a protest. Teraz v zime aj skôr umyvame zuby. Mne ale vždy pekne drží, skôr manželovi a dievčatám vie protestovať

17. okt 2023

@mamelka vobec ho nema citlivy. Len zubarka hovorila, ze s tym musi nieco robit. Urobila mu panoramaticky snimok, ze na nom to nevyzera tak zle, ale ze s tym treba nieco robit.

17. okt 2023
mamelka
autor

@mooonika1975 tak to dočisťovaní chválim🙏❤️🧡 to vážne klobúk dole,pretože rodicia nechajú už 2-3r umývať,že,,veď to robí super,, ... a zubár hneď vie kde co ako funguje 😊 aj my sme mali ,,umývame zuby ráno večer, docistujeme, používame zubné nite,, a dasno zapálené, povlaku veľa 😬 no a potom idu presviedčať, že umývajú a docistuju🙈

17. okt 2023

@corazon76 a este nam zubarka povedala, ze ho pecatit nemoze kedze nieje prerezany.

17. okt 2023
mamelka
autor

@corazon76 (pisem len to co mam z nasej ambulancie) naše zubarky tie zuby len pečatili. Kým nebolo zlomené alebo nebol kaz tak nevŕtali. To aj hneď rodičom vysvetľovali, pretože ten zub je bez kazu a tým,že by vrtali do neho tak výplň sa rada láme. Naša Amalia ma na všetkých zuboch (6tkach) výplň, ale jej sa lámali. Čiže ako sa zlomilo hneď sa spravila výplň. A predpokladám,ze ked teraz vyšiel tak je aj synov zub bez kazu.
Napríklad si všimni jej predné zuby na foto. Aj to riešili,že by jej viac zbrusili a dali výplň, ale ako zubarky povedali, neriskovali by to. Jej by to nemuselo držať, lámať sa a vypln by jej stále vypadávala, takže nechali ako je a len kontrolujú
Áno, zub sa dá pecatit az keď sú zuvacie plozky komplet vonku, to znamená,že najlepšie keď aj zo zadnej strany už nemajú deti dasno cez zub. Celá tá ploska musí byť ,,čistá,, od ďasna. Lebo aj keď sa dá,že trošičku dasno na bok tak potom to krváca. A pri pecateni(ale aj vyplni) treba aby bol zub suchý. Inak to nemá zmysel robiť a odpadne to, nebude to držať

17. okt 2023

@mamelka dakujem velmi pekne 🙂 Tiez niesom velmi za to, aby sa do toho zasahovalo. No este sa popytam, ked tam pojdeme.

17. okt 2023

Začni písať komentár...

Odošli