icon
avatar
mojadomacnost
6. jan 2016
50 

Zdravá strava pre zdravý život, trendy v stravovaní

Začiatok nového roka je ideálny čas nielen na zmeny vo svojom živote, ale aj v stravovaní. Ako si však vybrať najvhodnejší stravovací režim, ktorý bude vyhovovať individualite organizmu. Zmenou stravovacích návykov môžeme podporiť zdravie, alebo upraviť telesnú váhu.

Nemusí to byť však jediný dôvod na zmenu. Novým stravovaním môžeme prejavovať aj svoju životnú filozofiu. Dôvody sa môžu rôzniť. Či už ide o náboženské smery a filozofické učenia, etnické dôvody, prejav ekologického pohľadu na život, alebo chcete zmeniť celý svoj životný štýl, myslite na to, že výživový smer musí podporovať vaše zdravie a musí vám vyhovovať.

  1. Vegetariánstvo

Vegetariánstvo je asi najznámejším stravovacím smerom.

Vegetariáni vylučujú zo svojej stravy všetky druhy mäsa a potraviny živočíšneho pôvodu. V tomto smere stravovania však dokážeme vegetariánov rozdeliť do podskupín:

Lakto -ovo-vegetariáni zahŕňajú do svoje stravy aj mliečne výrobky a vajcia.

Lakto-vegetariáni vajcia vylučujú a ovo-vegetariáni vajcia akceptujú.

Ďalšou podskupinou sú pesko-vegetariáni, ktorý konzumujú všetky morské plody a nejedia mäso.

Výhodou vegetariánskeho stravovania je nižší výskyt srdcovo- cievnych ochorení, diabetu, vysokého krvného tlaku a niektorých druhov rakoviny. Tiež je nižší výskyt nadváhy, zvýšeného cholesterolu a rakoviny hrubého čreva. Pri tomto druhu stravovania treba dbať na správu kombináciu potravín hlavne z dôvodu absencie esenciálnych aminokyselín. Preto ak sa rozhodnete pre tento stravovací smer je nutné naštudovať si zásady, ktoré je potrebné pri tomto stravovaní dodržiavať.

  1. Vegánstvo

Vegáni sú krajnou formou vegetariánstva. Nekonzumujú žiadne potraviny živočíšneho pôvodu vrátane medu a droždia. Konzumujú výlučne stravu rastlinného pôvodu v surovom, alebo v tepelne upravenom stave. Zdravotné výhody sú v podstate rovnaké ako pri vegetariánstve. Bohužiaľ v tomto stravovacom režime treba myslieť na riziká vyplývajúce z vylúčenia určitých potravín. Je nutná suplementácia niektorých mikroživín ako je napríklad vápnik , vitamín B12,B6, D a omega -3 mastných kyselín. Je potrebné mať v podstate viac znalostí a schopností ohľadom výživy a prípravy jedál.

  1. Vitariánstvo

Vitariáni konzumujú všetky rastlinné produkty výhradne v surovom stave. To znamená, že žiadne jedlo neprechádza tepelnou úpravou. V určitých prípadoch sa môžeme stretnúť s vitariánmi konzumujúcimi surové mlieko, alebo vajcia. Vo väčšine prípadov však hlavnými zložkami vitariánskej stravy tvorí čerstvé ovocie, zelenina, orechy, semienka, strukoviny, obilniny, morské riasy a bylinky. Potraviny upravujú odšťavovaním, namáčaním, klíčením, mixovaním, alebo sušením. Vitariánstvo podľa wikipédie.

Vitariánska strava obsahuje vysoké množstvo živín. Má nízky obsah tukov a cholesterolu. Zvyšuje energiu a vitalitu a má za následok zlepšenie celkového psychického stavu. Strava je energeticky, časovo a ekologicky prijateľná. Bohužiaľ tak ako v dvoch predchádzajúcich stravovacích smeroch aj v tomto prípade má vitariánska strava svoje riziká. Jedná sa hlavne o zabezpečovanie pestrosti potravín v zime. Otázna je aj vstrebateľnosť jednotlivých živín do organizmu bez tepelnej úpravy potravín. Strava má výrazne ochladzujúci účinok. Nízky príjem bielkovín môže zapríčiniť nedostatok esenciálnych aminokyselín.

  1. Frutariánstvo

Fruitariáni preferujú extrémny stravovací režim, konzumujú iba ovocie, orechy a z nášho pohľadu iba niektoré druhy zeleniny. Vo svojej strave majú vysoký obsah vody , minerálnych látok , vlákniny. Ich strava neobsahuje takmer žiadny tuk a cholesterol.

Riziká frutariánskej stravy sú podobné ako pri vitariánskom stravovaní. Frutariánstvo podľa wikipédie.

  1. Makrobiotika

Makrobiotické stravovanie je podložené duchovnou filozofiou. Slovo makrobiotika je tvorené z gréckych slov „dlhý život“. Je založený na energetických princípoch. Základom stravy sú celozrnné potraviny a varená, alebo kvasená zelenina. Doplnok v tomto stravovaní tvoria najmä strukoviny a výrobky zo sóje. Ľudia stravujúci sa podľa makrobiotických zásad dávajú prednosť kvalitným potravinám pred polotovarmi, konzumujú množstvo zeleniny a potravín z lokálnych zdrojov. Obmedzujú koncentrované cukry.

  1. Paleo stravovanie

Hlavným propagátorom paleo stravovania je Dr. Loren Cordain. Dôraz sa kladie na konzumáciu potravín na ktoré sme geneticky naprogramovaní a ktoré konzumovali naši predkovia počas Paleotického obdobia.

Základné potraviny pre paleo stravovanie: mäso, vnútornosti, vajcia, ryby, morské plody, ovocie, zelenina, orechy, semená, korienky, hľuzy, bylinky. V tomto stravovacom smere sa kladie dôraz na príjem kvalitných tukov a bielkovín. Sacharidy sa obmedzujú. Vylučujú sa nezdravé rafinované a technologicky upravované potraviny.

Riziká spočívajú vo vysokom príjme bielkovín a tiež sa treba zaoberať kvalitou mäsa a zdrojov odkiaľ pochádza.

Paleo strava je v podstate mladý výživový smer preto ešte nie je dostatok vedeckých dôkazov o prospešnosti tejto stravy pre ľudský organizmus.

  1. Raw food

Raw food, čiže živá strava je výživový smer keď sa konzumuje výlučne surová strava. Jedná sa o potraviny, ktoré neprešli žiadnou tepelnou ani chemickou úpravou. Nekonzumuje sa mäso ani mliečne výrobky. Základnými potravinami sú ovocie, zelenina, orechy, semienka. Povolená teplota na úpravu potravín je do 42 stupňov Celzia kde si potraviny zachovajú všetky vitamíny a minerály. Táto strava je nutrične bohatá a dodáva organizmu veľké množstvo zdraviu prospešných látok.  Stravovanie podľa raw food sa dá prirovnať vitariánstvu.

Ak sami tápete vo veľkom množstve informácií o chudnutí a zdravej strave, neváhajte a spojte sa s odborným výživovým poradcom, ktorý vám vypracuje jedálniček na mieru. Dôležité sú aj konzultácie, plán chudnutia, profesionálny a motivujúci prístup. Týmito kvalitami sa vyznačuje naturhouse.sk, tak neváhajte a vyplňte nezáväzný kontaktný formulár a o ostatné sa už postarajú profesionáli.

Viac zaujímavýc článkov nájdeš v našom e-magazíne www.dodomacnosti.eu

Začni písať komentár...

sticker
Odošli