icon
1 / 1
avatar

Korpus:250g poloh.múky,150g masla,1 žĺtko,50g cukru,štipka soli
Jablková plnka:8ks jabĺčok,štava z 1/2 citróna,1PL medu,1 vanilkový puding,voda
Posýpka:5PL poloh.múky,5PL krup.cukru,60g masla,2ČL škorice
Karamel:100ml vody,150g krup.cukru,80g masla,80g šlah.smotany1ČL soli
Všetky suroviny na korpus si spracujeme do hladkého cesta,dáme do chladničky kým si pripravíme@jablkovú náplň.Jabĺčka si očistíme,nakrájame na kúsky a dáme nachvíľu 10min.povariť s vodou,citrónovou šťavou a medom,po zmäknuti primiešame vanilkový puding-prášok a chvíľku ešte premiešame,necháme vychladnúť.Pripravíme si posýpku,zmiešame všetkých surovín..Do formy 26cm si dáme na spodok papier na pečenie,zachladené cesto si buď vyvaľkáme a prenesieme do formy,vytiahneme aj po krajoch do vrchu asi 2cm alebo cesto iba povtláčame rovnomerne vo forme aj do okrajov,popicháme vidličkou.Nanesieme jablkovú plnku,na to pomrvíme al.postrúhame posýpku a dáme piecť pri 170st. na cca 45mim..Kým sa pečie pripravíme si karamel,cukr si nasypeme do vody a na miernom ohni necháme cukor rozpúšťať,necháme bublať kým nezačne hnednuť a hustnúť,nemiešame,iba hrncom môžme pohybať,ak treba,keď karamel zhnedne,primiešame maslo izbovej teploty a miešame kým sa maslo s karamelom nespojí,potom primiešame smotanu tiež izbovej teploty a chvíľu ešte miešame(bude nám to bublať po celu dobu),odstavime a primiešame soľ,prelepené do misky aby karamel skôr vychladol.Upečený koláč necháme vychladnúť a celý vrch polejeme vychladnutým karamelom.Dáme zachladiť do chladničky)Dobrú chuť♥️

Odpovedz
1. okt 2020
avatar
Odpovedz
1. okt 2020
avatar

Bozeeee, toto musi byt nebicko v papulke 🙂

Odpovedz
1. okt 2020
avatar

Dokelu práve už som dopiekla kolac no kebyže ho vidím skôr tak tento by bol :-P ukladam

Odpovedz
1. okt 2020
avatar

Mňam... Vyzerá super.

Odpovedz
1. okt 2020
avatar

Tento robievam často , mňam 🤤

Odpovedz
1. okt 2020
avatar

@blondiee83
@cacka
@27maminka3 🥰 áno fajnučký je 😋 tá kombinácia kyslastých jabĺčok a slaného karamelu je👌🏻ďakujem❤️

Odpovedz
1. okt 2020
avatar

@jenny257 nečudujem sa🥰ja som ho prvý krát robila,deti majú radi takyto čo mávajú v mekáči,na pumpách a niekde v kaviarňach,tak že skúsim také niečo aj doma upiecť,Je kus iný ale domáci😉

Odpovedz
1. okt 2020
avatar

Krásny 👍

Odpovedz
1. okt 2020
avatar

@miuska66 spýtam sa ako "nešika" na karamel-mne vždy strašne rýchlo stuhne na kameň,môžem vyhodiť aj hrniec,varešky,všetko komplet čoho sa dotkne.Ako to,že tvoj má takú krémovú konzistenciu a neverím očiam-este si ho aj dokázala preliať do misky a potom ešte na koláč??🤦Pečiem roky vcelku obstojne,ale toto ani za svet

Odpovedz
1. okt 2020
avatar

@kubkovamama smotana a maslo spôsobia,že karamel nestvrdne na "sklo " 😉

Odpovedz
1. okt 2020
avatar

@megika1 dávala som smotanu a aj tak 😂 jednoducho to neviem

Odpovedz
1. okt 2020
avatar

@kubkovamama to netuším prečo,skús presne takto ako píšem..do hrnca možno s hrubším dnom som dala 100ml vody a 150g cukru a daj variť na mierny oheň,cukor sa vo vode rozpustí a začne to bublať,cukor vo vode sa nesmie miešať,iba ak treba tak hrncom pohybeš vo vzduchu;)bublalo to aj zo 15 min.kym to nezačalo hnednuť,a trochu zhutlo..keď je to už jemne hnedé pridať maslo nie studené a miešaš neprestajne na miernom ohni,ja som ešte ubrala,keď sa to spoji,vyzeralo to ako taká pena nabopnaná tak pridáš smotanu nie studenú a moešaš chvíľu ešte..skús a presne s týmto množstvom ako píšem,podľa mňa nemáš čo pokaziť..a ešte má napadlo že lepšie je použiť biely cukor ako hnedý lebo vieš lepšie rozoznať to hnedé sfarbenie😉

Odpovedz
1. okt 2020
avatar
Odpovedz
3. okt 2020
avatar

✔️👍🏻

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

📌❤️

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

@miuska66 Ja ho uz musim robit druhy raz za 3 dni ! 😬😂 Cize naozaj vyborny, dakujem krasne za tip. Za mna snad iba jedina odchylka, do toho karamelu davam iba pol lyzicky soli.

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

@domculik jaj to je super že má uspech,teším😍jasné podľa chuti❤️🤗

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

Akurát som dooberala jablka,tak zajtra ho vyskusam

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

Určite vyskúšam, vyzerá super 👌

Odpovedz
4. okt 2020
avatar
Odpovedz
4. okt 2020
avatar

@kubkovamama vies cim to je, ked robis karamel musis ho robit na velmi slabom stupni, potom pridat maslo ale musi byt izbovej teploty, cize minimalne 30min predtym vytiahnute z chladnicky a tak isto aj smotana musi byt oteplena, ak pridas studene maslo a studeny smotanu v sekunde sa ti horuci karamel zhrci na jednu velku karamelku🙈

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

No mne ten karamel nevyšiel a este voda hm no je to úplne riedke :( bez tej vody ok pochopím no s tým...

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

Takze zly recept,karamel sa nerobi nikdy s vodou!!!!! Pýtala som sa cukrarky kamošky tak ma vysmiala!!! Bez vody!!!!

Odpovedz
4. okt 2020
avatar
Odpovedz
4. okt 2020
avatar

@maminka1986 aj polakova robi s vodou😉 aj ja napr..a vzdy vyjde lepsie ako bez vody..na 150g cukru 100ml vody

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

@kubkovamama skús recept podľa Polákovej na youtube. Vždy sa mi podarí 😉😉
@miuska66 koláčik vyzerá luxusne, zajtra urobím 😊😊

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

@barborka0307 super,daj vedieť ako sa podaril🥰a ďakujem🤗

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

Môžem dať miesto vanilk.pudingu zlatý klas?

Odpovedz
4. okt 2020
avatar

Mame veľa jabĺk, tak určite byskúšam 🙂

Odpovedz
5. okt 2020
avatar

@tehotnica áno možeš podľa mňa

Odpovedz
5. okt 2020
avatar

Presne včera som ho robila 🙂 podľa tohto receptu https://daybyme.com/veronikaviskupova/jablkovy-...

Odpovedz
5. okt 2020
avatar

Do jablkovej plnky ide koľko vody?

Odpovedz
5. okt 2020
avatar

@evka353 tam nejde voda, len nakrajane jablka, vanilkovy puding a med

Odpovedz
5. okt 2020
avatar

@evka353 vody iba úplne trošku na spodok, jemne podliať (od oka, len aby sa začali dusiť jablká)

Odpovedz
5. okt 2020
avatar

@evka353
@yvanielka presne tak😊

Odpovedz
5. okt 2020
avatar

@miuska66 a ten vanilkovy puding sa ma do jablcok iba nasypat, nerozraba sa s vodou? lebo prave ho robim a ostali mi v tych jablckach hrudky pudingu a nedalo sa to rozmiesat.

Odpovedz
5. okt 2020
avatar

No tak ja uz mam kolacik hotovy,je výborný,karamel som robila bez vody,roztopila som cukor,pridala maslo a po troske som prilievala smotanu,sol som nedavala,cize ja mam jablkovy so "sladkym" karamelom

Odpovedz
5. okt 2020
avatar

@iritka áno ja som to len nasypala a zamiešala,neboli hrudky

Odpovedz
6. okt 2020
avatar

@dzinka777 wau perfektný👌🏻😍som rada že chutil😊

Odpovedz
6. okt 2020
avatar

Dakujem za inšpiráciu ;)musela som upiecť,hold tehotenské chute..Karamel som urobila na sladko 🙂

Odpovedz
6. okt 2020
avatar

@miuska66 prosím ťa, jablká si varila v akom množstve vody? Ja som ho dnes robila, ale u mňa sa celý rozpadol 😂😂😂
Teda jesť sa dá, ale tá moja konzistencia úplne mimo 😁

Odpovedz
21. okt 2020
avatar

@blondiee83 Jaj to má mrzí😔ja som dala tak na dno vody,asi 1,5dcl😉

Odpovedz
21. okt 2020
avatar

@miuska66 Budem vediet do buducna...ale poviem ti, na dnes to vyzera celkom super 😀 😀 Inac vsetkym chutil, az na tu konzistenciu...asi sme mali nechat dlhsie chladit.
Budem vediet nabuduce. Velmi pekne dakujem za recept

Odpovedz
22. okt 2020
avatar

@blondiee83 za máličko,som rada že aspoň chutil,áno tam ide aj o to zatuhnutie,moji tiež vždy rýchlo chcú papať,a veľa krát ešte nie je koláčik zatuhnutý dobre,a potom to nedrží tak ako by som si predstavovala,na druhý deň ak zostane tak to ide vždy najlepšie😉🤗

Odpovedz
22. okt 2020