olivieree
30. aug 2017
3620 

Ako nosiť lacno, no stále kvalitne

Ako nosiť lacno, no stále kvalitne

Drvivá väčšina nováčikov v nosení je spočiatku zarazená cenou nosičskej výbavy. Ja sama som začínala so šatkou, ktorú mi kúpila moja úžasná Hanka a v tom čase som si hovorila – toľko peňazí za kus látky. Nikdy viac! Nuž, s odstupom času je starý dobrý Storch tou najlacnejšou šatkou, akú som vlastnila 🙂

V prvom rade chcem napísať jednu vec – nosenie je akt, ktorý k dokonalosti potrebuje iba dve veci – rodiča, a dieťa. Šatka či nosič je iba pomocníkom, ktorý odľahčí chrbát, kríže a v neposlednom rade ruky a umožní vám kopec super vecí, ako starať sa o domácnosť (srandujem! To je síce treba, ale zábava to nie je ;) ) – ale aj rôzne výlety po horách, či voľné ruky pre ďalšie dieťa alebo manžela / manželku / priateľa / priateľku, či bezproblémové cestovanie MHD, vlakom, alebo venčenie psov, či varenie, alebo len jednoduché užívanie si prítomnosti dieťaťa a sloboda, ktorú nosenie poskytuje. Ach, áno, a uspávanie. Nosenie je často ekvivalentom čarovného hop šup prášku do ríše snov. Čo si vyberiete, je na vás, myslite vždy na to, že k noseniu naozaj nič viac netreba, a netreba z neho ani robiť vedu. Je to také jednoduché. Vy, a dieťa. Všetko ostatné sa dá vymyslieť. Nosenie nie je drahá záležitosť.

Poďme si teda ale najprv vysvetliť, prečo sú šatky a nosiče také drahé. Šatky (pevné) sú tkané špeciálnymi technikami tak, aby ostali priečne pružné (teda nepružia na šírku ani na dĺžku, ale diagonálne), nite, z ktorých sú utkané, musia mať certifikáty vhodnosti a nezávadnosti pre deti do troch rokov, a v neposlednom rade musíte zohnať tkáčovňu, ktorá má technológie, ktoré takéto šatky umožňujú tkať, a to tiež stojí nemalé peniaze. Ďalšia vec je farbenie priadzí, ktoré musí takisto podliehať určitým normám, v tomto prípade, keďže sa jedná o produkty v ktorých sa nosia deti, podliehajú tieto procesy normám najprísnejším. Pri pevných šatkách teda skutočne platí, že kvalita stúpa s cenou. Čím vyššia cena, tým kvalitnejšie priadze, takisto prímesy (ľan, hodváb, konope, atď) zvyšujú cenu šatky.

Čo sa týka nosičov, tam je to ešte komplikovanejšie. Certifikovaný musí byť nielen celý nosič, ale aj všetky jeho komponenty – nite, látky, pracky, výplň bedrového pásu či ramenných popruhov. Nosič musí spĺňať náročné požiadavky na odolnosť a výdrž, nite musia byť certifikované a odskúšané na vysokú záťaž (obvykle to býva 20kg, čo je väčšinou horná hranica, ktorú nosič reálne odnesie, na ktorú bol testovaný, že nerupnú pracky, nepraskne šitie, atď), jednoducho, bezpečnosť na prvom mieste. Ďalej je to originálny nápad a značka nosiča, ktorá chráni investície jeho majiteľa či stvoriteľa. Dôležitý je takisto strih nosiča – správny ergonomický nosič musí poskytovať dostatok látky na podsadenie dieťatka, tak, aby to bolo aj nosiacemu, aj nosencovi, pohodlné a príjemné.

Čím sa dostávame k veľmi často diskutovanej tematike metráží a fejkových nosičov. Metráž je vlastne kus látky, častokrát prezentovanej a predávanej ako šatka na nosenie detí. Je to však iba obyčajná metráž, ktorá buď nepruží vôbec (a teda ani diagonálne) alebo, naopak, je pružná až príliš a tým pádom sa prevesuje. V klasickej metráži sa nosiť dá – ale je to dosť nepohodlné, hlavne pri stúpajúcich kilogramoch dieťatka. A pri nosení nám predsa ide o komfort – oboch. Skúsila som nosiť aj v metráži (v Pentelke), mala som tam 3,5kg bábiku a nevydržala som ani 5 minút. Odniesť moju takmer 12 kilovú Evku v klasickej šatke naopak problém nemám, ani pri viac-hodinovom nosení. Vyskúšajte si to niekedy, naozaj je to obrovský rozdiel. Mnohé metráže nemajú ani atesty na kvalitu použitých materiálov a ich zdravotnú nezávadnosť.

Metráže bývajú veľmi lacné, a to mnohých zvábi na ich kúpu, no bohužiaľ to častokrát rodičov od nosenia skôr odradí. Pritom kvalitná šatka z druhej ruky sa dá často zohnať už od 30€, nové Yaro Broken Twill dokonca okolo 35€ (nová šatka!). Ktoré sú to teda tie metráže?

WOMAR, MEDLEY, PENTELKA, RED CASTLE, INFANTINO, BABYPETA, GINGER CAT, CYBEX (pozn. autora, vďaka Barborka za upozornenie – niektorí títo výrobcovia vyrábajú aj elastické šatky, ale vo všeobecnosti ich neodporúčam jednoducho vôbec, buď z hľadiska nedostatočnej kvality alebo jednoducho z dôvodu, že sa jedná o výrobcov klokaniek)

Womar šatka, ilustrácia:

Fejky – neustále diskutovaná téma. Zažila som rodičov, ktorí sa dokonca nahnevali, keď ich na fejk niekto upozornil, veď „nemá každý 100 eur na originálny nosič, a ja nie som o nič horšia / horší, keď nosím vo fejku“. Takže, vysvetlime si v prvom rade, prečo fejk nie. Najčastejšie fejkovanými značkami sú jednoznačne Manduca a Ergobaby. Mnohí podvodníci ich vo veľkom nakupujú na Aliexprese za 20 eur a predávajú na Modrom koníku alebo bazoši za 50€, väčšinou ako „nevhodný dar“ alebo „málo nosený nosič“. Nenechajte sa nachytať. Nedovoľte takýmto podvodníkom na vás zarábať a riskovať zdravie vašich detí.

Prečo teda fejky nie a v čom sú nebezpečné - ich nízka cena hovorí za všetko. Lacné nite, lacné pracky, necertifikované látky, zlé strihy (často sú nosiče užšie ako originály, teda menej vydržia, a sú ušité zle, teda bývajú nepohodlné), častokrát sa stalo že takýto nosič praskol, povolilo šitie či pracky, a tu končí akákoľvek sranda. Necertifikované materiály z ktorých sú tieto nosiče ušité sú taktiež potencionálne nebezpečné, keďže v tom nosíte vaše dieťa, a pokožka je orgán, ktorý dýcha a prichádza s nosičom do priameho styku. V neposlednom rade sú to podmienky, za ktorých je takýto nosič vyrábaný – vo fabrikách za minimálnu mzdu, častokrát využívajúc nelegálnu detskú prácu, neposkytujúc svojim zamestnancom dôstojné podmienky, aké by si zaslúžili. Kúpou takéhoto nosiča podporujete aj toto – myslite na to, pri jeho kúpe.

Typický príklad fejk Ergobaby:

Ako sa pri kúpe vyhnúť fejkom? Prvá indícia je, nízka cena za takmer nenosený nosič. Kedysi existovalo veľa spôsobov, ako fejky rozoznať, no v poslednom čase sú takmer identické – pokiaľ ich človek nemá v ruke. A tak jediné, na čo sa môžete spoľahnúť, je bloček či faktúra z obchodu, z ktorého ho pôvodný majiteľ kúpil. Bez týchto náležitostí by som nosič nekupovala.

Ešte niečo o napodobeninách tu: https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/pozor-na-napodobeniny-ergonosicov-d746d8/

A skvelý článok od Denisee - https://www.modrykonik.sk/blog/deniseee/article/ako-si-na-seba-pletieme-bic-alebo-o-ori-6fom2h/

Taktiež sa skúste vyhnúť rôznym babyvakom (záťaž na jedno rameno, dieťa sa v ňom nedá dobre napolohovať a hrozí udusenie), hipseatom (vhodný akurát na chodiace deti) a klokankám, viac o nich sa dočítate tu: https://www.modrykonik.sk/blog/olivieree/article/prehlad-nosicov-a-ich-rozdelenie-j8xd2h/

Babyvak:

Hipseat: 

Klokanka:

Je super, že chcete nosiť, a chápem, že nie každý má veľa peňazí na zakúpenie drahšej šatky či nosiča. No super správa je, že nosiť sa dá aj veľmi lacno. Úplne najlacnejšou možnosťou nosenia je jednoznačne šatka. Z druhej ruky sa dajú zohnať už od 30€ a nové spomínané Yaro Broken Twill tiež okolo 30€. Elastiky taktiež bývajú pomerne dosť lacné, už okolo 20€, ale tu pozor – sú vhodné iba pre novorodencov a vydržia tak do 7kg váhy dieťatka, potom sa začínajú prevesovať a byť nepohodlné a treba prejsť na pevnú šatku alebo nosič. Tiež ich neodporúčam používať v lete, keďže sú to tri vrstvy elastickej látky, uvarili by ste sa. Ale ako štart do nosenia mimo leta pre malé miminká, dobrá voľba. Spoľahlivé elastické šatky sú napríklad JPMB (hybridná, vydrží asi najdlhšie), Manduca Sling, Liliputi, Boba, Moby. Niekedy to maminky riešia tak, že prvé tri mesiace nosia v elastickej šatke a potom prejdú na nosič.

Značky lacnejších pevných šatiek – Rischino, Yaro, Little Frog, Šanami, Vatanai, LoktuShe, Pure Baby Love, Luluna Slings, Nona, Hoppediz, Storchenwiege, Girasol, Indajani, Ellevil, Baby Monkey, Karaush, Sensimo Slings, Hoppediz, Amazonas, Babydoo, niektoré Lenny Lamb a Natibaby či Loktu She.

Opäť radím pozerať tieto šatky nosené, po bazárikoch, kde ich často zoženiete za skutočne lacný peniaz a nemusíte sa báť o ich kvalitu. Dajte si pozor iba na starostlivosť – každá šatka musí byť pred prvým naviazaním opraná (dokončuje sa tým výrobný proces), musí byť praná v tekutom pracom géli bez parfumov a rozjasňovačov a bez aviváže. Na toto sa pýtajte predávajúcich.

Čo sa týka nosičov, tu je to trošku zložitejšie keďže novorodenecké nosiče bývajú drahšie a hlavne, nie každý nosič vám a vášmu dieťatku sadne. Ak teda skutočne nemáte peňazí nazvyš, začnite so šatkou, a keď sa bábätko narodí, požičajte si nejaký nosič a vyskúšajte si ho. V skupine Nosíme naše deti na Facebooku https://www.facebook.com/groups/682053868471503/?fref=ts máme album Nosičov a šatiek do 50€, kde je neustále niečo v ponuke.

Lacnejšie nosiče sú hlavne nosené Manducy, Kibi, Liliputi, Rischino, Karaush, Ergobaby, Boba, African Baby Carrier, ABC De Luxe pre väčšie deti, dokonca aj Lenny Lamb vyrába niečo ako „ekonomickú triedu“ svojich nosičov za príjemné ceny, volá sa Lenny Lamb Basic Line – nové stoja okolo 80€, nosené teda zoženiete ešte lacnejšie, a sú to veľmi kvalitné nosiče, prípadne rôzne meh-daie ako Al&Izi a Liliputi.

Tu by som rada podotkla, že hlavne Al&Izi a Liliputi meh-daie sú nosiče pomerne nenáročné na financie, údržbu a obsluhu, výborné pre rodičov, ktorí s nosením iba začínajú alebo neplánujú nosiť často. Ich viazanie sa naučíte rýchlo, nebojte sa 🙂

NOSIČSKÉ DOPLNKY

Oukej, máte šatku či nosič, no zrazu zistíte, že potrebujete aj iné veci, hlavne pokiaľ nosíte intenzívne aj po vonku 🙂 no aj toto sa dá vyriešiť pomerne jednoducho a lacno.

Nosenie v lete si nejaké výrazné či drahé pomôcky nevyžaduje – plienka medzi vás a dieťa, klobúčik pre dieťa, či slnečník pre vás oboch, sú pomerne bežnou súčasťou aj domácností, v ktorých sa nenosí.

Jar a jeseň – tu postačí aj nosiaca mikina. Teda, ak máte väčšie dieťa, ktoré už behá, oblečiete ho ako seba a nosíte jednoducho na svojej mikine. Ak prší, použijete dáždnik a vyhnete sa tak kúpe nosičského pršiplášťa 🙂 Malé bábätká je najlepšie nosiť pod mikinou – tu sa dá využiť aj manželova / priateľova / priateľkina mikina, do ktorej sa zapnete spolu, alebo si kúpiť XXL mikinu zo secondhandu, do ktorej sa zmestíte spolu s dieťatkom. Opäť pomerne lacné riešenie, dieťa pod mikinu obliekate ako seba, a myslite na to, že šatka je ďalšia vrstva. Prípadne pomerne lacné mikiny na nosenie ponúka Bonprix a Jožánek, či Adelay.

Nosiaca mikina:

Zima – samozrejme, ideál komfortu na zimné nosenie je kombinácia nosičskej mikiny a bundy, zozipsovaných do seba. Nič neriešite. Tieto sety ale bývajú pomerne drahé, takže sa pozrieme na lacnejšie alternatívy.

Nosenie na bunde – je najmenej praktické, dieťa musíte naobliekať, zle sa potom podsádza. Ale aj tak sa dá. Oblečiete seba, oblečiete dieťa, šupnete do nosiča či šatky a idete. Dieťa v tomto prípade obliekate tak, ako seba. Prípadne cez dieťa ešte prehodíte nosičskú kapsu - https://www.google.sk/search?q=kapsa+na+nosenie+det%C3%AD&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=rPOmWeKzJYKDX6TtmNAF

Nosičská kapsa:

Nosenie pod bundou – najideálnejšie, nemusíte dieťa babušiť. Dajú sa kúpiť mikiny a bundy z Bonprixu, prípadne spomínaný Jožánek, ktoré sú príjemným kompromisom medzi kvalitou a cenou. Prípadne je ďalšou alternatívou vziať svoju zimnú bundu a dať do nej ušiť vsadku – zvládnu aj šikovnejšie maminy so šijacím strojom, prípadne vaše maminy so šijacím strojom 🙂 Prípadne si ju môžete dať ušiť: https://www.google.sk/search?client=firefox-b&q=vsadka+na+bundu&oq=vsadka+na+bundu&gs_l=psy-ab.3..0i22i30k1.95697.98370.0.98993.15.14.0.0.0.0.258.1984.0j7j4.11.0....0...1.1.64.psy-ab..4.11.1976...0j0i131k1j0i67k1.PNYpvs30ob0

Vsadka:

Táto konkrétne je od Slamienky https://www.sashe.sk/slamienka/detail/vsadka-do-bundy-pre-nosene-deticky

Ďalšou možnosťou je použiť deku! Jednoduché a lacné – deku použijete podobne ako nosičskú kapsu, zabalíte doň dieťa v nosiči, zastrčíte kam sa dá, a oblečiete si bundu, ktorú si zospodu zazipsujete, prípadne použijete opasok, ktorým opášete seba aj dieťa zabalené v deke.

Našla som iba obrázky s kapsou, no miesto nej môžete použiť deku.

Kapsa sa dá využiť aj na chrbát:

Čo sa týka návlekov na nožičky, dajú sa jednoducho vyrobiť zo starých vlnených ponožiek, tým, že odstrihnete spodok. A návleky máte hotové 🙂 Na spodok nožičiek stačia teplé ponožky a flisové botky na suchý zips, ktoré dostanete kúpiť aj v H&M za pár eur. Prípadne v bazárikoch ako nosené sa tiež dajú kúpiť veľmi výhodne. Prípadne hoďte do googla: teplé capačky na zimu: https://www.google.sk/search?q=capa%C4%8Dky+na+zimu&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=zlWpWY6vM86F8QeR-4nwCQ

Ako vidíte, nosiť sa dá aj lacno, no stále kvalitne. Ak by ste mali akékoľvek ďalšie návrhy či otázky, pýtajte sa, doplním, alebo sa vynasnažím zistiť viac.

Doplňujúce články: Na čo si dať pozor pri nákupe ergonosiča cez bazár: https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/nakup-ergonosicov-cez-bazar-na-co-si-d-p1ayr6/

Na čo si dať pozor pri nákupe šatky cez bazár: https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/ako-nakupovat-babysatky-v-bazaroch-tboczr/

Tiež by som dala rada do pozornosti projekt Požič Ergo pre bábätko Zuzky Jurisovej, ktorá skutočne za ľudové ceny požičiava šatky či nosiče rodičom, ktorí nemajú peniaze nazvyš, ale chcú nosiť. https://www.facebook.com/pozicergoprebabatko/?ref=ts&fref=ts

Podobne funguje aj Album Dobrošatiek a Dobronosičov v skupine Nosíme naše deti: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1623403164336564&type=3

Dokonca je tam aj album nosičov a šatiek do 50€, takže kľudne sa tam popozerajte 🙂

lacny nosič je aj boba ;) a oblečenie Jozanek sa tiez da vycihat v akcii za super cenu 🙂

pri fejkoch vela ludi zabuda, ze deti tu latku ozuzlavaju a tympadom tie skodlive latky zjedia :(

a meitai si clovek moze usit aj doma, cim teoreticky tiez usetri 🙂

kazdopadne: kto chce, cestu si najde. zvysok sa bude len vyhovarat ;)
dakujem za clanok 🙂

30. aug 2017

Janka perfektný článok 🙂 presne túto tému sme naposledy preberali s maminkami, že nosiť sa dá aj "lacnejšie"..hlavne nech nosia ergonomicky...niektoré maminky sa hneď zlaknú, že koľko veľa peňazí stojí nosičská výbava a vôbec to tak nemusí byť...samozrejme, kto nato má, tak kúpi drahšie značky...veľa mamín si v zime vie uhačkovať kapsu ( aj ja som si minulú zimu) alebo návleky, nákrčníky a podobne 🙂

31. aug 2017

@brumca ano, aj to je sposob, hackovanie 🙂 dakujeeem 🙂

1. sep 2017

@salat boba a jozanek doplnene, dakujem 🙂 ale suhlasim, kto chce, cestu si najde, kto nechce, najde milion vyhovoriek, preco nie!

1. sep 2017

@olivieree veru, vlna a hacik a ritka vacsich deti je v teplucku, na kratsie prechadzky 🙂 a aj ruky maminky, ked si uhackuje vrecko 😀

1. sep 2017
1. sep 2017

@brumca to je kraasne! Si velmi sikovna!

1. sep 2017

Super clanok.

Sihlasim ze ten mei tai sa tiez da usit doma. Len otazka ci clovek zozenie tak lahko tir certifikovane latky pre deti.
Ja som si jeden usila pokusne. A veru som zvazovala z coho. Certifikovane latky nejde tak lahko zoznat. Najloniec som spravila so starych obliecok na periny od mojej mamy. Socikovske ale bavlnene. Stare cize milionkrat sprane cize snad vsetko zle z nich aj vyplavene ak tam nieco vobec bolo lebo to hlavne takmer ze bolu takmer nefarbene. To je snad jedina alternativa k lacnejsiemu mei tai ak niekto vie zaklady sitia. Ale vacsie dieta v nom uz neodnesiete dlhsie ako 20min.

Na konovi odporucam ale satku kupovat len z okolia aby ste si ju mohli obzriet najprv ale od cloveka ktoy ma dobry feedback od satkariek.

Kupila som lacnu satku ellevilku za 25 ale s tym ze len na doplnky a experimenty. Lebo som vedela ze je to s rizikom ze kto vie ako bola realne prana. Baba nic o satkach nevedela . Ze vraj ju dostala. Ani stitok nemala.. A ta satka tak noazaj vyzerala. ked prisla bola len sitie doplnkov. Urcite nie na nosenie. Napriek tomu ze mala byt zanosena bola tvrdsia a drsnejsia co svedci o tom ze sa o nu dobre nestarali. Flaky a zahyby ani neratam. Takze ked tak radsej vo fcb slupine alebo ked cez kona tak si vypytat satkovy feedback alebo osobne si pozriet satku pred kupou.

30. okt 2017

A kapsu som si tiez usila podomacky z sekacovych bund. Len bacha na zuzlanie potom kedze to nie su certifikovane latky.

30. okt 2017

@recycat super postrehy, vdaka Paula 🙂

24. nov 2017

@olivieree myslim, ze k metrazam mozes doplnit Lidl satku...

4. máj 2018

Začni písať komentár...

Odošli