* Jačmeň a ovos. Tieto obilniny mnoho ľudí odmieta jesť s tvrdením, že predsa nie sú kone. Majú sčasti pravdu, človek má problém stráviť tvrdú šupku zrna jačmeňa aj ovsa, preto sa predávajú bez nej, pod názvami jačmeň nahý a ovos nahý. V takejto podobe sú pre človeka bezpečné. Ich nesmierny význam je vo vysokom obsahu solubilnej vlákniny, ktorá má schopnosť upravovať hladinu cholesterolu podobne, ako to robia syntetické lieky - statíny. Sú teda mimoriadne osožné pre diabetikov a pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Ovsené vločky pozná takmer každý...
Ražné vločky sú vyrobené špeciálnym technologickým postupom zo zrna raže ozimnej. Raž ako napovedá jej český názov žito, ktorý vychádza zo slova "život", "žiť" je silná a odolná obilnina. Ľudia, ktorí konzumujú raž, majú veľmi odolný imunitný systém, sú húževnatí, pevní a silní.
Vhodné sú na prípravu polievok, kaší, müsli, nákypov alebo karbonátok.

* Pohánka. Veľmi hodnotná obilnina, v minulosti veľmi typická pre slovenský vidiek. Vďaka vysokému obsahu esenciálnych mastných kyselín pomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Podobne ako pšeno a ryža neobsahuje lepok. Pre rýchlu prípravu kaše používame pohánkové vločky a pohánkovú krupicu.