icon

Nech sa páči, recept na Rakúsku čokoládovú tortu podľa Mary Berry. Je trošku upravený.

Výborná torta ku káve. Na povrchu popraskaná, jemne chrumkavá, vnútri šťavnatá. Puklinám na povrchu sa nedá zabrániť, sú pre túto tortu typické. Po zahryznutí zaručene nikoho netrápia. Na fotke pečená v koláčovej forme 23 x 28 cm. V zátvorke uvedené alternatívne suroviny pri diéte bez mliečnych bielkovín.

Suroviny do tortovej formy s priemerom 24 cm:

250 g horkej čokolády 70%
175 g masla (140 g ghee + 50 g vody)
6 vajec
130 g trstinového cukru zomletého na prášok
30 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
3 čl prášku do pečiva

Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Bielka vyšľaháme. Do tuhého snehu postupne pridávame 50 g práškového cukru a ďalej šľaháme, kým sa neroztopí.
V inej mise vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom. Za stáleho šľahania pridáme roztopenú čokoládu s maslom a múku s práškom do pečiva.
Do čokoládovej zmesi opatrne v miešame po častiach sneh z bielkov. Vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme 30- 35 minút. Pri pečení sa koláč nadvihne a popraská. Tortu môžeme vytiahnuť keď vidíme, že sadla a ihlica po vpichu ostane čistá.
Cesto vo forme necháme vychladnúť, znovu trochu sadne.