icon

Pálenie záhy nie je v tehotenstve ničím výnimočným, v tehotenstve trápi až asi dve tretiny žien. Vyskytuje sa najčastejšie na začiatku tehotnosti a pretrváva v prvých dvoch mesiacoch. Spôsobujú ho žalúdočné kyseliny, ktoré sa dostávajú späť do pažeráka. Po pôrode sa pálenie záhy stratí. Príčinou býva zmena pohyblivosti žalúdka s následným refluxom, návratom jeho obsahu do pažeráka. Ďalšia príčina je tlak zväčšujúcej sa maternice na žalúdok. Potraviny, ktoré môžu pomôcť sú napr. jogurt, kefír, citrusy, ocot, pikantné koreniny, postrúhaná mrkva, sucháre, ryžové chlebíky, jablko, postrúhané mandle, zemiaková šťava, čaj z medovky lekárskej a harmančeka. Potraviny, ktoré uvoľňujú zvierač pažeráka, čím sa pálenie záhy ešte zhorší: káva, čokoláda, paradajky, alkoholické nápoje, mastné jedlá, horúce nápoje.