medelask
21. jún 2013

Vplyv hormónov na mliečnu žľazu

Prsník dospelej ženy sa skladá prevažne z tuku a žľazového tkaniva. Štruktúra mliekotvorného systému pripomína strapec hrozna. Jednotlivé bobuľky predstavujú mliekotvorné žľazové lalôčiky (alveoly) a stonky predstavujú mliekovody, ktorými prúdi mlieko zo žliaz do prsníkovej bradavky. Žľazy aj mliekovody sú obalene tukovým tkanivom, ktoré dáva prsníku tvar a mäkkosť. Sieť krvných kapilár zásobuje tkanivo prsníka hormónmi a výživnými látkami.

Štruktúra prsníkovej žľazy sa v priebehu života mení. Pri narodení sa v žľaze nachádzajú mliekovody (ductus lactiferi), ale nie sú vyvinuté alveoly (obrázok 1). Do puberty dochádza len k miernemu zväčšeniu a rozšíreniu žľazových vývodov. V puberte a po nej sa pôsobením estrogénov vývody rozvetvujú a začínajú sa tvoriť alveoly. Sekrečný epitel alveolov sa vyvíja až počas gravidity. Súčasne sa zväčšuje aj množstvo tukového tkaniva a rozširujú sa vývody.

Estrogény stimulujú rast a vývoj prsníkov (vývoj vývodového systému, ukladanie tuku). Hladina estrogénov po pôrode klesá a počas prvých mesiacov dojčenia zostáva nízka. Zvýšenie koncentrácie estrogénov môže znížiť tvorbu materského mlieka. Preto sa odporúča, aby dojčiace ženy nepoužívali hormonálnu antikoncepciu s obsahom estrogénov. 

Progesterón pôsobí na utváranie koncových častí alveol a vyvoláva ich sekrečnú aktivitu. Po pôrode jeho hladina spolu s estrogénom prudko klesá, čo vyvolá tvorbu mledziva (kolostra). 

Na funkciu a vývoj prsníkovej žľazy a žľazových alveolov majú vplyv najmä hormóny hypofýzy prolaktín, luteinizačný hormón a hormóny placenty. Prolaktín je produkovaný predným lalokom hypofýzy (adenohypofýzou). Jeho cieľom sú sekrečné bunky alveol, ktoré sú zodpovedné za tvorbu materského mlieka. Prolaktín podporuje vývoj prsníkovej žľazy, vyvoláva sekréciu materského mlieka a spolu s ďalšími hormónmi sa podieľa na udržiavaní laktácie. Viac prolaktínu sa tvorí v noci, preto je nočné dojčenie dôležité pre udržanie tvorby mlieka. Na mamičku pôsobí prolaktín relaxačne, niekedy navodzuje ospalosť, preto je mamička schopná si oddýchnuť aj keď dojčí. Prolaktín prispieva k potláčaniu ovulácie.

Luteinizáčný hormón je produkovaný gonadotropnými bunkami adenohypofýzy. Stimuluje tvorbu estrogénu a progesterónu vo vaječníkoch.

Human placental lactogen je hormón, ktorý sa tvorí placentou vo veľkom množstve od druhého mesiaca tehotenstva. Má dôležitú úlohu pri raste prsníkov, bradavky a prsného dvorca pred pôrodom a počas produkcie materského mlieka.

Oxytocín je hormón produkovaný zadným lalokom hypofýzy (neurohypofýzou). Po pôrode sťahuje hladké svalstvo okolo alveol prsnej žľazy, čím vypudzuje novovytvorené materské mlieko do kanálikov. Je nevyhnutný pre vypudzovací reflex mlieka po podráždení bradaviek dieťaťom. Pokiaľ oxytocín neplní správne svoju funkciu, dochádza k problémom s vyprázdňovaním mlieka. Tento stav môže navodiť dojem, že tvorba materského mlieka sa zastavila.

Obrázok 1: Anatomická stavba prsníka

Začni písať komentár...

Odošli