icon
avatar
monikaaa7
12. apr 2019

Zijeme zdravo a aktivne 🙂

Zatial sem pridavam zdrave cenovo dostupne recepty z beznych potravin...
Vsetko to zacalo vo Februari, kedy ma neskutocne bolel chrbat a na FRO mi bolo povedane- ved vy nemate svaly na chrbte... Naucili ms cvicit rozne cviky na chrbat- na fitlopte- cca 20 min.kazdy den rano🙂
Priblizne v Marci som si povedala a dost- chcem SA citit celkovo lepsie, zdravsie..
A Tak cvicim pravidelne, stravujem SA zdravo (rozmyslam nad zdravsimi alternativami jedal) sladkosti kupujem ovela menej...
A uz badam prve vysledky...🙂

avatar
Autor komentár zmazal
avatar

môžem poprosiť recept na chlebík, vyzerá úžasne, ďakujem🙂

Odpovedz
29. jún 2020
avatar

Rozkvas/Štarter
- kvások si vyberieme cca pol hodiny z chladničky vopred
- odoberieme 1 veľkú lyžicu (1 malú lyžicu necháme a dorobíme si kvások) do plastovej nádoby s odmerkou, cca 60g by malo byť
-zalejeme odstatou vodou cca 180/190ml
-rozmiešam kvások s vodou poriadne (aj 5 min.)
-následne pridať toľko múky, koľko sme dali vody..čiže 180g (takej aký je kvások- Ražnej- Ražná chlebová múka- Havlíčkuv Brod alebo Babička)
-poriadne rozmiešať rozkvas v plastovej nádobe, aby neostali suché miesta- hustá konzistencia
- dať dole druhou lyžicou zvyšky, nič špinavé sa tam nesmie dostať
- čistým sáčkom to prikryjeme (necháme na linke cca 6 hodín alebo v rúre cca 4 hodiny) kým nezdvojnásobí objem (jemný kopček na vrchu (nie bublinky na vrchu- ak sú, tak prekvasil a treba pridať 1 lyžicu vody a 1 múky, 30 min. odstať), výsledná konzistencia tekutejšia...
- ak to dáme do chladničky spomalíme rast
Cesto
- ak má štarter (rozkvas) mierny kopček, tak je dobre
- do rozvkasu dáme cca 160g odstatej vody, rozmiešame na hustú kašu
- do druhej plastovej misy dáme cca 140g pšeničnej chlebovej múky preosiatej(hladká, Havlíčkuv brod) a 300g preosiatej chlebovej špaldovej múky
- k múke pridať Rozkvas a pomaly lyžicou premiešať (ak je to suché, tak trochu vody dodať)
- čistou rukou dopracuj a nechať na 35-60 min. postáť (autolýza – spojenie múk s vodou a rozkvasom)
- dopredu uvarený zemiak v šupke
- zmäknuté maslo/olej
- 2 malé kopcovité lyžičky soli
- 1 kopcovitá lyžička rasce
- 1 plná lyžička medu

Do cesta pridáme: rascu, sol, med, plátok masla, zemiak nastrúhaný na najmenšom strúhadle
A následne ho 8 min. a viac prekladáme(zboku dovnútra a zhora zatlačiť) až kým sa nebude naťahovať ako žuvačka, no nemá sa trhať a lepiť. Ruky majú byť čisté a cesto vcelku.
Preložíme do ďalšej misky, prikryjeme sáčkom a o 20 min. prekladám pri špaldovej múke, pri inej každých 40 min.) 3x naťahujeme a prekladáme
Stočíme do ošátky tou spodnou stranou hore do múkou (ryžovou alebo zemiakovým škrobom) vysypanej ošátky. Necháme prikryté 2-3 hodiny. Ak bude mierny kopček nad ošátkou, tak je pripravené cesto na pečenie.
Pečenie:
- vyhrejeme si rúru na 250C, necháme v rúre 2 plechy (na 1 budeme piecť a do spodného nalejeme 200 ml vody pred vložením chleba)
- necháme vyhriať rúru dlhšie
- z ošátky si vyklopíme cesto na papier na pečenie (denkom si pomôžeme), narežeme vrch žiletkou
- postriekame chlebík studenou vodou s rozprašovačom
- otvoríme rúru, vylejeme vodu (vznikne para) a presunieme chlebík na papieri na pečenie
- po 10 minútach otvoríme rúru, stiahneme teplotu na 200C, plech s vodou vyberieme a chlebík necháme ešte 20 min. dopiecť
- chlebík keď vyberieme tak poklepeme po spodnej strane (dutý zvuk znamená, že je dopečený)
- necháme na mriežke vychladnúť, môžeme zabaliť do utierky
- apoň hodinu nekrájame
- skladujeme v sáčku/ utierke/ ľanovom vrecúšku, poprípade mrazíme


























--
Monika Rechka
M
Monika Rechka
🙂 chlebik
M
Monika Rechka
-- Monika Rechka
M
Monika Rechka
to Ordosova
4 MarDetails

---------- Forwarded message ----------
From: Monika Rechka
Date: Monday, 18 March 2019
Subject: kvaskovanie- chlieb
To: mia.kocisova@centrum.cz

--
Monika Rechka

Odpovedz
12. aug 2020