
Rýchly a chutný obed: Kuskus so špenátom, hubami a plesňovým syrom
Kuskus pochádza zo severnej Afriky a je to vlastne nahrubo zomletá pšenica, ktorú arabské gazdinky spracovávali vo veľkých cédrových misách, a potom naparovali v špeciálnej nádobe – kuskusiére.(odtiaľ ten názov). Je to veľmi variabilná surovina a jeho príprava je úplne jednoduchá. Skúste ho v tejto chutnej kombinácii, nezaberie vám to viac ako 20 minút.
Potrebujete:
- 1-2 šálky celozrnného kuskusu (podľa množstva, ktoré chcete uvariť, na 2 porcie vám stačí šálka)
- zeleninový vývar (môžete použiť kvalitný bujón)
- 2 balíčky baby špenát
- 300g húb
- 1 štrúčik cesnaku
- maslo
- kokosový/olivový olej
- provensálske bylinky a himalájsku soľ na dochutenie
Postup:
- Najskôr si pripravte kuskus. Potrebné množstvo dajte do väčšej misky, v ktorej budete všetko spolu miešať a zalejte ho zeleninovým vývarom. Na 1 šálku kuskusu 2 šálky vývaru. A nechajte ho ´´pracovať´´. Ak sa vám bude zdať o pár minút príliš suchý, môžete pridať lyžičku masla.
- Potom na panvici poduste baby špenát. Na kokosovom/olivovom oleji si osmahnite prelisovaný strúčik cesnaku, a potom pridajte špenát. Duste kým nezmäkne.(cca 10 min)
- Huby si očistite a nakrájajte.Na ďalšej panvici si speňte maslo a pridajte huby, ktoré dochuťte provensálskymi bylinkami. Poduste, kým huby nezmäknú.(cca 10 min)
- Všetky teplé ingrediencie pridajte do hotového kuskusu. Môžete servírovať. Na vrch nezabudnite pridať rozmrvený plesňový syr, ktorý podčiarkne skvelú chuť jedla.
Dobrú chuť!

Zdravé banánové waffle bez múky
Skvelý tip na sladké raňajky pre váš krásny a pohodový deň. Ukuchtite vašej rodinu túto zdravšiu verziu waflí, ale dajte si pozor, aby nejaké zostali aj pre vás.
Na wafle budete potrebovať:
- 3 väčie vajíčka
- 2 banány
- 50 g rozpusteného kokosového oleja
- 180 ml bieleho jogurtu alebo jemného tvarohu
- 100 g jemne mletých ovsených vločiek
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
Ako náplň si môžete pripraviť napr. tvarohovo-banánový krém:
- 2 žĺtka
- 50 g kokosového cukru
- 200 ml mlieka
- lyžička vanilkového extraktu
- 250 g tvarohu
- 1 banán
Príprava cesta na wafle je veľmi jednoduchá – v hlbšej nádobe si všetky ingrediencie vymiešame tyčovým mixérom na hladký krém. Zapneme waflovač a upečieme si z cesta wafle. Na krém si vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, pridáme mlieko a na malom ohni za stáleho miešania varíme, až kým trocha krém nezhustne. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Tvaroh s banánom a vanilkovým extraktom vymiešame tyčovým mixérom do hladka, a potom pridáme žĺtkový krém. Tento krém je skvelý len tak sám o sebe alebo aj s waflami, ale to už uvidíte keď ochutnáte.
