icon
1 / 1
avatar

Moj ala babka mlieko, cukor kvasnice poprasit mukou nechat zvijst kvasok, polohruba muka, stipka sol, roztopene maslo, alebo davam kokosovy neparfumovany olej, vykysnut, naplnit a piect najprv na 220 cca 5 min a potom na 180 hned horuci potriet maslom a zabalit do alobalu

Odpovedz
5. jan 2021
avatar
merci6
autor

@lizatko1009 a plnka? Iba potrieť maslom, posypať kakaom s práškovým cukrom a zmotať? Popichať cesto?

Odpovedz
5. jan 2021
avatar
merci6
autor

@lizatko1009 do cesta ide vajce? Alebo iba žĺtok?

Odpovedz
5. jan 2021
avatar

@lizatko1009 vyzera paradne 😋

Odpovedz
5. jan 2021
avatar

@merci6 do kakaa treba dat zlaty klas potom plnka netečie

Odpovedz
5. jan 2021
avatar
merci6
autor

@zdena1990 ale ja chcem, aby bola taká tekutejšia. Len moja bola vždy suchá. Čítala som niekde, že treba dať šľahačkovú smotanú, ale tak teraz neviem ako.

Odpovedz
5. jan 2021
avatar

Cesto správ také obyčajné, moja babka robila iba múka + droždie + mlieko, trocha soli a trocha cukru na aktiváciu droždia. A plnku keď robila kakaový závin, tak mala 3 varianty. Prvá bola, že potrela maslom, posypala kakaom s cukrom a potom to ešte trocha pokvapkala vodou. Druhá bola obmenená, že dala mesto kakaa granko, trocha inak to chutí a viac tekuté to je. A tretia verzia je taka, že to potrela kakaovým pudingom, tento som mala najradšej. A tajomstvo je aj v tom, že cesto treba rozvaľkať na mega tenko a potom po zatočení trocha pobodať závin vidličkou

Odpovedz
5. jan 2021
avatar
merci6
autor

@annmari ďakujem krásne. Tak záviny sa mi už chladia. Urobila som plnku kakao+cukor. Cesto som bohato potrela roztopeným maslom a ešte aj plnku som pokropila maslom a druhý som pokropila olejom. Snažila som sa vyvaľkať cesto, čo najtenšie, len tie okraje nejak nešli, bránila mi drevená doska na vaľkanie. Po upečení som ich potrela maslom roztopeným a prikryla papierom na pečenie a uterákom. Snáď som to dobre urobila.

Odpovedz
5. jan 2021
avatar

@merci6 verím, že budú skvelé ☺️

Odpovedz
5. jan 2021
avatar

@annmari kakao zmiesam a cukron z kokosovych kvetov, nedavam velax lebo este pokvapkam bud cakanovym alebo inym sladidlom, trocha roztopeneho masla alebo kokosaku neparfumovaneho, niekedy pohadzem coko pecky niekedy potriem spodok slowtelou, alebo inou natierkou, u nas musi cokolada vytekat nie suche

Odpovedz
5. jan 2021