Bozeeee, toto musi byt nebicko v papulke
Mňam... Vyzerá super.
@blondiee83
@cacka
@27maminka3 🥰 áno fajnučký je tá kombinácia kyslastých jabĺčok a slaného karamelu je
ďakujem
️
Krásny
@miuska66 spýtam sa ako "nešika" na karamel-mne vždy strašne rýchlo stuhne na kameň,môžem vyhodiť aj hrniec,varešky,všetko komplet čoho sa dotkne.Ako to,že tvoj má takú krémovú konzistenciu a neverím očiam-este si ho aj dokázala preliať do misky a potom ešte na koláč??Pečiem roky vcelku obstojne,ale toto ani za svet
@kubkovamama smotana a maslo spôsobia,že karamel nestvrdne na "sklo "
@kubkovamama to netuším prečo,skús presne takto ako píšem..do hrnca možno s hrubším dnom som dala 100ml vody a 150g cukru a daj variť na mierny oheň,cukor sa vo vode rozpustí a začne to bublať,cukor vo vode sa nesmie miešať,iba ak treba tak hrncom pohybeš vo vzduchu;)bublalo to aj zo 15 min.kym to nezačalo hnednuť,a trochu zhutlo..keď je to už jemne hnedé pridať maslo nie studené a miešaš neprestajne na miernom ohni,ja som ešte ubrala,keď sa to spoji,vyzeralo to ako taká pena nabopnaná tak pridáš smotanu nie studenú a moešaš chvíľu ešte..skús a presne s týmto množstvom ako píšem,podľa mňa nemáš čo pokaziť..a ešte má napadlo že lepšie je použiť biely cukor ako hnedý lebo vieš lepšie rozoznať to hnedé sfarbenie
@kubkovamama vies cim to je, ked robis karamel musis ho robit na velmi slabom stupni, potom pridat maslo ale musi byt izbovej teploty, cize minimalne 30min predtym vytiahnute z chladnicky a tak isto aj smotana musi byt oteplena, ak pridas studene maslo a studeny smotanu v sekunde sa ti horuci karamel zhrci na jednu velku karamelku
No mne ten karamel nevyšiel a este voda hm no je to úplne riedke :( bez tej vody ok pochopím no s tým...
Takze zly recept,karamel sa nerobi nikdy s vodou!!!!! Pýtala som sa cukrarky kamošky tak ma vysmiala!!! Bez vody!!!!
@maminka1986 aj polakova robi s vodou aj ja napr..a vzdy vyjde lepsie ako bez vody..na 150g cukru 100ml vody
@kubkovamama skús recept podľa Polákovej na youtube. Vždy sa mi podarí
@miuska66 koláčik vyzerá luxusne, zajtra urobím
@barborka0307 super,daj vedieť ako sa podaril🥰a ďakujem
Presne včera som ho robila podľa tohto receptu https://daybyme.com/veronikaviskupova/jablkovy-...
Dakujem za inšpiráciu ;)musela som upiecť,hold tehotenské chute..Karamel som urobila na sladko
@blondiee83 Jaj to má mrzíja som dala tak na dno vody,asi 1,5dcl
@blondiee83 za máličko,som rada že aspoň chutil,áno tam ide aj o to zatuhnutie,moji tiež vždy rýchlo chcú papať,a veľa krát ešte nie je koláčik zatuhnutý dobre,a potom to nedrží tak ako by som si predstavovala,na druhý deň ak zostane tak to ide vždy najlepšie
Korpus:250g poloh.múky,150g masla,1 žĺtko,50g cukru,štipka soli
️
Jablková plnka:8ks jabĺčok,štava z 1/2 citróna,1PL medu,1 vanilkový puding,voda
Posýpka:5PL poloh.múky,5PL krup.cukru,60g masla,2ČL škorice
Karamel:100ml vody,150g krup.cukru,80g masla,80g šlah.smotany1ČL soli
Všetky suroviny na korpus si spracujeme do hladkého cesta,dáme do chladničky kým si pripravíme@jablkovú náplň.Jabĺčka si očistíme,nakrájame na kúsky a dáme nachvíľu 10min.povariť s vodou,citrónovou šťavou a medom,po zmäknuti primiešame vanilkový puding-prášok a chvíľku ešte premiešame,necháme vychladnúť.Pripravíme si posýpku,zmiešame všetkých surovín..Do formy 26cm si dáme na spodok papier na pečenie,zachladené cesto si buď vyvaľkáme a prenesieme do formy,vytiahneme aj po krajoch do vrchu asi 2cm alebo cesto iba povtláčame rovnomerne vo forme aj do okrajov,popicháme vidličkou.Nanesieme jablkovú plnku,na to pomrvíme al.postrúhame posýpku a dáme piecť pri 170st. na cca 45mim..Kým sa pečie pripravíme si karamel,cukr si nasypeme do vody a na miernom ohni necháme cukor rozpúšťať,necháme bublať kým nezačne hnednuť a hustnúť,nemiešame,iba hrncom môžme pohybať,ak treba,keď karamel zhnedne,primiešame maslo izbovej teploty a miešame kým sa maslo s karamelom nespojí,potom primiešame smotanu tiež izbovej teploty a chvíľu ešte miešame(bude nám to bublať po celu dobu),odstavime a primiešame soľ,prelepené do misky aby karamel skôr vychladol.Upečený koláč necháme vychladnúť a celý vrch polejeme vychladnutým karamelom.Dáme zachladiť do chladničky)Dobrú chuť