Dievčatá, písala som ho v jednom mojom článku... Je to možno aj viac rozpísané... Ale gro je cesto.
Cesto: 1/2kg polohrubej múky, 1 vajce, cukor (dala som od oka, možno aj 4 polievkové lyžice), trochu soli, roztopené maslo (to som tiež dávala od oka, ale cca 60-70g - viac ako polovicu 125g balenia), kvások: 1 pohár teplého mlieka, trochu cukru, viac ako polovička kocky droždia, skoro 3/4
Postup: cesto vymiesime, necháme vykysnúť, na jemne pomúčenej doske ZĽAHKA (netlačiť na valček, aby cesto zostalo nadýchané) vyvaľkáme na cca 1 cm. Na vyvaľkané cesto si po jeho dlhšej strane nakôpkujeme plnku (lekvár, ovocie) - kôpky dávame tak od kraja, aby sme ich potom mohli PRELOŽIŤ (prikryť) cestom. Ja som mala pohárik s priemerom cca 4,5cm-5cm (šálka na espresso), chcela som ich menšie (mama robieva väčšie), takže som tie kôpky dávala cca 5cm od kraja. Kôpky teda prekryjeme cestom, pohárom vykrojíme, a tým sa nám pekne plnka uzavrie a cesto krásne spojí (toto som ja napríklad nikdy nerobila, urobila som štvorec alebo kruh, dala plnku a cesto som zatáčala). Buchty sú akoby v tvare písmena D, lebo tú preloženú časť už máme uzavretú, tam nekrájame.....Cesto si odrežeme do roviny a spravíme si ďalší pás s plnkami, a tak pokračujeme, kým cesto neminieme. Zvyšky, odrezky cesta využijeme tiež, jemne premiesime a znovu necháme podkysnúť, vyvaľkáme a urobíme buchty aj zo zvyšku. Buchty necháme podkysnúť cca 10 minút. Necháme si v hrnci prevrieť osolenú vodu pod pokrievkou. Do vriacej vody poukladáme buchty (buchty by mali mať rovnakú veľkosť), zakryjeme pokrievkou, ak je treba, stíšime plameň, aby nám to veľa nebublalo (ja mám indukciu, a stačil mi 3-4.stupeň). Stopneme si 6-7 minút. Na tie menšie priemery, ako som mala ja, to stačilo. CCa po 5minútach sme s mamou kontrolovali. Pichli sme vidličkou do jednej buchty, ako keby sme odškrabkali kúsok šupky 3mm, aby sme videli, že vnútro už vyzerá hotové. Ak ešte treba trochu času, tak znovu prikryť a pridať plameň, aby voda jemne vrela. Lebo tým, že hrniec otvoríme, uvoľníme paru, a voda zostane bez bubliniek. Keď je buchta hotová, povyberáme ich po jednej, jemne, najlepšie naberačkou s dierkami a riadne odkvapkáme od vody. Na tanieri do buchiet popicháme špajdlíkom, pekne hlbšie, akoby až k plnke, cca 2 vpichy do každej. A hneď ich potrieme roztopeným maslom. Potom už si zdobíme a dochucujeme podľa vlastnej predstavy.

Ty nechceš vydať kuchársku knihu? 😁 Úžasne ako varíš 😍