recept je na FB kvasky jednej plavovlasky ... toto je on.... ale je kvasková z Lievito madre. Robí ho veľa žien, a chvália
Najmäkšia a najjemnejšia Vianočka akú som kedy upiekla
Recept:
Rozkvas:
100 g LM
100 g voda
100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. 4as je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Cesto:
Hotový rozkvas
700 g pšeničnej hladkej múky
2 žĺtka
250 g šľahačková smotana
125 g vody
30 g oleja
5 PL cukor
2x vanilkový cukor, alebo vanilka
kôra z citróna
štipka soli
Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
Cesto rozdelíme na 5 prameňov a upletieme
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny
Pred pečením potriet rozšľahaným vajíčkom
Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.
3 poháre ovsených vločiek (jemné z lidlu za 50centov), 1,5 pohára nasekaných orechov (mix môžeš, výborné sú pekanové, madle, lieskovce, vlašské), 2-3 polievkové lyžice tekvicových jadierok alebo slnečnicových semienok, pol pohára kokosového oleja, pol (ak chceš sladké viac, tak trištvrte) pohára sladidla (ja mixujem, čo mám doma, napr. trochu medu, trochu trstinového cukru, trochu javorového sirupu), posypem jemne škoricou (tak 1 káv.lyžica)... všetko zmiešať a vysypať na plech vystlaný papierom ....... pečiem v rúre na 150st. cca 40-50 minút do zlatista ... máme radi prepečenú a chrumkavú ...
keď je granola upečená, primiešam k nej 1-2PL kakaa a za hrsť hrozienok
@skodulienka a tie jadierka môžeš, nemusíš dať

Môzem po prosit receptik? Dakujem ❤