icon
1 / 1
avatar

Na cesto potrebujeme:
500g poloh.múky,100g práš.cukru,250g masla,2 vajcia,2-3PL bieleho vína(alebo mlieka),1PDP..
Na plnku potrebujeme:
1kg očistených a nastrúhaných jabĺk,1 vanilkový puding,100g hnedého cukru,štava z 1citróna,1ČL škorice..
Všetky suroviny na cesto si spracujeme na hladké cesto buď ručne alebo v robote,dáme odpočinúť do chladničky kým si pripravíme plnku..jablká očistíme,nastrúhame na hrubšom strúhadle,vodu z jabĺčok necháme,pridáme trst.cukor,šťavu z citróna,škoricu a prášok vanilkového pudingu a riadne zamiešame..zachladené cesto si rozdelíme na dve časti,prvú rozvaľkame na veľkosť o trošku väčšiu ako veľkosť plechu a prenesieme na vymastený plech,cesto vytiahneme aj po okrajoch do výšky,popicháme vidličkou,nanesieme rovnomerne jablkovú plnku,a na vrch druhu časť vyvaľkaného cesta,zarovnáme,popicháme vidličkou a pečieme pri 180st. cca 35-40min.do zlata..necháme vychladnúť,môžme poprašiť praš. cukrom a nakrájame👌🏻

Odpovedz
15. okt 2020
avatar

Najlepsi👌

Odpovedz
15. okt 2020
avatar

@galioska áno😋🥰

Odpovedz
15. okt 2020
avatar
Autor komentár zmazal
avatar

Musím aj ja urobiť..

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

Robím ho pravidelne no do cesta dávam hladkú múku a nedávam ani víno ani mlieko. Najlepší jablkový koláčik

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

ja pridávam celozrnnú múku a niekedy aj orechy do cesta a je božský

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

Najlepšííí jednoduchý starosvetský recept mam este po mojej babicke. A celkovo najviac zboznujem jedla a kolaciky😋 dla receptov nasich starych mám.

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

Este tak mat ich zdrave domace suroviny.

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

@miuska66 vyzera to dobre. Prave som prvy krat robila, ale podobny.... len tym, ze tam je veela masla, velmi tazko a zle sa mi to valkalo. Velmi som sa s tym natrapila, kym to ako tak bolo mozne dat na plech.
Kde som urobila chybu? Cesto bolo izbovej teploty...mozno preto? Uplne sa mi lepilo na valcek. Poprosim skusenejsie, ako ste to robili? Ja na pecenie moc niesom, ale detickam som chcela urobit radost 🥰 dakujeeem

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

Moj včerajší ale teda na cas si davam s nim pokoj,mne sa taaaak tazko robi s tym cestom ooh.spodnu vrstvu nejak dam ale tu vrchnú na tych jablckach potahat,vyvalcekovat no bol to boj.ale fakt je ze je mnaaam. Ale teda aj sa dost trusi hihi

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

@dankatomi zvykne sa tak robiť, že vrchné cesto na chvíľku do chladničky a potom na velkom strúhadle nastuhat ( ako syr ) navrch a aj to pekne vyzerá.

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

@silesias oooooo to znie skveleee,zeby som.mu predsa len dala este sancu nabudúce s tymto vylepsovaaakom?✊

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

@andrea_ff valkam už na na papieri na pečenie, cez papier na pečenie, na valček sa nelepí a z papiera ide pekne dole. Miniem síce jeden papier navyše ale pekne vyvaľkám

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

@andrea_ff ja si cesto dávam zachladiť do chladničky na chvíľu,robilo sa mi s ním dobre,ani sa mi netrhalo,keď sa potrhá tak si ho rovnomerne povtláčame a vyformujem prstami...áno a aj nastruhať sa môže ešte viac zatuhnutejšie

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

@andrea_ff buď viac múky...aby sa to dalo pekne vaľkat...alebo možno stačí múku na podložku...

Odpovedz
18. okt 2020
avatar
Autor komentár zmazal
avatar

Dakujem krasne za tip 👍 nabuduce pojde do chladnicky pred valkanim. V mojom recepte bolo 250g cukru, ale je dost sladky.... inak je skvely.

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

Ahojte, ja som to tiež vždy mala problém vyvaľkať, potom som našla recept kde je 600 g múky a celé maslo 250 g, ostatné podobne 2 vajcia 1dcl mlieka, 150g, cukru a dám ho do robota s tým hákom na kysnuté cesto, rozdelím na 2 rovnaké časti a odvtedy sa mi nikdy cesto netrhalo. Nedavam ani do chladničky, hneď pomocou valčeka prenesiem na plech.

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

Recept je približne na akú veľkosť plechu?

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

@marianka3 ja som robila na plech cca 25cm x 36cm

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

@miuska66 ďakujem za informáciu 😊

Odpovedz
18. okt 2020
avatar

keď sa dá maslo , tak sa strašne trhá ak sa dá palmarín , hera ide to super

Odpovedz
19. okt 2020
avatar

Tak ja som včera zúrila.. Ale čítam ze sa trhalo každej 😂
Koláč je skvelý vrch trosku polepeny no na prvý x super.

Odpovedz
19. okt 2020
avatar

@silesias dakujem ti za radu storocia s tym valkanim cez papier a na papieri! Prvykrat v zivote co som s prenasanim vrchneho cesta nestravila mladost a nenadavala ako pohan! Krasne za par sekund na plechu a kolacik je fantasticky! Milionkrat som povedala, ze tento kolac ja piect nebudem, lebo mi to lezie na nervy, ale prave si ho u nas zachranila a moj muz (ked ho ochutna) ti isto bude povdacny ❤😂😘a teda aj ja.. aj deti 😂

Odpovedz
19. okt 2020
avatar

@taga som rada že som pomohla, tiež som si musela nájsť grif inak by som ho po prvom raze už nikdy nepiekla 😂

Odpovedz
19. okt 2020
avatar

@miuska66 ahoj prosím maslo ide do receptu roztopene alebo len zmäknute ? Ďakujem

Odpovedz
6. jan 2021
avatar

@zuzki1 ahoj,maslo len zmäknuté😊

Odpovedz
6. jan 2021
avatar

@miuska66 ďakujem idem dnes nato😉

Odpovedz
6. jan 2021